Zweetvoeten? Het geheim om van de lucht af te komen

Zweetvoeten kunnen een behoorlijk vervelende kwaal zijn. Niet alleen jijzelf, maar vooral je omgeving kan last hebben van de lucht. En dat terwijl je er zelf eigenlijk weinig aan kunt doen als je voeten stinken. Dat wil zeggen, genetisch gezien. Gelukkig zijn er genoeg oplossingen waarmee jouw zweetvoeten snel tot het verleden zullen horen. In dit artikel vind je de beste tips!

Zweetvoeten: wat is de oorzaak eigenlijk?

Om te weten hoe je van zweetvoeten afkomt, is het belangrijk om de oorzaak te kennen. Vaak ligt die in een combinatie van factoren: vochtproductie (zweet), de aanwezigheid van bacteriën en een temperatuur van 30-40 graden Celsius (waardoor deze bacteriën zich optimaal kunnen vermenigvuldigen).

Bron: Wikipedia

Het vervelende van zweetvoeten zit hem niet alleen in de geur, waar je omgeving last van heeft. Er kan ook schaamte bij komen kijken. Wanneer je weet dat je voeten stinken, zal je bijvoorbeeld het liefst je schoenen aanhouden in gezelschap. Of misschien bepaalde plekken zelfs vermijden. Dat is gelukkig niet nodig, als je je voeten maar op de juiste manier behandelt. Met onderstaande tips komt het zeker goed.

Manieren waarop je zweetvoeten kan bestrijden

Zorg voor een goede hygiëne

Het belangrijkste van alles is dat je zorgt dat je voeten goed verzorgd zijn. Was ze dagelijks met lauwwarm water (of tweemaal, als het erg warm is), kies voor een milde, ongeparfumeerde zeep en let erop dat je ze na afloop heel goed droogt. Behandel ook eventuele problemen, zoals voetschimmel.

Voorkom de oorzaak

Een belangrijke manier waarop je zweetvoeten kan tegengaan, is het tegengaan van de oorzaak. Gebruik bijvoorbeeld een anti-transpirant voor je voeten, zoals Pedispray. Zolang je niet zweet, is de kans op een onaangename geur immers al een stuk kleiner. Gebruik de spray ’s avonds, na het wassen van je voeten en laat goed intrekken voor je weer sokken aantrekt. Je zal merken dat je dit volgende dag voorkomt dat je voeten gaan zweten.

Verwijder de geur uit je schoenen

Per slot van rekening kan je wel de bron aanpakken, maar als je vervolgens niets aan je schoenen doet dan blijft het onfris ruiken. Je kunt hiervoor een speciaal soort poeder kopen dat je in je stinkende gympies of werkschoenen strooit, waarmee de bacteriën en geur verdwijnen. Het poeder lost tijdens het dragen op, dus je hoeft niet bang te zijn dat het vervolgens aan je sokken gaat zitten.

Kies voor sokken van natuurlijke materialen

Sowieso is het beter om sokken te dragen, omdat deze helpen de zweetvoeten tegen te gaan. Maar als je kiest voor een sok van synthetisch materiaal, schiet je nog niets op. De oplossing? Natuurlijke materialen als wol, bamboe en katoen gaan de geur en vorming van bacteriën tegen. Dit geldt overigens ook voor je schoenkeuze zelf: leren schoenen stinken minder dan kunststof.

Draag ’s zomers zoveel mogelijk luchtige, open schoenen

In de zomer zijn zwetende voeten bijna niet te voorkomen. Zeker niet als we te maken krijgen met een fikse hittegolf. Wat je dan het best kunt doen, is kiezen voor luchtige schoenen of sandalen/slippers. Hiermee voorkom je dat het gaat broeien. Is het geen optie, omdat je werkgever liever dichte schoenen op de werkvloer ziet? Kies dan zoveel mogelijk, als hierboven gezegd, voor natuurlijke materialen en gebruik eventueel het poeder als aanvulling.

Huismiddeltjes tegen zweetvoeten

Vind je het toch fijner om te kiezen voor een ‘ouderwets’ huismiddeltje tegen zweetvoeten? Dan zou je onderstaande ook nog kunnen overwegen (al is dit uiteraard op eigen risico):

  • Voetenbadje met thee, lavendelolie, azijn of baking soda
  • Was je voeten met een oplossing van water en aluinpoeder
  • Wissel regelmatig van sokken (bijvoorbeeld twee maal per dag) en draag ook niet twee dagen achter elkaar dezelfde schoenen
  • Jodiumzalf en jodiumscrub hebben een antibacteriële werking en zijn zonder recept te koop bij de drogist of apotheek
  • Kies voor minder kruidig eten en wees matig met alcohol om de penetrante geur te verminderen
  • Wrijf je voeten in met kamferspiritus
  • Haal speciale inlegzooltjes (van natuurlijke materialen) die de zweetvoetengeur tegengaan
  • Verwijder je eelt met puimsteen of laat dit doen bij de pedicure
  • Strooi wat talkpoeder in je sokken

En helpt dit alles niet, maar blijf je toch last houden? Vraag dan om advies aan de huisarts. In uitzonderlijke gevallen kan er namelijk ook een medische oorzaak zijn voor je zweetvoeten, zoals een infectie of diabetes.

Met bovenstaande tips behoren zweetvoeten tot het verleden. Zeker in de zomer geen overbodige luxe! Kende jij ze allemaal al?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding, Prostock-studio – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven