Tips voor de hete zomerdagen, zo hou je je hoofd koel

Misschien zijn de woorden ‘zomer’ en ‘heet’ niet het eerst waar je aan denkt wanneer je Buienradar controleert, maar we geven de moed niet op. De hete zomerdagen waarop we heerlijk kunnen barbecueën en van de lange avonden genieten met het hele gezin komen vanzelf terug. Al zorgt dat ook voor een paar uitdagingen, zoals het een gemiddelde Nederlander betaamt. Hoe houd je immers je hoofd koel tijdens de hitte deze zomer? Met de onderstaande tips lukt dat jou ook! Zelfs zonder airco.

Hete zomerdagen? Dit kan je doen om koel te blijven

Maak (water)ijs met de kinderen

Het is één van de simpelste dingen om te doen, maar wel hartstikke leuk en (tijdelijk) effectief: ijs maken met de kinderen. De gezondste variant is vruchtensap of suikervrije limonade met stukjes fruit erin. Vooral aardbei leent zich goed om in te vriezen, maar ook banaan, framboos en bessen zijn natuurlijk heerlijk. Of wat dacht je van watermeloenijs? In parten snijden, stokje erin en invriezen maar. Een minder gezond, maar minstens zo lekker alternatief is zelfgemaakt vanilleijs. Supermakkelijk, ook zonder ijsmachine.

Zorg voor verkoeling met water

Tot vorig jaar hadden we ook zo’n enorm zwembad in de tuin. Hij nam echter het halve terras in beslag, niemand had zin om regelmatig de PH-waarde en hoeveelheid chloor bij te houden en bovendien vrat het ding liters water (wat ik milieutechnisch dan weer onverantwoord vond). Om die redenen, en vanwege de hardnekkige groene aanslag op de bodem na vier weken regen, hebben we hem uiteindelijk weggedaan.

Toch wil je wel verkoeling tijdens de hete zomerdagen en water is daar nu eenmaal uitermate geschikt voor. En omdat je ook geen zin hebt met het halve land aan de rand van een buitenzwembad te zitten, zijn er gelukkig alternatieven:

  • Een wasmand of grote teil kan voor jongere kinderen prima dienst doen als badje. Geef ze een paar plastic bekertjes of kommen en ander waterspeelgoed, en ze zijn echt wel even zoet.
  • Afkoelen lukt prima door je voeten in een (ijs)badje te zetten. Plof lekker neer in de schaduw, gooi er een paar extra ijsblokjes in en pak een goed boek – meer hoef je niet te doen.
  • Doe waterspelletjes met het hele gezin.

Las een siësta in voor het hele gezin

Landen rond de Middellandse Zee kunnen van oudsher niet zonder het middagdutje tijdens de heetste uren van de dag. En niet voor niets: zo’n siësta schijnt heel gezond te zijn. Waarom zou je dan niet van de nood een deugd maken? Het is meteen een ideale manier om bij te tanken van de gebroken nachten dankzij de hitte die in huis blijft hangen én je blijft uit de schadelijkste zonnestralen. Kom je niet in slaap? Dan is gewoon relaxen in je hangmat met een boek of op de bank liggen natuurlijk ook al heel fijn.

Neem een verkwikkende douche

Val je om van de hitte? Dan is het lekker om tussendoor even een verkwikkende douche te nemen. Een paar minuutjes onder het lauwe water en je kan er weer even tegenaan!

Gooi de barbecue maar aan!

Veel mensen gooien hem al aan wanneer de eerste zonnestralen weer tevoorschijn piepen, dus de kans is best groot dat jullie een keer lekker hebben gebarbecuet. Maar zo niet, dan is de zomer(vakantie) toch wel de ultieme reden om hem uit het stof te trekken. Heb je geen zin om elke keer te moeten wachten op je vlees? Dan is deze grill van Princess ook een prima optie. Lekkere salade erbij, wat stokbrood en niks meer aan doen.

Algemene tips om goed met de hitte om te gaan

  • Smeer je goed in met minimaal SPF30.
  • Drink voldoende; vind je dat lastig? Schaf dan een waterfles aan en zet die naast je neer, zodat je automatisch meer water drinkt. Ook leuk: maak een kan limonade met de kinderen, zoals deze vlierbloesemsiroop.
  • Blijf uit de zon tijdens de warmste uren.
  • Draag luchtige kleding in een lichte kleur.
  • Geniet extra van de zwoele avonden waarop de kinderen langer buitenspelen en je zelf lekker bijkomt met frisdrank, een ijskoud wijntje of goed glas bier.

Hoe ga jij de warme dagen doorkomen? Ben je blij dat de temperatuur weer toeneemt? Of had het van jou nog wel wat langer regenachtig en koel mogen blijven?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven