Zo help je je tiener de lockdown periode door!

Voor ons is de lockdown periode af en toe lastig, maar voor je (jonge) tiener kan het helemaal best zwaar zijn om zoveel thuis te moeten zitten. Hoe help je je tiener de lockdown door? In dit artikel 5 dingen die je kunt doen of voorstellen om het in elk geval iets gezelliger te maken!

Lockdown als je bijna veertien bent

Als je me vraagt hoe ik zo’n lockdown als veertienjarige had beleefd, kan ik je één ding verzekeren: het had me verschrikkelijk geleken. In die tijd sprak ik dagelijks met mijn vriendinnen, we maakten huiswerk na school en als dat niet kon dan legden we wel urenlang de telefoonlijn plat. Zeker toen we nog geen internet hadden en dus niet konden MSN’en.

En dan onze eigen dochter van bijna veertien. Ze heeft zo haar zorgen, maar zette haar schouders eronder en klaagt bijna nooit. Ondanks dat ze het lastig vind dat haar vriendinnen nog steeds allemaal onderling afspreken en zij verplicht thuis zit. Hoe ze de dagen doorkomt? In dit artikel vertel ik je er alles over!

Hoe overleef je de lockdown als tiener?

Thuis sporten

Sporten en in beweging blijven is heel belangrijk voor kinderen; ook in de tienerleeftijd. Nu we voornamelijk binnen zitten, is dat echter iets lastiger. Waar ze eerst drie uur per week danste en daarnaast nog vier uur les kreeg op school en in de sportklas, viel nu alles weg. Ze besloot het zelf op te pakken. Bijna elke dag gaat ze naar zolder om oefeningen te doen, te dansen en lekker te bewegen. Een keer fietsten we een flink stuk door de regio en wekelijks krijgt ze inmiddels video-les van haar dansjuf. Kortom, de beweging krijgt ze wel.

Als je een gemiddelde puber hebt die liever op zijn telefoon zit dan een oefening doet, probeer hem of haar dan mee te krijgen door met het hele gezin te sporten. Zet een tutorial aan op YouTube die niet te moeilijk is of doe mee met Nederland in Beweging. Elke dag een (half)uur maakt een wereld van verschil en houdt ze fit(ter). Bovendien helpt het eventuele neerslachtige gevoelens meer tegengaan. Want ook die liggen nu misschien makkelijker op de loer dan normaal.

Videobellen met vriendinnen

Halverwege onze nieuwe favoriete serie keken Ro en ik elkaar aan. Was dat June? We pauzeerden de aflevering en ik liep zachtjes naar de gang toe. Ze zat te giechelen, zoals tieners dat doen, kletste met een vriendin en had hoorbaar veel lol. Kortom, mijn aanname dat bellen iets van voor de iPhone was en dat deze generatie alleen nog maar digitaal zou communiceren, bleek onterecht. Bellen is nog net zo handig als het vroeger was, kennelijk. Enige verschil is dat je nu elkaar kan zien als je daar behoefte aan hebt.

Maak bewust tijd voor je tiener tijdens de lockdown

De meeste tieners trekken zich graag terug in hun kamer. Nu hoort dat deels bij de ontwikkeling en vind ik het op zich niet zo’n groot probleem. Maar je moet ook uitkijken dat je tiener niet helemaal weg is van het gezin. Probeer daarom af en toe tijd vrij te maken voor je puber: doe samen een lekker maskertje op, ga buiten sporten, speel een spelletje… Of eet een keer wanneer je jongere kinderen slapen iets extra lekkers. Wat jullie ook bindt, maakt niet zo uit. Als je het maar doet.

Benoem samen de voordelen van de situatie

Kijk, over het algemeen valt er weinig te juichen voor een kind van 13-14 als je ineens hele dagen verplicht thuis zit en je vriendinnen niet meer ziet. Maar er zijn natuurlijk ook voordelen:

  • Huiswerk maken in je pyjama (uitslapen is nu een stukje makkelijker)
  • Je hoeft de deur niet uit om ‘even’ een vergeten boodschap te halen
  • Of juist wel natuurlijk. Dan mag je het huis even uit (wat ook een voordeel kan zijn)
  • Je mist je vriendinnen, maar die etterige klasgenoten hoef je even helemaal niet te zien deze weken
  • Geen gesjouw met boeken, hoogstens van je bed naar je bureau
  • Je moeder die soms spontaan iets lekkers komt brengen

De lockdown maakt iedereen creatiever

Ik weet niet hoe het bij jullie gaat, maar ik merk sinds de lockdown toch meerdere positieve veranderingen bij onze oudste dochter. Zo is ze iets rustiger, lijkt lekkerder in haar vel te zitten, ze helpt soms spontaan in het huishouden en is veel meer bezig met tekenen. Kortom, ze verzint zelf dingen om te doen. En op sommige dagen (maar goed, dat is wel heel erg ‘sommige’) laat ze zelfs haar telefoon een tijdje liggen. Het kostte een intelligente lockdown, maar dan heb je ook wat…

Strenge regels rondom afspreken en naar buiten gaan

Het enige waar we dus wel aan vasthouden, zijn strenge regels. Duidelijkheid. In het begin van deze periode besloten we dat we als gezin zoveel mogelijk binnen en in de tuin zouden blijven en dus niet ‘zomaar’ de straat op gingen. Af en toe wandelen of stukje fietsen vind ik best kunnen, mits het niet te druk is. Maar dan wel met iemand uit het gezin.

Onze tienerdochter mag daarom niet afspreken met vriendinnen, hoe jammer en oneerlijk ze dat ook vindt. Dat is best eens lastig: waarom de anderen wel en zij niet? Mag ze ook geen rondje skaten? En waarom kunnen ze niet gewoon op anderhalve meter van elkaar gaan zitten..? Het is even niet anders. Gelukkig hebben ze het bellen (opnieuw uitgevonden). Al hoop ik voor haar wel dat ze straks meer ruimte krijgt.

Hoe vindt jouw tiener het om zoveel thuis te zijn? Lastig of ziet hij/zij er ook de voordelen wel van in?

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven