Tips van Sint: 5 geweldige spellen voor kinderen

Sinds deze middag is Sinterklaas als het goed is weer in ons koude kikkerlandje – zolang er uiteraard niks misgaat op het laatste moment – en dus is het goed om je voor te bereiden op Pakjesavond. Maar wat doe je nu in de zak? Sint heeft gelukkig een paar geweldige tips voor je: deze gezelschapsspellen wil je hebben.

Gezelschapsspelletjes voor kinderen

Deze tijd, waarin kinderen snel op hun tablet of telefoon zitten, zijn gezelschapsspelletjes misschien belangrijker dan ooit. Tijd voor elkaar, het versterkt je onderlinge band en bovendien leren ze spelenderwijs rekening houden met elkaar. We snappen dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet, maar hopelijk kunnen de volgende tips je helpen aan toffe nieuwe gezelschapsspellen voor in de zak!

5 geweldige gezelschapsspelletjes voor kinderen

Het verhaal van Koning Schaak

Je leert samen met je kind (3+) de beginselen van het schaakspel aan de hand van een grappig verhaal. Niet voor niets is het één van de winnaars van Speelgoed van het Jaar 2022 (Wetenschap en educatie) én winnaar van de Gouden Publieksprijs. Je gebruikt challenges om steeds meer te weten te komen over de verschillende figuren (en leert daarbij meteen wat ze allemaal kunnen). Heeft je kind het onder de knie? Dan kan je echt gaan schaken met elkaar.

Het leuke van Het verhaal van Koning Schaak is dat je op een laagdrempelige manier leert schaken – ondanks dat dit natuurlijk van origine vrij complex is. Ook als je zelf altijd al had willen leren schaken, kan je dit spel dus prima gebruiken om het onder de knie te krijgen.

10 dagen door Europa

Aan de hand van landen- en transportkaarten moet je een route uitstippelen door Europa. Tegelijkertijd kunnen andere deelnemers aan het spel je plannen dwarsbomen en moet je dus altijd alert zijn om een nieuwe strategie te kunnen bedenken. Dit spel speel je slechts met kaarten en dat maakt het lastig: je weet immers niet welke kaarten je tegenspeler voor zich heeft staan. Een tof spel dat meteen goed is om je topografische kennis op te halen! Zeker als je uit de tijd komt van Joegoslavië en Tsjechoslowakije 😉

Oertaal

In dit constructiespel draait alles om het nabouwen van het figuur dat de bouwmeester in handen heeft. Zo makkelijk als dit misschien klinkt, is het echter niet: de bouwmeester gebruikt oertaal om uit te leggen wat je precies moet doen. En die oertaal? Die is nog best lastig te onthouden. Aan de hand van verschillende kreten, als FLEK, BOOD en KLUV, moet je als team zien uit te vinden wat je precies moet doen. Lukt het jullie om als eerst klaar te zijn?

Drijfzand

Bij het spel Drijfzand draait het vooral om een flinke portie geluk. Tijdens een zoektocht door de jungle moet je proberen het drijfzand en de krokodillen te ontwijken én als eerste in het basiskamp te komen. Daar gaat nog best een uitdaging aan vooraf, want je kan onderweg wegzakken of terug geslingerd worden door de lianen. Bij het spel gebruik je poppetjes die uit losse onderdelen bestaan, waardoor je echt kunt wegzakken. We hebben het spel nu al een tijdje, maar het nog altijd onverminderd populair (ook bij kinderen die op bezoek komen). Om die reden mag hij niet ontbreken in dit rijtje.

5 seconden

Wie kan het snelst denken? Met 5 seconden moet je, zoals de naam al zegt, binnen een tijdsbestek van slechts vijf seconden proberen om drie opties te verzinnen in de categorie die je kaartje staat. (Denk aan drie soorten broodbeleg, drie Amerikaanse staten of misschien wel drie dingen die irritant zijn aan katten). Het levert soms hilarische momenten op, is goed voor de competitiviteit en een heel leuk spel om bijvoorbeeld te spelen op Oudejaarsavond. Je kan dit spel ook prima spelen met kinderen, omdat er aparte kinderkaarten tussen zitten. In de review van het spel 5 seconden lees je er meer over.

Welk spel lijkt jou het leukst van deze vijf?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven