Moeilijke fruiteters? Zo laat je je kind vaker fruit eten

Fruit, de één is er dol op en de ander eet het vrijwel nooit. Toch weten we allemaal hoe belangrijk het is om voldoende fruit te eten. Het liefst minimaal twee stuks fruit per dag. Dit geldt ook voor je kind. Maar wat als je kind eigenlijk helemaal niet dol is op fruit? Als het iedere dag weer een gevecht is om ook maar iets binnen te krijgen en het hierdoor zelfs lastig wordt op school tijdens het fruitmoment? Troost je dan met één gedachte: de situatie is zeker niet hopeloos. Met de volgende tips maak jij je kind een stuk toegankelijker voor fruit en zal je merken dat het eten van fruit steeds makkelijker zal gaan.

Leg er niet te veel druk op

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Als ouder wil je het beste voor je kind en heb je ook het gevoel dat jij het beste weet hoe je hem gezond moet houden. Dan kan het frustrerend zijn als je kind niet eet. Probeer echter te voorkomen dat het fruitmoment iedere keer een enorme strijd wordt. Hoe groter dit wordt gemaakt, hoe sneller je kind de hakken in het zand zal zetten. Probeer er daarom juist zo min mogelijk op te reageren, maar blijf het fruit aanbieden. Laat je kind eventueel zelf een fruitje uitzoeken van de schaal of in de supermarkt. Daarna helpen met snijden en vervolgens samen opeten tijdens een leuke, ontspannende activiteit. Probeer jezelf te behoeden om telkens te smeken om een hapje te nemen. Hij zal vanzelf interesse gaan tonen.

Zorg voor meer variatie

Als ouder koop je meestal de fruitsoorten die je zelf graag eet. Wees je er echter van bewust dat je kind een hele andere smaak kan hebben. Misschien vindt hij fruit lekker waar jij juist niet van houdt. Daarom is het goed om voor voldoende variatie te zorgen en samen verschillende dingen uit te proberen. Misschien verrast de smaak van een gevarieerde fruitbox hem wel. Leert hij daardoor meer fruitsoorten kennen en ontdek jij welke soorten fruit hij juist wél lust.

Maak een smoothie

Lukt het je kind echt niet om fruit op te eten? Dan is het misschien wel iets om dit te drinken. Maak er een groot feest van door samen smoothies te maken en deze te serveren in kleurrijke kopjes met een rietje. Zo wordt het fruitmoment een stuk interessanter. Overleg eventueel met school of je kind in plaats van een fruitje ook een smoothie mee mag nemen. Zo voorkom je dat ook daar het fruitmoment onnodig stressvol wordt en verwijder je die negatieve associatie met fruit.

Geef het goede voorbeeld

Je kunt niet van je kind verwachten dat het enthousiast wordt van fruit als je dit zelf niet bent. Als jij nooit fruit eet in zijn bijzijn, is de kans groot dat het hem nog ongeïnteresseerder maakt. Wees je daarom bewust van je voorbeeldfunctie. Plan iedere dag een fruitmoment voor jullie samen in. Op die manier wordt het een stuk gemakkelijker voor je kind om hier aan toe te geven en verschillende dingen te proberen. 

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Krakenimages.com, jongetje – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven