Zo ga je als huismus ’s winters toch lekker naar buiten

Als je heel erg houdt van warme dekens en loeiende kachels is de winter een crime om naar buiten te moeten. Toch is het gezond. Om die reden verzamelden we handige tips voor iedereen die straks met de koude wintermaanden wel een zetje in de goede richting (de voordeur dus) kan gebruiken. Extra handig als je kinderen het liefst al voor dag en dauw de sneeuw in willen duiken.

Tips die je deze winter hopelijk wél de deur uit uitkrijgen

Zoek de voordelen van een winterwandeling

En dan bedoelen we niet dat je je een voorstelling moet maken van zo’n dag dat je tegen een gure storm moet bikkelen om vooruit te komen. Denk liever aan struinen door het bos in een zacht januari-zonnetje. Terwijl de stralen je gezicht verwarmen, rennen de kinderen uitgelaten vooruit – op zoek naar schatten. Je ademt diep de frisse lucht in, geniet van de verdere stilte en raakt na een halfuur net zo opgetogen als de rest wanneer jullie een ree spotten. Of neerstrijken op een bankje terwijl de kinderen zich uitleven in de speeltuin van het park verderop. Als je het zo omschrijft, klinkt het toch al heel anders dan verplicht naar buiten om een stuk te lopen – waar je helemaal geen zin in hebt?

Ga naar de plaatselijke kinderboerderij

Het voordeel is dat je meteen iets te doen hebt. De kinderen kunnen kijken bij de dieren, je loopt wat rond (heb je je beweging voor vandaag ook mooi gehad) en ze leren meteen wat. Is het heel koud? Ga dan even de stal in om wat warmte te vangen, kan je daarna weer door.

Schaatsen

Of we ooit nog authentiek natuurijs opgaan, blijft elk jaar de vraag. De Elfstedentocht zit er dit jaar vast ook niet in. Maar gelukkig heeft vrijwel elk dorp en iedere stad tegenwoordig een (tijdelijke) kunstijsbaan. Je hoeft zelf niet over het ijs te glibberen als het je niet ligt; alleen de sfeer rondom en de schattige pogingen van je kind achter een oranje zeehond zijn de moeite waard om voor naar buiten te gaan.

Leef je lekker uit met je kind

Misschien heeft het flink geregend of gesneeuwd en doet een blik naar buiten je zo hard bibberen dat je het liefst de hele dag cheesy chickflicks kijkt vanaf de bank. Toch helpt het om jezelf daar overheen te zetten. Trek waterdichte schoenen aan en ren met je kind naar buiten, stamp in de plassen of hou een sneeuwballengevecht. Al snel zal je merken waarom kinderen het minder snel koud krijgen: door het plezier warm je vanzelf tijdelijk op. En wordt het toch te fris? Dan sluit je thuis af met een heerlijke warme douche en honderdduizend knuffels om weer op temperatuur te komen.

Zoek een doel om voor naar buiten te gaan

Alleen omdat het voor je kind heel gezond is om elke dag even buiten te zijn. Haal bewust minder boodschappen zodat je er wel uit moet. Maak samen een wandeling richting de dichtstbijzijnde supermarkt voor enkele boodschappen. Koop een halfje vers brood bij de bakker verderop. Je zal merken dat je dan ook sneller geneigd bent om ze even extra te laten uitwaaien in die ene speeltuin onderweg. Zij blij, jij weer voldaan aan je ouderlijke plicht. En de rest van de dag mag jij weer onder je dekentje kruipen! Of nog leuker: bak samen lekkere appeltaart, krijg je het vanzelf weer warm.

Op kou kan je je kleden

Nog een laatste (ongevraagd) advies: kleed je goed op de kou en je zal vanzelf merken dat het minder erg is om naar buiten te gaan. Investeer in een goede winterjas, koop thermokleding, waterdichte schoenen (of laarzen met een warme voering) en draag een muts, wanten en sjaal.

Naar buiten gaan in de kou? Ook als het je hobby niet is, is het de overweging waard. Alleen al omdat het zo gezond is. Daarom zetten we in dit artikel vijf handige tips op een rij voor doorgewinterde huismussen. Hoe sta jij erin? Ga je lekker naar buiten in de winter of blijf je ook liever binnen?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Dirima – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven