Lezen bijhouden in de zomervakantie? 9 slimme tips

School? Eigenlijk willen we er even zes weken niet aan denken. Toch is het belangrijk om het (AVI) lezen bij te houden in de vakantie. Zeker kinderen die afgelopen jaar in groep 3 zaten hebben er baat bij, omdat een deel van hun basisleesonderwijs wegviel tijdens de verschillende lockdowns. Maar hoe zorg je nu voor wat leesvoer zonder dat het meteen zo schools wordt? Wij zochten de leukste manieren bij elkaar om lekker te oefenen met lezen tijdens de vakantie.

Lekker lezen tijdens de vakantie doe je zo

Maak een leesbingo

Heb je een fervent lezer in huis? Dan is de bingo een superleuke manier om je kind lekker veel te laten lezen tijdens de vakantie. Als hij of zij alle vakjes heeft aangevinkt kan je aan het eind van de rit een mooi nieuw leesboek kopen als beloning. Vindt je kind lezen iets minder geslaagd? Dan kunnen juist de gekke manieren van lezen misschien wel stimulerend werken.

Wat je op de leesbingo kunt zetten?

  • Ondersteboven lezen
  • Lezen onder tafel
  • In een tent
  • Lievelingsboek
  • Voorlezen aan een broertje of zusje
  • In een tijdschrift
  • Ondersteboven
  • Op een stapel kussens
  • Een recept lezen
  • Stripboek
  • Lezen op het strand
  • Samen lezen
  • Kaartlezen
  • Op de bank
  • In het weekend

Maak er grappige tekeningen bij en verzin plekken die specifiek bij jullie vakantie(indeling) passen: in de auto, op de camping, in het vliegtuig of bij opa en oma. Het gaat dan om een kwartiertje per dag als je het niveau op peil wil houden.

Varieer met de manieren waarop je kunt lezen

Vindt jouw kind het lezen van fictieve boeken helemaal niks? Kijk dan hoe je iets kan vinden dat wél aansluit op zijn interesses. Het lezen van stripboeken of informatieve boeken kunnen echt al een verschil maken. En ook een (technische) handleiding moet je lezen. Hoe ze het precies doen is toch minder relevant dan dát ze het doen.

Vakantielezen

De Bibliotheek neemt je mee op reis door zes verschillende landen, waar je op zoek gaat naar verschillende schatten. Dat doe je door de bijbehorende (digitale en exclusief voor dit project geschreven) verhalen te lezen van schrijvers als Milouska Meulens, Paul van Loon en Tosca Menten en te ontdekken om welke schatten het nu precies draait. De opdrachten zijn vooral geschikt voor kinderen uit groep 3 en 4, en je kan meespelen met het hele gezin. Enthousiast? Meld je dan aan via de website en maak kans op een tablet!

Lees voor in de vakantie

Juist als je merkt dat de kinderen wat onrustig zijn en je normaal van ellende de televisie zou aangooien, kan het ook enorm helpen om een lekker rustig hoekje te creëren in de kamer. Gooi allemaal kussens en zachte dekens bij elkaar waarop ze kunnen zitten of liggen hoe ze willen en lees hen voor uit een spannend boek. Hoewel ze hier niet direct van leren lezen, werken ze onbewust aan hun woordenschat en haal je de drukte uit huis. Na een kwartier of halfuurtje kunnen jullie er (hopelijk) weer tegenaan.

Leuke nieuwe voorleesboeken:

Neem tijdschriften mee op vakantie, ook voor de kinderen

Is je kind dol op reptielen? Ga dan voor een paar edities van Wild van Freek. Quest Junior is er voor wie alles wil weten en Meiden Magazine past perfect bij kids die dol zijn op tutten en jonge celebrities. Zo is er voor ieder kind wel een tof tijdschrift dat aansluit op hun interesses. Juist omdat de verhaaltjes vaak korter zijn en de informatie bondig is opgeschreven, kunnen ze makkelijker tussendoor neerploffen met een tijdschrift dan dat ze zouden doen met een boek. Ongemerkt werken ze toch aan het lezen.

Doe letterspelletjes op vakantie

Je kan letters flitsen, maar dat heeft toch al snel een schools karakter. Alternatieven?

Kies voor een luisterboekabonnement

Als je een stuk moet rijden en geen zin hebt in koptelefoons en schermpjes op de achterbank, kies dan voor een luisterboek. Je kan hiervoor een abonnement nemen, via je Kobo Plus abonnement of op Spotify zoeken. Je hebt aparte playlists die verschillende boeken voor je hebben verzameld, maar ook losse boeken als Woezel en Pip door Katja Schuurman, Pluk van de Petteflet (104 verhalen door Flip van Duijn, daar kom je wel mee tot Zuid-Duitsland) of zelfs Harry Potter.

Praat over de gelezen verhalen met je kinderen

Dat gaat makkelijker als je hebt voorgelezen of meedoet aan het Vakantielezen natuurlijk. Hierdoor stimuleer je kinderen na te denken over het verhaal en help je hen beter begrijpen wat er nu eigenlijk allemaal staat. Een goede voorbereiding op het begrijpend lezen waar ze vanaf groep 4 echt mee aan de slag gaan.

Oefenen met lezen en letters

Je kunt kinderen niet alleen laten lezen. Ook interactieve manieren, zoals Squla, kunnen helpen bij het lezen. Of wat dacht je van het prachtige boek Alfabet (Charlotte Dematons, uit 2020)? Op grote kleurrijke platen zie je van alles dat begint met een bepaalde letter. Lukt het jullie om alles te vinden? Het is leuk voor jong en oud, en dé manier om te werken aan je woordenschat.

Blijven jullie ook oefenen met lezen en leesvaardigheid tijdens de vakantie? En heb je nog leuke tips voor (voor)leesboeken? Laat ze dan zeker achter in een reactie onder dit artikel.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

©ESB Professional – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven