Do’s en don’ts tijdens een slaapfeestje voor tieners

Wil je tiener een slaapfeestje organiseren voor haar verjaardag? Klinkt als een leuk idee, maar het is wél handig je goed voor te bereiden! Lees snel verder voor de beste tips en tricks om niet tot half 7 ’s ochtends in je bed te stuiteren door giechelende pubermeisjes. En natuurlijk hoe je het slaapfeest zo leuk mogelijk maakt!

Slaapfeestje voor je tienerdochter

Wanneer je kind richting de tienerleeftijd gaat, zal je vanzelf waarschijnlijk een keer de vraag krijgen of ze een slaapfeestje mag organiseren. Hartstikke gezellig! Wie weet roept het zelfs enige weemoed op als je denkt aan vroeger. Maar hoe pak je het eigenlijk aan? Hoe voorkom je dat ze tot diep in de nacht liggen te keten? En hoe zorg je dat het de volgende ochtend (met een ochtendhumeur door slaaptekort) ook nog een beetje gezellig blijft?

Let op! Voor je verder leest nog één belangrijke tip: niet iedereen heeft de energie en zin om een slaapfeestje te organiseren voor zijn kind. Dat is natuurlijk je goed recht: als jij het niet wil, doe het dan niet. Wees liever gelijk eerlijk tegen je kind en bedenk een leuk alternatief voor het feestje van je tiener.

Tips & tricks bij slaapfeestjes: hier moet je aan denken

Hoeveel ruimte kan je bieden aan de gasten?

Hoeveel kinderen nodig je uit? Zo’n slaapfeestje valt en staat in eerste instantie uiteindelijk toch met de hoeveelheid ruimte in huis. Je kan ervoor kiezen om de meiden in de woonkamer te laten liggen zodat je dochter er meer kan uitnodigen, maar misschien is de slaapkamer van jouw tiener groot genoeg om een stuk of vier/vijf vriendinnen te laten logeren. Dan kan het natuurlijk prima daar.

Tip! Voor het samenstellen van de gastenlijst is het niet verkeerd om erbij stil te staan dat meer kinderen ook meer lawaai maken. Bovendien is de kans groter dat ze elkaar wakker houden. Wil je dat? Misschien kan je er om 23.00 uur nog coulant op reageren, maar rond 03.30 baal je dat jullie er niet twee minder hebben gevraagd.

Welke slaapspullen moeten de kinderen zelf meenemen naar het slaapfeestje?

Kijk eerst welke mogelijkheden je zelf hebt. Zo kan je misschien prima een of twee meiden op de bank laten slapen als je een hoeslaken om de kussens doet, een extra matras lenen of luchtbedden neerleggen. Vervolgens maak je een lijstje met spulletjes die ze zelf mee zouden kunnen nemen. Dat kan je dan meteen op de uitnodiging zetten. Denk aan:

 • Matje, luchtbed of iets anders om op te slapen
 • Dekbedhoes
 • Dekbed of slaapzak
 • Kussen en/of kussensloop
 • Handdoek (hebben jullie er voldoende of nemen ze die mee van thuis?)

Tip! Het kan eventueel handig zijn een matras aan te schaffen met ingebouwde pomp, mocht je de komende jaren nog wel meer slaapfeestjes verwachten. Dat ligt niet alleen lekkerder voor jullie gasten, het is ook nog eens handig als iemand anders spontaan blijft logeren.

Welke activiteiten gaan jullie die dag ondernemen?

Kiezen jullie voor alleen het slaapfeestje? Of ga je overdag nog iets doen met de meiden? Bijvoorbeeld:

 • Bioscoop
 • Escape Room
 • Fotoshoot
 • Karten
 • Klimmen
 • Lasergame
 • Paardrijden
 • Rollerdisco
 • Schaatsen
 • Skiën of snowboarden
 • Speurtocht (voor tieners)
 • Uit eten (of naar de Mac/Happy Italy/…)
 • Workshop (dansen, taart of cupcakes versieren)
 • Zwemmen

Of je maakt er thuis iets leuks van. Laat ze allemaal tutten met maskertjes, nagellak en misschien wat make-up. Of trek de popcorn tevoorschijn met een berg feelgoods.

Tip! Organiseer overdag iets waar ze lekker moe van worden. Dan is de kans groter dat ze eerder in slaap vallen. Geen garantie trouwens, het blijven tieners en die vinden het op slaapfeestjes vaak een sport om extra lang wakker te blijven. Maar je kan het proberen.

Merel: ‘Mijn beste advies? Zeg nooit: “Jullie zijn inmiddels oud en wijs genoeg om het zelf te bepalen”, omdat je denkt dat het wel goedkomt. Het komt niet goed met tieners tijdens zo’n slaapfeestje haha. Onze dochter lag tot half 7 wakker met haar beste vriendin, de andere twee waren rond 04.00-04.30 uur in slaap gevallen. Ik vond het zo stom achteraf, die meiden waren kapot en ik veel te naïef. De volgende keer gaat gewoon om 00.00 uur alles uit en de frisdrank in de koelkast.’

Spreek een maximum tijdstip af waarop het stil moet zijn

Anders krijg je een situatie als hierboven. Op dat afgesproken tijdstip moet alles aan eten en drinken terug de kast in, gaan het licht en de televisie uit en gaan de telefoons in een bakje bij jullie op de kamer. Natuurlijk zullen ze best nog even blijven kletsen maar tot in de late uurtjes? Nee, de kans dat ze dat redden is vrij klein.

Tip! Je kan ook afspreken de telefoons eerder te laten inleveren. Misschien niet heel leuk op dat moment, maar het komt ook voor dat ze uit verveling anderen opbellen of vervelende appjes sturen. En je bent als ouders toch verantwoordelijk voor alles dat onder jullie dak gebeurt.

Zo organiseer je een geslaagd slaapfeestje voor je tiener

Nog wat laatste handige tips die je kan meenemen.

 1. Kijk geen enge films Je weet niet welke kinderen dit leuk vinden en welke niet durven zeggen dat ze daar niet tegen kunnen. Kies liever voor iets luchtigs.
 2. Hou een programma achter de hand Je kan de meiden de ruimte geven om het slaapfeestje zelf in te vullen. Maar mochten ze zich vervelen, dan kunnen ze iets kiezen uit je lijstje (denk aan: iets lekkers bakken, beautyavondje of één van deze leuke partyspellen)
 3. Vraag vooraf aan de ouders of je nog ergens rekening mee moet houden Misschien heeft een van de meiden soms last van heimwee of een allergie.
 4. Laat iedereen op één plek liggen Heb je onvoldoende ruimte om iedereen op dezelfde plek te laten liggen? Nodig dan liever minder vriendinnen uit.
 5. Zoek een middenweg tussen de relaxte en strenge ouder
 6. Zet de alcohol weg Zeker bij wat oudere tieners bestaat de kans dat ze nieuwsgierig zijn en eens willen uitproberen hoe alcohol smaakt. En misschien heb je vanaf een bepaalde leeftijd zelf niet zoveel moeite meer met af en toe wijn of een biertje, maar dat ze je whisky soldaat maken is een minder sterk plan. Los daarvan zijn andere ouders mogelijk minder coulant met betrekking tot alcohol. En wat bij jullie thuis gebeurt blijft jullie verantwoordelijkheid, voorkomen is beter dan (een kater) genezen.
 7. Maak het de volgende dag niet te lang Vijf vermoeide meisjes met een ochtendhumeur is niet de gezelligste situatie. Bovendien kan het ook prettig zijn je huis weer terug te hebben.

Heb jij al eens een slaapfeestje voor je tiener georganiseerd? Heb je aanvullende tips of misschien ook zo’n situatie meegemaakt waardoor je het volgende keer anders zou aanpakken? Laat het ons weten in de comments!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

4 gedachten over “Do’s en don’ts tijdens een slaapfeestje voor tieners

 1. Wat een goeie ideeën en tips vind ik hier allemaal maar zie ik het verkeerd of wordt er met name gekeken naar dochters en hun belevingen? Ik heb namelijk 3 zonen en helemaal geen dochters en dat vraagt vaak toch een iets andere aanpak weer. Maar ik kan mij voorstellen dat er veel moeders zijn die op zoek zijn naar tips om feestjes voor jongens in goede banen te leiden.

  bvd,
  Lot

 2. Leuke ideeën! Jammer dat het alleen op meiden gericht is. Onze dochter wil binnenkort ook een slaapfeestje houden, maar er blijven ook 1 of 2 jongens slapen. Wij gaan overigens lekker naar onze stacaravan. Kids in de woonkamer op de grond voor de tv, man en zoon slapen thuis, en ik mag het fort bewaken. 😂

  1. Goed punt, dank je wel voor de feedback! Was eigenlijk van plan om het al eerder aan te passen naar een algemener stuk, zet hem weer op mijn to do list 🙂
   Ideaal trouwens, zo’n stacaravan. Wat een tof idee! Wordt vast één groot feest dat ze nooit meer zullen vergeten, veel plezier vast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven