Handig! Maak nu je tuin klaar voor volgende zomer

Wat waren de afgelopen weken heerlijk! De zon scheen nog volop en wie even niet op de kalender lette, had zomaar het idee kunnen hebben dat het lente of zomer was. Zonde als je tuin niet helemaal op orde is, want dat is echt de kers op de taart. Aangezien we nu wat koudere maanden voor de boeg hebben, is dit hét moment om je tuin helemaal klaar te maken voor komende zomer. Benieuwd wat je daarvoor nodig hebt?

Zo geniet je komend jaar nóg meer van je tuin

Zie je tuin als verlengstuk van je huis

Om nog meer uit je tuin te kunnen halen, is een overkapping onmisbaar. Misschien kan je zelfs je huis verlengen met een serre of tuinkamer. Voor het mooiste resultaat moet je eigenlijk een glazen schuifdeur kopen. Hiermee zorg je automatisch voor een ruimtelijk en open gevoel, maar lijkt het ook bijna of tuin en huis in elkaar overvloeien. Ditzelfde geldt uiteraard ook voor een overkapping of veranda. Daarbij hoef je niet ín de tuin te zitten om toch de voordelen te halen uit de situatie.

Ongeacht het weertype, of het nu hard regent, miezert of dat het zonnetje waterig zijn gezicht laat zien, met een glazen schuifdeur kan je heerlijk genieten van je tuin zonder last te hebben van regen, wind of kou. Je creëert als het ware je eigen cocon waarin de natuur op steenworp afstand is, maar waar je ook gewoon lekker je werk kunt doen of de kinderen kan laten spelen. Het is echt een aanvulling op je huis en tuin.

veranda inrichting voor komende zomer
©stock_studio – Shutterstock

Gebruik de juiste accessoires

Als je een mooie tuinkamer of serre hebt met glazen schuifwand kan je optimaal genieten van het uitzicht in je tuin. In de herfst en winter zie je koolmeesjes zoeken naar voedsel of misschien zelfs een egeltje scharrelen tussen de blaadjes, in de lente komen de prachtigste bloemen op en in de zomer zet je natuurlijk een heerlijk verkoelend badje neer. Maar dat is niet alles. Voor een knusse sfeer kan je verschillende accessoires kiezen. Stem deze qua kleur en materiaalsoorten op elkaar af. Je kan hierbij denken aan lekkere zachte kussens, een comfortabele plaid, diverse plantjes, mooi buitenkleed voor onder je tafel, kaarsjes en misschien enkele lantaarns, priklichten en natuurlijk toffe eyecatchers aan de wand. Zie je jezelf ook al wegdromen met een goed boek, terwijl de regen zachtjes op het dak tikt?

tuin klaarmaken volgende zomer tips moestuin
©Irina Fischer – Shutterstock

Bouw je eigen moestuin

We kiezen vaker bewust, biologisch en eigen groenten telen is sinds de lockdowns steeds populairder geworden. Groenten en fruit uit eigen achtertuin is bovendien een waardevolle les voor je kinderen. Ze zien waar hun eten vandaan komt en hoeveel werk er eigenlijk in gaat zitten (wie weet genieten ze nu wél van die lekkere verse courgette uit eigen achtertuin, aangezien ze hem zelf hebben laten groeien). Je hoeft heus niet groot te beginnen, één of twee planten zijn in het begin ook al leuk. Als je eenmaal de slag te pakken hebt, kan je vanzelf uitbouwen. Zin om aan de slag te gaan? Hier vind je bijvoorbeeld welke winterse moestuingroenten je nu al kunt planten.

tuin klaarmaken volgende zomer tips modderkeuken
©Vermontalm – Shutterstock

Speelhoekjes voor de kinderen

Wat is voor kinderen nu leuker dan spelen met modder, zand, water en alle schatten die de natuur ons te brengen heeft? Meer hebben ze stiekem helemaal niet nodig, zeker wanneer je nog jonge kinderen hebt. Met een stevige buitenspeelbroek aan, die hun normale kleding beschermt en lekker warm is, kunnen ze heerlijk scharrelen. Maak zelf met afvalhout een mooie mud pie kitchen (of modderkeuken/buitenspeelkeuken) en vul die aan met toffe items van de kringloop, zodat je kindje zich kan uitleven in jullie eigen achtertuin. Ook een stevige schommel in de boom in jullie achtertuin of een grasveld om te voetballen zijn aanraders.

tuin klaarmaken volgende zomer groener maken
©Irina Wilhauk – Shutterstock

Groen, groener, groenst

Wellicht heb je al eens gehoord van het NK Tegelwippen? Van maart tot oktober kon je met enige regelmaat je tegels wisselen voor wat extra groen in de tuin. Een win-win situatie: je creëert meer biodiversiteit in je achtertuin, een groene tuin is veel beter in staat om zomerse hitte te reguleren dan een betontuin én het staat gewoon een stuk gezelliger. Is jouw tuin op dit moment een samenstelling van tegels en kunstgras? Dan is dit hét moment om mooie struiken, planten en misschien wel een boompje te planten, zodat je daar komende zomer optimaal van kan genieten. En wil je het écht goed doen? Kies dan voor klimop (hedera) zodat je huis ’s zomers koeler blijft en in de winter juist warmer. Een betere ventilator kan je niet hebben!

Enthousiast geworden? We zijn erg benieuwd waar jullie komende maanden mee aan de slag gaan!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©brizmaker – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven