Ben jij nu niet degene met de groenste vingers, of heb je simpelweg geen tijd en energie om je tuin intensief te onderhouden? Geen nood, je kunt prima je tuin op zo’n manier inrichten dat je er weinig onderhoud aan hebt. In dit artikel lees je enkele tips waarmee je je tuin onderhoudsvriendelijk kunt maken.
Niet alleen bestrating
Wanneer je geen of nauwelijks onderhoud aan je tuin wilt plegen, klinkt het misschien aanlokkelijk om je hele tuin te bestraten. Je denkt misschien dat je dan niets meer aan je tuin hoeft te doen. Dat is niet zo! Dat komt omdat tegels op termijn groene aanslag krijgen. Daar kun je snel over uitglijden en zul je toch op den duur moeten verwijderen. Het is dus niet het geval dat je niets meer hoeft te doen aan je tuin, wanneer er geen groen is. Wanneer je toch voor bestrating kiest, ga dan voor grote tegels: daar zit minder onderhoud aan dat aan kleine tegels. Verder kiezen veel mensen die een onderhoudsvrije tuin willen voor een grasmat. Echter, kost een grasmat ook voor het nodige onderhoud, al zou je dat misschien niet verwachten. Op een grasmat moet je namelijk maaien, bemesten en onkruid bestrijden. Juist net die dingen die je wilt vermijden…
Plaats planten die onderhoudsvriendelijk zijn
Wanneer je kiest voor vaste planten in je tuin, zul je merken dat deze niet veel onderhoud nodig hebben. Vaste planten komen namelijk elk jaar terug. Dat zorgt ervoor dat je niet steeds opnieuw hoeft te zaaien. Vaste planten zijn dus een stuk geschikter in een onderhoudsvriendelijke tuin dan eenjarige planten. Helemaal ideaal is het wanneer je kiest voor vaste planten met weinig onderhoud. Je kunt bijvoorbeeld een onderhoudsvriendelijke haag in je tuin zetten, die langzaam groeit. Op die manier hoef je niet vaak te groeien. Andere voorbeelden van planten die weinig onderhoud nodig hebben, zijn de hortensia en de vlinderstruik.
Kies voor bodembedekkers
Onkruid weer je tevens door bodembedekkers te plaatsen in je tuin. Bodembedekkers zijn lage planten die groeien in de breedte. Ze nemen daardoor dus een groot deel van de oppervlakte van je tuin in beslag. Deze planten bloeien over het algemeen jaren achter elkaar en je hebt er niet veel werk van. Ze groeien snel en hebben vaak ondergrondse uitlopers. Het is dus een duurzame manier om onkruid tegen te gaan.
Denk na over de plek van de plant
Het is belangrijk dat je planten op de juiste plek plaatst in je tuin. Elke plant heeft weer zijn eigen voorkeur: de ene plant doet het goed in de zon, de andere juist niet. De ene plant houdt van een vochtige grond, de andere plant van een vochtige grond. Denk hier dus goed over na. Dit scheelt veel werk in het onderhoud.
Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Wees de eerste om reactie te geven