5 handige tips voor mensen die altijd verdwalen

Eigenlijk is dit artikel één grote #notetoself, want als er iets is wat me steevast lukt dan is het intuïtief de verkeerde kant op lopen of rijden. Daarom besloot ik me eens te verdiepen in handige tips voor mensen die altijd verdwalen: hoe voorkom je nou dat je de verkeerde weg kiest, hoe gebruik je Google Maps nu écht correct als wandelaar en waar kan je nog meer op letten?

Tips voor mensen die altijd verdwalen: zo gaat het niet meer mis

Ga op pad met de juiste tools

Misschien vind je het een voor de hand liggende tip, maar het is wel één van de belangrijkste die er is als je niet langer wil verdwalen. Zorg dan ook dat je de juiste spullen hebt. Tussen de telefoon accessoires van Smartphonehoesjes.nl vond ik bijvoorbeeld deze handige telefoonhouder. Daardoor hoef je geen gevaarlijke capriolen uit te halen onderweg met een los toestel dat door de auto slingert. Je klikt hem vast, zet je telefoon erop en stelt je route in. Daarbij een aantal extra adviezen:

  • Controleer of je geluid aanstaat voor je vertrekt
  • Zorg dat je batterij voldoende is opgeladen (en zo niet: koop een USB-oplader voor je aansteker en neem je oplader mee voor onderweg)
  • Kijk nogmaals of je het juiste adres hebt ingetoetst
  • Probeer niet zelf in te schatten hoeveel ‘nog 300 meter’ is, maar kijk even snel op het scherm van je smartphone om te zien om welke afslag het gaat

Probeer onderweg herkenningspunten te registreren

Een aantal jaar geleden liep ik door Amsterdam, op zoek naar een persevenement van Center Parcs in de Hortus Botanica. Fantastische locatie, ontzettend leuk, maar op gevoel liep ik naar rechts waar ik links had gemoeten. Hoewel de garage op steenworp afstand bleek, doolde ik een uur rond door de hoofdstad om uiteindelijk zwetend en beschaamd de presentatie te moeten verstoren. Ik kon wel door de grond zakken. Had ik onderweg goed gekeken naar herkenningspunten en die gekoppeld aan Google Maps, dan weet ik zeker dat ik het een stuk sneller had gevonden.

Zo werkt het trouwens ook wanneer je in een bos of natuurgebied de weg kwijtraakt. Let op welke bomen je passeert, markeer de grond eventueel met een takje en houd zo in de gaten of je niet per ongeluk in rondjes loopt.

Blijf rustig

Zoals in elke situatie geldt ook nu dat paniek je alleen maar verder van huis helpt – en met een beetje pech letterlijk. Dus probeer niet volledig in de stress te schieten en haal rustig adem. Per slot van rekening komt het vrijwel altijd weer goed – zelfs bij mij. Daarbij kan je met een relaxte mindset veel beter beredeneren welke kant logisch zou zijn. En in mijn persoonlijke geval geldt: als ik links zeg, ga dan rechts. Dan kom je gegarandeerd goed uit.

Maak vooraf een foto van een plattegrond

Wanneer je gaat wandelen, helpt het als je van tevoren een foto maakt van de plattegrond van het gebied. Door deze thuis te bestuderen, verwerk je de looproute al een beetje. Mocht het alsnog misgaan, dan kun je de foto er altijd bij halen en zo je weg weer terugvinden. Dat geldt eveneens voor een drukke stad. Bekijk de looproute op je gemak, zonder dat het zweet in je nek staat, en zoek naar een logische looproute van A naar B. Wedden dat het dan een stuk sneller en beter gaat als je ter plaatse bent?

Ga op pad met iemand die het wel snapt en kijk het trucje af

Zo leerde ik in het verleden bijvoorbeeld hoe je een kaart op de juiste manier leest, helpt Ro me door bepaalde herkenningspunten aan te wijzen, kreeg ik een telefoonhouder cadeau en ontdekte ik via mijn zwager dat als je de weg kwijtraakt het bordje ‘doorgaande weg’ je lifesaver is. Allemaal kleine lessen die samen zorgen voor een minder dramatisch eindresultaat. Hoe hulpeloos je je misschien soms ook voelt, oefenen baart ook hierin echt kunst.

Ben jij iemand die het liefst voorop loopt en altijd de weg vindt? Of gaat het jou allemaal niet veel beter af en kon jij deze tips tegen verdwalen goed gebruiken?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven