Wanneer je zwanger bent (en nog niemand het weet), is er naast het uitblijven van je menstruatie één ander bekend kwaaltje dat je haarfijn herinnert aan de baby in je buik: ochtendmisselijkheid. Het is misschien wel het bekendste kwaaltje uit het eerste trimester van de zwangerschap. Maar hoe ontstaat het eigenlijk precies? En, nog veel belangrijker, hoe kom je er (enigszins) vanaf?
Hoe ontstaat ochtendmisselijkheid?
Tijdens het eerste trimester van je zwangerschap raken je hormonen in disbalans. Vooral de snelle toename van de hoeveelheid hCG in je lijf zorgt ervoor dat je misselijkheid kan ervaren, zeker tijdens de eerste maanden. Verder zijn sommige vrouwen veel bezig met de zwangerschap. Dat kan ertoe leiden dat je elke kwaal als heftig(er) ervaart.
Lees hier meer over het ontstaan van ochtendmisselijkheid
Wanneer krijg je vooral last van ochtendmisselijkheid?
Het is een fabeltje dat ochtendmisselijkheid zich slechts beperkt tot de ochtend. Sommige vrouwen hebben de hele dag last van bepaalde geuren, een ander komt maar niet van dat weeïge gevoel af en een derde merkt hier alleen ‘s avonds iets van. Kortom, het is compleet persoonlijk wanneer je last krijgt van misselijkheid.
Heeft elke zwangere vrouw last van deze kwaal?
Nee. Veel vrouwen ervaren wel in elk geval het misselijke gevoel, maar daadwerkelijk overgeven gebeurt in 65% van de gevallen. Het komt wél vaker voor bij meerlingzwangerschappen. Je produceert dan uiteraard meer hCG dan bij één kind. Normaal gesproken houdt het rond de drie à vier maanden vanzelf weer op. Dit zegt niets over de gezondheid van je kindje.
Hevige (ochtend)misselijkheid: Hyperemesis Gravidarum (HG)
Letterlijk betekent dit ‘extreem braken’ en dat is ook precies wat het is. Wanneer je ochtendmisselijkheid dusdanig heftige vormen aanneemt dat je bijvoorbeeld niks of nauwelijks iets binnenhoudt en je er de hele zwangerschap last van hebt.
Wanneer je merkt dat je meer hebt dan ‘slechts’ ochtendmisselijkheid, trek dan meteen aan de bel. Niet tijdig ingrijpen kan gevolgen hebben voor jou en de baby. Denk aan gewichtsverlies, uitdroging (te zien aan donkerdere urine) en vitaminetekort – met alle gevolgen van dien. Er zijn wel (min of meer) oplossingen voor, maar deze zijn medisch en hiervoor heb je een echte behandeling nodig. Verder is het helaas vooral een kwestie van uitzitten.
Tips tegen ochtendmisselijkheid
Neem iets lichts te eten voor je opstaat
Omdat misselijkheid vaak wordt verergerd door een lege maag kan het helpen iets lichts te eten voor je opstaat. Denk aan een beschuitje of cracker. Ga daarna stap voor stap uit bed. Dus eerst rustig zitten, dan benen uit bed en langzaam opstaan. Een beetje zoals je zou doen als je te veel hebt gedronken.
Eet steeds kleine beetjes om de (ochtend)misselijkheid te minderen
Wanneer je maag continu gevuld is, ben je doorgaans minder misselijk. De oplossing is om over de dag heen continu kleine beetjes te eten. Een biscuitje of rijstwafel is bijvoorbeeld licht verteerbaar.
Mijd zoveel mogelijk de geuren die je nu misselijk maken
Natuurlijk, midden in het openbaar vervoer wordt het wat lastig om de woeste ochtendadem of adembenemende lichaamsgeuren van je collega of buurman te ontwijken. Maar probeer verder zo min mogelijk in aanraking te komen met vieze luchtjes die misselijkheid veroorzaken of versterken. Laat het koken tijdelijk aan een ander over (zeker als je het wel kunt eten). Zoek eventueel naar neutrale verzorgingsproducten (zonder parfum). En houd je afstand als dat nodig is. Als je uitlegt dat het niets persoonlijks is, begrijpen de meesten je wel.
Zoek goed uit wat je nu wel kunt binnenhouden
Misschien niet het uitgebalanceerde dieet dat je voor ogen had, maar in het geval van de zwangerschap is iets beter dan niets. Probeer verschillende dingen uit en mijd te gekruid, zout en smaakvol voedsel, dan kom je vaak al een eind.
Beperk je zoveel mogelijk tot licht verteerbare voedingsmiddelen
Denk aan een cracker, beschuit, theebiscuitjes of rijstwafel en drink lauwe thee.
Wat zwangere vrouwen zelf ook vaak aanraden?
- Prik (Cola, 7up)
- Vla of yoghurt
- Gember (bijvoorbeeld gemberthee of vers – mits je het lust – maar je kunt dit ook kopen in tabletvorm)
Zorg dat je voldoende vitaminen binnenkrijgt
Zeker wanneer de ochtendmisselijkheid ervoor zorgt dat je geregeld moet overgeven, is het belangrijk om voldoende vitaminen binnen te krijgen. Neem je supplement (let op dat ze speciaal voor zwangere vrouwen zijn!) in met een beetje water tijdens de maaltijd.
Probeer rustig aan te doen
Voor zover mogelijk natuurlijk. Probeer een beetje te slapen. Nu scheelt het dat je tijdens je eerste trimester sowieso vaak erg moe bent. Als je kleine kinderen hebt, probeer dan af en toe tegelijkertijd met hen naar bed te gaan.
Voorkom stress zoveel mogelijk
Is soms makkelijker gezegd dan gedaan, maar waar mogelijk is het beter om stress te voorkomen. Probeer je zorgen voor nu zoveel mogelijk naast je neer te leggen. Dit kan namelijk ook een trigger zijn om last te krijgen van ochtendmisselijkheid.
Zoek oplossingen in het alternatieve circuit
Sommige vrouwen zweren bij acupunctuur of homeopathische middeltjes. Kijk vooral of het ook bij jou past; soms levert het verbluffend resultaat op en ben je blij dat je het hebt gedaan. Of niet, maar dan weet je dat ook weer.
Vermijd strakke kleding
Niks kan zo vervelend zijn als een strakke broek tegen je onderbuik aan. Het verergert de misselijkheid. De oplossing? Positiekleding. De broeken hebben vaak een zachte band waardoor de spanning op je buik vermindert. Alle beetjes (kunnen) helpen!
Vraag om hulp
Tot slot de laatste: is het zo erg dat je in je dagelijks functioneren wordt belemmerd? Vraag dan om hulp! Leg uit aan je leidinggevende dat je verschrikkelijk misselijk bent en probeer samen een fijne oplossing te vinden. Overleg met je man hoe jullie hier zo soepel mogelijk doorheen kunnen komen: pak de taken op die je zelf wel kunt uitvoeren en geef de rest tijdelijk over aan hem. Hoe meer je nu rust, des te sneller de misselijkheid hopelijk voorbij is.
Heb jij erge last gehad van ochtendmisselijkheid en misschien aanvullende tips? Of eigenlijk nauwelijks?
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!
Uitgelichte afbeelding ©Prostock-studio – Shutterstock
Pingback: 9 redenen waarom zwanger zijn soms echt niet leuk is -
Pingback: Wanneer moet je positiekleding kopen en waar? -
Pingback: De leukste bakerpraatjes om het geslacht te voorspellen! -
Pingback: Mijn collega stinkt! Wat kan je dan doen? -