Ze zijn de liefde van je leven, je zou de wereld voor ze overhebben, maar ze hebben een klein nadeel: snurken. Een snurkende partner is voor lichte slapers een crime. Je komt niet aan je eigen nachtrust toe, valt niet in slaap of wordt halverwege de nacht wakker en voor je het weet eindig je in een deprimerende vicieuze cirkel. Om te voorkomen dat je hem of haar rond 02.00 uur wanhopig uit bed probeert te duwen met je voet, verzamelden wij de beste oplossingen. Zodat ook jij de nacht weet te overleven met een snurkende partner!
Tips bij snurkende partners
Toon begrip
Toegegeven, dat is wellicht het laatst waar je aan denkt op het moment dat je voor de zoveelste keer wakker wordt uit je slaap, maar hij of zij doet het niet expres. Uiteindelijk is het voor de snurkende partner zelf ook vaak erg vervelend – alleen al omdat je hem of haar misschien regelmatig een por geeft tijdens het slapen. Dus: stap 1 is echt om begrip te tonen en niet te aanvallend uit de hoek te komen. Voer dit gesprek dus ook nooit om half vier in de ochtend, nadat je urenlang naar het plafond lag te staren onder begeleiding van een luid ronkende partner.
Symptoombestrijding: koop oordopjes!
Daarnaast kan je kijken naar jouw aandeel in de zaak. Wat kan jij doen om je nachtrust te verbeteren? De makkelijkste oplossing is het kopen van Alpine oordopjes, speciaal geschikt voor het slapen. Ga het liefst voor kwaliteit, anders blijf je last houden van het snurken. Het voordeel hiervan is dat ze het geluid van buiten dempen en dat ze zich naar je oor vormen. Zo hoef je niet per se een op maat gemaakte oordop aan te schaffen (al zijn die nog beter dan universele oordoppen), maar ervaar je wel de voordelen. Bij specialist Alpine kan je voor beide terecht.
Bovendien helpt het om je partner te laten zien dat jij ook wil meewerken aan een positieve oplossing. Dan zal hij of zij ook sneller bereid zijn een stap te zetten in de goede richting. Uit ervaring weten we trouwens inmiddels dat dit écht werkt. Zelfs als je normaal erg gevoelig bent voor geluidsoverlast.
Zoek naar de oorzaak
Snurken kan worden veroorzaakt door verschillende dingen:
- Overgewicht
- Alcoholgebruik
- Verkoudheid (vooral een verstopte neus kan een vervelende boosdoener zijn) of hooikoorts
- Slaapmiddelen
- Langzaam werkende schildklier
- Vergrote keelamandelen
- Roken
- Zwangerschap
- Aangeboren oorzaak
- Ouderdom
- Slapen op de rug
- Oververmoeidheid
Een andere oorzaak kan slaapapneu zijn. Je herkent dit als partner doordat de ander af en toe stopt met ademen tijdens het slapen. Ga hiermee altijd naar een specialist vanwege het gevaar voor je gezondheid.
Alleen als je de precieze oorzaak kent van het snurken, kan je er iets aan doen. In sommige gevallen (alcoholgebruik, rugslapen, snurken tijdens de zwangerschap of overgewicht) is het vaak makkelijk te herkennen. De oorzaak wegnemen, lost het snurkprobleem dan ook vaak op. In andere situaties, zoals ouderdom of een aangeboren oorzaak, kan je weinig veranderen. Het is dan vooral een zaak van accepteren. Weet je niet precies waardoor het komt? Neem dan contact op met je huisarts of een specialist.
Onderschat het bovendien niet: chronisch slaaptekort kan uiteindelijk leiden tot tal van gezondheidsklachten, waaronder – in uiterste gevallen – zelfs angststoornissen, hart- en vaatziekten of Diabetes II.
Geef een anti-snurkcadeau
Geen stille hint – maar eerlijk is eerlijk, stil is zijn of haar gesnurk natuurlijk ook niet. Er bestaan bijvoorbeeld anti-snurk shirts. Hierin zit een luchtkussen verwerkt op het rugpand. Dus elke keer dat je partner probeert te rollen naar zijn of haar rug, zal hij automatisch weer goed gaan liggen. Ook kan je overwegen een snurkbeugel te geven of een speciale neusspray.
Deze artikelen hebben alleen effect wanneer het snurken wordt veroorzaakt door verslapte spieren in de mond- en neusholte. Snurken door overgewicht neem je echt alleen weg door gewicht te verliezen.
Ga in een andere ruimte slapen
Is het probleem te groot en belemmert het je nachtrust in zo’n grote mate dat je steeds vermoeider wordt? Dan rest nog één oplossing: ga allebei in een andere ruimte slapen. Weliswaar niet de gezelligste optie, maar aan de andere kant: elke nacht wakker liggen is dat ook niet. Toch?
Snurkt jouw man (of vrouw)? En wat is jouw ultieme tip?
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Afbeelding, Andrey_Popov – Shutterstock