Zakelijk denken: het is lastig als je van nature graag de lieve vrede bewaart. Maar nu vrouwen niet meer zijn weg te denken van de werkvloer, is het tijd om onze houding daarop aan te passen. In dit artikel staan handige tips om op een andere manier te gaan denken over je werkhouding. Zo krijg jij ook de kansen die je verdient!
Zakelijk denken of pleasen?
Van nature zijn de meeste vrouwen vrouwen geneigd om te pleasen. We zijn empathisch, denken mee en proberen anderen te helpen. Een prachtige eigenschap, maar wel eentje die je behoorlijk in de weg kan zitten op de werkvloer. Want waar mannelijke collega X er met die lekkere bonus vandoor gaat en een hoger salaris krijgt, neem jij sneller genoegen met minder. Uit het Nationaal Salaris Onderzoek 2019 (uitgevoerd door Nyenrode en Intermediair) blijkt namelijk dat vrouwen jaarlijks gemiddeld nog steeds € 5.000,00 minder verdienen dan mannen.
Onnodig. Daarom delen we in dit artikel handige tips met je om zakelijker te leren denken. Zowel voor in loondienst als zelfstandig ondernemers.
Zakelijker denken en beter onderhandelen? Zo doe je dat!
Straal zakelijkheid uit
Gek genoeg kan je kledingkeus een enorm verschil maken. Door te kiezen voor vrouwelijke, zakelijke kleding voel je je bijvoorbeeld al een stuk zelfverzekerder. En dat helpt als je onderhandelingen moet voeren. Vergeet niet dat je je vrouwelijkheid nog steeds mag omarmen. Ook op de werkvloer. Je hoeft geen keiharde zakenvrouw te worden. Juist je inlevingsgevoel en vriendelijke karakter kunnen je pluspunten zijn – mits je ze in je voordeel gebruikt.
Besef waar dat lieve karakter je brengt
Als je altijd begrip hebt en toont voor anderen, maar niemand doet dat terug dan zit je straks met een probleem. Want een lager salaris of slechtere arbeidsvoorwaarden leveren je niks op. Sterker nog: je levert in. Alleen maar omdat je niemand voor het hoofd wil stoten. En hoe ontzettend lief en nobel dat ook is, het is oneerlijk. Jij verdient het net zo goed als iemand anders.
Denk daarom aan de gevolgen van ‘te lief’ zijn: je kinderen kunnen niet op een sportclub omdat jullie inkomsten te laag zijn. Je boodschappenbudget ligt lager. Je moet langer sparen voor een vervangende auto, nieuwe kleding of dat ene mooie fototoestel wat je al maanden wil hebben. Die gevolgen zijn niet nodig. En vergeet niet: je hoeft geen bitch te zijn om toch succes te hebben!
Je hoort het vanzelf als er geen ruimte is binnen het budget
Als de ander direct ‘ja’ zegt, neem je eigenlijk genoegen met te weinig. En hoewel je dat misschien niet zo belangrijk vindt wanneer je aan het begin van je carrière staat, duurt het veel langer om door te groeien. Zonde! Zorg daarom dat je direct goed start en vraag een bedrag wat je verdient. Informeer desnoods vooraf bij anderen wat zij ongeveer krijgen of zoek op internet naar een gemiddeld salaris voor functie X.
Ook als zelfstandig ondernemer geldt dat je best wat hogere eisen mag stellen. Wil iemand je € 100,00 voor een geschreven tekst betalen terwijl je weet dat een vergelijkbare tekstschrijver het dubbele krijgt? Zet dan hoger in. Als ze graag willen samenwerken maar onvoldoende budget hebben, koppelen ze dat wel aan je terug. Je kan altijd voorstellen elkaar tegemoet te komen.

Neem geen genoegen met minder dan je waard bent
Voortvloeiend op wat hierboven staat, is het zeker belangrijk om geen genoegen te nemen met minder dan je waard bent. Wanneer iemand je een schijntje biedt en het presenteert alsof je de kans van de eeuw voor je voeten krijgt, dan hoef je daar niet eens op in te gaan. Als hij of zij jou niet serieus neemt, waarom zou je het andersom dan wel doen?
Vertrouw op je eigen kunnen
Dat kost vaak best even tijd, zeker als je van jezelf bescheiden bent en niet zo brutaal durft te zijn. Ook als je je herkent in kenmerken van het imposter syndrome (*) kan het lastig zijn om zelfverzekerd je sollicitatiegesprek in te gaan. Probeer toch duidelijk te zijn in wat je kunt. Durf hardop te zeggen dat je bepaalde kwaliteiten en eigenschappen bezit waar het bedrijf om zit te springen, zeker als ze vragen om je goede en slechte eigenschappen tijdens het sollicitatiegesprek. Diep van binnen weet je namelijk best dat je in bepaalde dingen goed bent. Dat is geen arrogantie, maar zelfkennis.
(*) Het imposter syndrom of oplichterssyndroom is iets dat vooral succesvolle vrouwen paradoxaal ervaren: de angst dat anderen je op een gegeven moment ‘door hebben’ en zien dat je eigenlijk ongeschikt bent voor een bepaalde functie.
Probeer zaken en privé te scheiden
Vrouwen hebben de neiging om vriendschappen op te bouwen met collega’s. Maar er kan natuurlijk na verloop van tijd frictie ontstaan. En bij een groot deel van deze vrouwen leidt dat tot rancune op de werkvloer. Zorg dat je niet één van deze dames wordt. Het punt is namelijk – en dat doen mannen dan weer heel goed – dat je soms zakelijk gezien prima met iemand door een deur kan, maar privé niet. Dat is prima. Je hoeft namelijk besties te worden, als je elkaar op zakelijk vlak maar waardeert en weet in te schakelen wanneer dat nodig is. Als die ene collega bijvoorbeeld een nogal bazig type is in de omgang, maar waanzinnig goede evenementen neerzet, wat let je dan om haar alsnog in te schakelen?
Op een later moment kan dit van pas komen. Als jij bijvoorbeeld de juiste mensen bij elkaar wist te zetten om evenement Y te organiseren, kan je op basis van die prestatie om promotie vragen. Met die bevriende, maar iets chaotischere collega was het namelijk misschien wel gezelliger geworden, maar ook minder geslaagd.
Durf!
Je kan vaak meer dan je denkt. Zeg geen nee tegen een leuke klus, omdat je denkt dat je het ‘toch niet’ kan, maar vraag om mogelijkheden. Misschien is er wel iemand die je de eerste maand kan begeleiden bij dat ene project. Of is er ruimte waarbij je kunt proefdraaien op een andere afdeling.
Je hoeft echt niet alles maar aan te nemen, maar je moet je ook niet laten tegenhouden door dat kritische stemmetje in je achterhoofd. ‘Kan ik toch niet’ bestaat niet. Denk liever meer zoals Pippi Langkous: ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.
Salarisonderhandelingen zijn voor veel vrouwen lastiger. Ze stellen zich (te) bescheiden op, durven niet goed hardop te vertellen wat hun goede eigenschappen zijn en vragen vaak een te laag salaris. Met bovenstaande tips krijg je sneller wat je zou horen te krijgen. Alleen zo kunnen we het salarisgat dichten tussen mannen en vrouwen. Vind jij het lastig je positieve eigenschappen te benoemen in een sollicitatiegesprek? En kan je een beetje onderhandelen?
Wees de eerste om reactie te geven