Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

7 handige tips om de schoolknuffel te overleven

Schoolknuffel Puk en ik staan niet bepaald op goede voet. Sterker nog, wanneer hij mee naar huis komt, baal ik en zou hem het liefst verstoppen tot hij weer terug kan. Maar goed, aangezien dat geen onderdeel van het lesprogramma is, maken we er maar het beste van. In dit artikel deel ik mijn zeven beste tips met je zodat we allemaal die verrekte schoolknuffel kunnen overleven!

Wat er misging tussen de schoolknuffel en mij?

Even een korte uitleg wat ik nou zo vervelend vind:

  • Met twee peuters in huis, levert dat ding gegarandeerd dikke bonje op. Want de een wil zijn tanden poetsen, terwijl de ander – precies op dat moment, uiteraard – juist zijn pyjama wil aantrekken. Als je niet uitkijkt, staan ze met enige regelmaat aan een ander uiteinde te trekken en moet jij voorkomen dat je met een gehavende knuffel terug naar school moet.
  • We raken altijd iets kwijt. Of het nu zijn tandenborstel is of een broekje.
  • Ik onthoud nooit dat ik het boekje nog moet invullen. Dat resulteert in een ochtend vol stress, vooral omdat ik vaak wel braaf foto’s maak tussendoor, maar daarbij even vergeet dat de printer het niet doet.
  • Hij moet overal mee naartoe. En daarbij bestaat de kans dat we gewoon de complete knuffel kwijtraken. Leg dat maar eens uit aan elf huilende peuters.

Kortom, een schoolknuffel is een leuk idee maar een crime als je zo chaotisch bent als ik.

Zo overleef je de schoolknuffel

Omarm Puk/Flip de Beer/…

Die vlieger gaat in dit geval zeker op. Tot afgelopen weekend kreeg ik het elke keer op mijn heupen als die schoolknuffel weer mee kwam en ik de stralende gezichten van Rose en May zag. Dan voelde ik me niet alleen een verschrikkelijke moeder, omdat ik van binnen een beetje kapot ging, maar ook nog eens zenuwachtig: wat zouden we dit keer kwijtraken? Zodra je niet meer vecht tegen dat negatieve gevoel hou je meer energie over. Echt een aanrader.

Je doet sneller leuke dingen

Een beetje zoals het ook met Instagram en andere social media gaat: ik wil toch graag een beetje mooie foto’s bij mijn verslag hebben. En het is nog leuker als je ook iets speciaals doet met Puk. Zo ging hij al een keer naar de Efteling, mee naar Tiengemeten, eet hij graag pannenkoeken en is het een klein feestje – vooral voor de kinderen. Uiteindelijk is het hun lieve vriendje die mee naar huis mag, niet je kleine vijand 😉

Hij is af en toe pedagogisch inzetbaar

Dat had de juf al vaker verteld, maar op de één of andere manier lukte het me dus nooit om ruzies te beslechten. Sterker nog, met twee peuters in huis was het eigenlijk elke keer hommeles zodra Puk mee kwam. Ze wilden allebei met hem slapen, trokken hem nog net niet uit elkaar tijdens het aankleden en sloegen elkaar geregeld de hersens in wanneer zij even een momentje met hem wilden. Maar probeer de volgende zinnen eens uit en je zal versteld staan van het resultaat:

  • Puk vindt tandenpoetsen een beetje eng. Wil jij hem misschien laten zien hoe goed je dat al kan? (En voilà, weer een probleem getackeld)
  • Als jullie ruzie maken, wordt Puk een beetje verdrietig. Kunnen jullie hem een knuffel geven? En elkaar? (Dat laatste werkt niet altijd, maar de aandacht is in elk geval verlegd)
  • Laat Puk eens zien hoe mooi je pyjama staat, Rose! Na een halfuur rondspringen, lachen en wegduiken als ik haar probeerde te pakken, stond ze binnen een minuut aangekleed naast haar bed die pyjama te showen.

Puk maakt je kinderen zorgzamer

Hoewel we ook weleens dagen hebben dat hij vergeten in een hoekje ligt weg te stoffen, zijn ze over het algemeen echt heel lief voor hem. Ze vertroetelen hem, overladen hem met knuffels en hij mag overal mee naartoe. En ondanks dat ik de knuffel zelf weleens vervloekte, vind ik dat heel lief om te zien.

Ze zijn zo ontzettend trots als hij mee naar huis mag

Voor je kinderen is het natuurlijk fantastisch. Hun vertrouwde knuffel mag mee naar huis en dat is voor hen denk ik bijna alsof er een echt vriendje komt logeren. Daarom voelde ik me misschien ook extra schuldig toen ik nog niet besefte hoe fijn het is om Puk over de vloer te hebben. Ze genieten echt.

Als je hem hebt gehad, duurt het weer even

Misschien niet de meest positieve van het hele rijtje, maar het is wel zo. Gewoon even door de zure appel heen bijten en voor je het weet is hij terug op school. Dan mag je weer even uitrusten en genieten van het feit dat je voorlopig niet meer hoeft.

Bedenk dat het altijd nog erger kan

Zelf heb ik trouwens helaas niets aan deze gedachte, maar als je het – net als ik – een verschrikking vind, besef dan dat wij hem twee keer zo vaak meekrijgen omdat onze dochters in dezelfde groep zitten op de peuterspeelzaal.

Nog wat aanvullende tips?

Ben je net als ik wat chaotisch aangelegd en krijg je de bibbers zodra je spruit trots komt aanwandelen met die gevreesde schoolknuffel in zijn handen? Dan heb je misschien iets aan de volgende tips:

  • Zet het koffertje weg zodra Puk binnen is (misschien minder leuk, maar je raakt in elk geval niks kwijt)
  • Maak er iets spectaculairs van (pak uit met het verslag, maak grapjes voor de andere ouders)
  • Stop hem in de wasmachine (hij is weer schoon en fris, maar het scheelt je ook een paar uur)

Hoe vind jij de schoolknuffel? Prachtig initiatief? Of ben je ook blij als hij weer terug naar school gaat?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken om nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids