Volendam met kids: QR speurtocht door het vissersdorp

Het dorp waar elke inwoner lijkt te kunnen zingen, waar ze hun eigen taal spreken en waar je niet kan komen zonder foto te laten maken van jezelf in authentieke klederdracht: Volendam herbergt een bijzonder stukje levende historie en is een plek waar je ooit geweest moet zijn. Op dinsdag 2 augustus reed ik met onze vier kinderen naar de plek die de zogeheten palingsound groot maakte, voor die foto natuurlijk en een toffe kinderspeurtocht. Lees snel verder wat hier allemaal te beleven is en waarom Volendam zo’n leuke bestemming is met kinderen.

Haven van Volendam

Dé plek voor toeristen in Volendam: Rent & Event

Wil je graag Volendam ontdekken op een hele toffe manier? Toeristenbureau Rent & Event kent de pareltjes die je niet wil missen, heeft toffe speurtochten klaarliggen voor kinderen en nog veel meer. Toen we aankwamen in het vissersdorp gingen we hier ook meteen naartoe. Die speurtocht wilden we natuurlijk wel maken! Ik ben zelf nog nooit eerder in Volendam geweest, dus het leek me daarom de beste manier om op pad te gaan. Omdat ik nogal eens verdwaal gaf ik de kinderen de route voor de zekerheid in handen. Daarnaast wilden we op de foto. Althans, wilde ik heel graag op de foto. Ik weet namelijk nog dat mijn overgrootoma er eentje had hangen vroeger, met mijn tante en opa en oma. Tijd om die traditie nieuw leven in te blazen.

Toeristische foto in klederdracht

Voor een toeristische foto in Volendamse klederdracht ga je naar Foto de Boer (Haven 82). Om te voorkomen dat je hier in de rij komt te staan, is het handig vooraf bij Rent & Event de tickets te halen zodat je bij de studio na aanmelden meteen kunt doorlopen. Rent & Event is hierin de goedkoopste aanbieder.

Je haalt hier tickets voor de volwassenen en alle kinderen (dus ook je baby). In de studio wordt je aangekleed in klederdracht en kan je vervolgens kiezen uit twee achtergronden: een ouderwetse woonkamer of de havenkom. Je krijgt als vrouw een hul op je hoofd en een ketting van bloedkoralen, met een authentiek kostuum. Voor Sean was er ook een speciaal babypakje – zo schattig! Na afloop kregen we een grote foto en een kleinere. Daar kocht ik voor € 6,00 een USB-stick bij met alle andere foto’s die zijn gemaakt.

Ik vond het echt onwijs leuk om te doen. Sowieso om eens in klederdracht te staan – iets dat in het normale leven, zeker in onze omgeving, toch ver van je afstaat. Bovendien hebben we hiermee een heel leuk aandenken aan ons dagje Volendam.

Kinderspeurtocht in Volendam

De speurtocht in Volendam werkt door middel van QR codes. Dat maakt het lekker interactief en zo leren ze meteen van alles over de rijke geschiedenis van toch wel één van de bekendste dorpen van ons land. Zeker onze achtjarige, die niet kan wachten tot ze naar groep 5 gaat en geschiedenis krijgt, vond dit geweldig om te doen. In de filmpjes krijg je aanwijzingen voor de route die je moet volgen en een aantal opdrachten om te doen. Halverwege kan je naar Marken met de boot en daar een aanvullende speurtocht doen. Wij kozen ervoor dit niet te doen, ook we een kinderwagen mee hadden die gewoon niet praktisch bleek.

In totaal duurt de speurtocht anderhalf uur, maar je hebt alle vrijheid om hem eventueel nog iets te verlengen. Zo zagen wij Woltje’s Backerij en we begrepen bij Rent & Event dat je hier de lekkerste stroopwafels van Nederland kunt halen. Aangezien we daar allemaal dol op zijn, besloten we de proef op de som te nemen. Eenmaal daar zagen we de enorme hoeveelheid keuzes: van een chocoladewafel tot eentje met honing of met speculaas. Eerlijk gezegd was de keus maar lastig. Daarom besloten de kinderen voor een verse wafel met chocola te gaan, ik nam een normale en we namen natuurlijk stroopwafels mee naar huis.

Daarna liepen we verder op de route.

Uiteindelijk sloten we de dag af met kibbeling – de enige vis die we eten, maar goed, als je dan toch in Volendam bent… Heerlijk! We haalden een portie bij de viszaak vlakbij Rent & Event, een aanrader!

Voor herhaling vatbaar?

Het lijkt me leuk om, als Sean wat groter is, nog eens naar Volendam terug te gaan. Misschien ook met Ro, mijn ouders, zusje, zwager en neefjes; dan kunnen we een nieuwe foto maken met alle kinderen erbij. Ik vond het in elk geval een geslaagde dag. Dankzij de speurtocht liepen we gericht door het dorp heen en kwamen we van alles te weten. En daarnaast vond ik het persoonlijk erg leuk om de authentieke huisjes en mooie haven te zien. Tegelijkertijd valt er nog genoeg te ontdekken in Volendam en misschien dan ook Marken, dus heb ik zeker nog een reden om eens terug te gaan.

Volendam markermeer

Wat valt er verder nog te beleven met kinderen?

Hieronder een aantal suggesties die je kan meenemen als jullie naar Volendam gaan:

  • Boottocht naar Marken (zoals je hier kunt lezen bij Fleur en Kirsten) – hier kan je een tweede deel van de speurtocht uitvoeren
  • E-chopper tour in de omgeving van Volendam (lees hier meer over bij Lisette)
  • Woltje’s Backerij Stroopwafel demonstratie (ontdek hoe ze de bijzondere stroopwafels maken in deze historische bakkerij, proef een heerlijke wafel en krijg op je verdere aankopen een leuke korting)
  • Fietsen huren en de omgeving op een heel andere manier ontdekken

En verder natuurlijk vooral lekker ontdekken. Op de beroemde Dijk in het hart van Volendam vind je toeristische winkels, er zijn een aantal leuke musea om te bezoeken die ook leuk zijn met je kinderen (zoals de bakkerij van Woltje o.a.) en je kan er de lekkerste vis kopen. Genoeg te doen dus.

Ben jij weleens in Volendam geweest met je kinderen? En heb je ook zo’n leuke toeristische foto gemaakt in klederdracht?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Marina Datsenko – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Een gedachte over “Volendam met kids: QR speurtocht door het vissersdorp”"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven