Foute schoonzoon? 7 tips om hem de deur te wijzen!

Op het moment dat je babydochter zacht pruttelend in je armen ligt is een foute schoonzoon gelukkig nog een gegarandeerde ver-van-je-bed-show. Helaas heb je geen garantie dat je lieve meisje altijd de juiste, wijze keuzes zal maken. Wel kan je haar een handje helpen en zorgen dat haar basis stevig staat. In dit artikel geef ik, vanuit mijn mannelijke perspectief, tips om haar te helpen opgewassen te zijn tegen een eventuele foute schoonzoon. Hopelijk helpt dit haar in de toekomst de krenten uit de pap te vissen en blijft die player (of erger) je dochter bespaard.

Je valkuil als vader? Je weet hoe mannen denken

Als man hoor je geregeld hoe andere mannen over vrouwen denken en dat is natuurlijk lang niet altijd ethisch verantwoord. In principe is dat lange tijd waarschijnlijk minder relevant, tot het moment dat de verloskundige je pasgeboren dochter in je armen duwt. Die ‘andere mannen’ zullen ooit misschien zo over jouw meisje praten. Alleen die gedachte al maakt je waakzamer dan ooit – op zijn minst. Maar hoewel je diep van binnen eigenlijk vindt dat ze pas het huis uit mag wanneer ze 34 is, weet je ook dat het niet kan.

Wat je wel kan doen? Haar wereldwijs maken met voorkennis. Want hoewel je tegenwoordig door het leven gaat als verantwoorde huisvader, kende jij ooit mannen die dat niet waren – of misschien was je zelf niet de beste versie van jezelf. Er is dus geen betere mentor dan jij: de man in haar leven die genoeg kennis van zaken heeft én het ultieme voorbeeld is voor haar toekomstige keuzes op het gebied van de liefde. Met onderstaande tips kan je weliswaar niet alles voorkomen, helaas, maar wel een stevige basis creëren waar je dochter haar leven lang nut van heeft.

7 handige tips om die foute schoonzoon buiten de deur te houden

Jij bent haar grote voorbeeld

Het krijgen van een kinderen is een verantwoordelijke taak. Jij bent vanaf nu het levende voorbeeld van hoe je moet omgaan met vrouwen. Iets dat overigens ook geldt wanneer je zoons krijgt. Hoe jij hun moeder en hen behandelt, is een reflectie van wat ‘normaal’ is. Dat is hoogstwaarschijnlijk waar ze later ook naar op zoek gaan in een man.

Wil jij dat ze later thuiskomen met een man die helpt in het huishouden, hen met respect behandelt en die vriendelijk is? Dan zijn dat eigenschappen die je zelf ook moet laten zien in huis. Merk je dat dit niet altijd lukt, mogelijk omdat je zelf op een bepaalde manier bent opgevoed, dan kan het zinvol zijn om je verleden aan te kijken. Ontdek wat jij in je jeugd miste en hoe je dit jezelf nu kan geven.

Overigens geldt hierin andersom hetzelfde: ben je met een vrouw samen die weinig respect toont voor jou, dan kan dat ook het verkeerde voorbeeld geven aan je dochters. Leer dan samen op een gezonde manier met elkaar om te gaan, zodat ze meekrijgen wat een gezonde, liefdevolle relatie is.

Leer haar zelfstandig worden

Van nature betrekken we jongens vaker bij technische klusjes en meisjes bij het huishouden. Zorg dat jij het anders doet. Je wil dat je dochter op haar achttiende een zelfstandige jongvolwassene is die zelf een peertje kan vervangen, indien nodig eenvoudige meubels in elkaar zet en weet hoe je de kliko aan de straat zet. Er is niets mis mee wanneer ze ooit in een relatie komt waarbij de man meer ‘mannelijke huishoudelijke taken‘ op zich neemt, maar in de basis is het belangrijk dat ze het zelf ook kan.

Die zelfstandige houding komt haar namelijk van pas binnen relaties. Wanneer je niet het gevoel hebt een prinses te zijn die ‘gered’ moet worden door een prins, bekijk je diens gedrag ook anders. Een man moet een respectvolle aanvulling zijn op je leven, geen invulling – zoals dat andersom natuurlijk ook werkt.

Help haar omgaan met foute opmerkingen

De afgelopen jaren is veel meer bekendheid gegeven aan de onveiligheid die vrouwen ervaren wanneer ze laat op de avond alleen op straat lopen, de zogenaamd lollige opmerkingen die een naar gevoel geven tot aan aanranding – ook door bekende Nederlanders. Dat geeft je als man soms het gevoel dat je helemaal niets meer mag zeggen, maar met een dochter in huis is het belangrijk dat je je hierin verdiept.

Waarom? Het maken van een opmerking die vervelend kan worden opgevat of zelfs als respectloos ervaren, gebeurt misschien sneller dan je denkt. Als je je bewuster bent van je eigen gedrag en dat van de mannen om je heen, kan je ook beter aan je dochter meegeven hoe ze hiermee moet omgaan. Help haar stevig in haar schoenen te staan en haar grenzen te leren aangeven.

Ook belangrijk: leer haar een stevige handdruk geven. Hiermee geven ze non-verbaal te kennen dat ze geen speeltje zijn en bovendien dwingt dit bij menig man respect af. Zo hou je ook als je afwezig bent die foute mannen hopelijk ver uit hun buurt.

Leer haar dat ze meer is dan een uiterlijk

De focus ligt bij meisjes vooral op hoe ze eruit zien. Dat zie je al bij jonge kinderen. ‘O, wat een prachtig meisje. Die ogen, echt een modelletje!’ tegenover ‘Lekker stoere knul zeg, die wordt zeker de nieuwe Messi.’ Wil je voorkomen dat ze later in katzwijm valt bij opmerkingen als: ‘Wat heb je mooie ogen. Blauw?’ of ‘Je naam begint vast met de E van Engel’? Dan is het belangrijk dat je ook veel aandacht schenkt aan wat ze kan en wie ze is.

Iemand met een uiterlijke interesse, zal liever willen schaven aan haar innerlijk om het totaalplaatje compleet te maken. Dat wil je niet. Als zij een stevige basis heeft, staat ze ook sterker in haar schoenen. Op het moment dat ze dan op latere leeftijd jongens ontmoet die alleen maar opmerkingen maken over har uiterlijk, zal ze makkelijker haar schouders ophalen. Ze zal dan sneller geneigd zijn tijd te besteden aan een jongen die haar wél wil leren kennen om wie ze is en dat volledig accepteert.

Lever een bijdrage aan de seksuele voorlichting

Hét schrikbeeld van de meeste vaders: je kind heeft ooit seks. Natuurlijk, liever pas als ze volwassen is, maar helemaal tegenhouden doe je het niet. Het enige waar je wél invloed op hebt, is de voorlichting die je kan geven. Vertel je dochter dat veel jongens op jonge leeftijd vooral interesse hebben in seks en aanzienlijk minder in de happy ever after.

Je hoeft haar geen wantrouwen te geven, maar de juiste verwachtingen zijn wel belangrijk. Vertel haar hoe belangrijk het is om zelf ook op ontdekkingsreis te gaan, om condooms mee te nemen (zodat ze niet de volledige verantwoordelijkheid bij een jongen laat) en hoe belangrijk het is dat iemand jou en je lijf respecteert. Dit zijn boodschappen die eigenlijk niet alleen bij een moeder vandaan zouden moeten komen.

De eerste date

Geef je dochter mee dat zij ook weleens voor een eerste date mag betalen – of op zijn minst kan voorstellen de drankjes na afloop voor haar rekening te nemen. Hiermee geeft ze een signaal af naar een potentiële foute schoonzoon: zij staat haar mannetje. Dat is anders dan een meisje dat alles aanneemt, waar hij – onterecht – verkeerde verwachtingen bij krijgt.

Hou je in en geef je mening niet te overduidelijk als ze met een jongen thuiskomt

Mocht ze onverhoopt al voor haar 34e thuiskomen met een jongen waarvan jij op voorhand al ziet dat het gedoemd is te mislukken, laat dat niet te veel doorschemeren. Daarmee drijf je haar alleen maar van je af en dat is nu juist wat je niet wilt. Alternatieve oplossing in dit geval: wees laaiend enthousiast over de jongeman in kwestie. Zeker in de puberteit is de kans dan groot dat ze hem veel sneller dumpt dan je ooit had durven hopen.’

Of je pakt het natuurlijk zo aan 😉

Natuurlijk kan je bepaalde zaken nu eenmaal niet voorkomen helaas. Maar met bovenstaande tips kan je die foute schoonzoon hopelijk ver uit haar buurt houden. Hoe kijk jij (of hoe kijkt je man) naar die potentiële foute schoonzoon? Vind je het lastig om je dochter bepaalde zaken mee te geven, zoals seksuele voorlichting?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding, Roman Seliutin – Shutterstock

Ro

Ik ben Ro (37), vriend van Merel en (stief)vader van June (16), Rose (8), May (7), Nova* en Sean (0). Naast mijn werk als uitvoerder voor een grote energiemaatschappij, steek ik veel tijd en liefde in ons gezin. Op De Mamagids schrijf ik over onze moderne kijk op ouderschap en deel ik hoe het is om te leven in een huis vol vrouwen.

2 gedachten over “Foute schoonzoon? 7 tips om hem de deur te wijzen!

 1. Ik heb een exschoonzoon, met wie ik nog wel een beleefdheidsrelatie heb.
  Daar hij in het begin van de echtscheiding erg veel moeite had om de draad weer op te pakken, had ik veel medelijden!
  Echter hij geeft na al die jaren niet veel voortgang aan velerlei activiteiten in huis!
  Ik help, omdat mijn kleinkinderen daar om de week wonen in zijn woning in de huishouding.
  Ik werk tig wasmanden weg. Hij stelt veel uit.
  In plaats dat hij de week da hij geen zorg heeft voor mijn kleinkinderen een aantal klussen aanpakt en de was verzorgt.
  Ik doe het omdat ik wil dat mijn kleinkinderen huiselijkheid wil en gezelligheid wil bieden!

  Begint aan een klus en laat deze vervolgens weer maanden liggen.

  Ik vind dat je ook vanuit de kinderen moet denken, daar die nog afhankelijk zijn van de ouders tot hun 18 e.
  Ik zou graag meer continuïteit zien.
  Ik maak mij veel zorgen over deze situatie!
  Ik geef hem wel eens tips, maar na verloop van tijd ligt hij de hand er weer mee!
  Ik zou graag een goed gesprek met hem willen!
  Echter in het verleden zijn vele gesprekken op niets uitgelopen!
  Wat kan ik het beste doen?

  1. Lieve Nienke,

   Allereerst: wat lijkt me dat een lastige situatie. Je doet veel vanuit liefde (voor je kleinkinderen en ik denk voor hem ook), maar de situatie is niet prettig. Het lastige is vaak toch het gevoel dat wanneer jij stopt, hij het niet oppakt. Toch is het belangrijk dat je ook aan jezelf denkt. Je kunt immers niet blijven geven als de ander voornamelijk neemt.

   Hoewel ik geen expert ben, klinkt het inderdaad als een goed idee om het gesprek met hem aan te gaan. Je kan dan aangeven dat het veel van je vergt. Je zou hem bijvoorbeeld kunnen vertellen dat je graag minder voor hem wil zorgen, omdat je denkt dat hij het zelf kan – en dat je hem de handvatten wil aanreiken, maar niet langer elke week de was mee naar huis neemt. Misschien geef je hem daarmee het zelfvertrouwen dat hij nodig heeft om dingen zelf te gaan doen.

   In elk geval heb je hem al een hele fijne, liefdevolle start gegeven door hem te steunen en te helpen. Nu is het tijd dat hij zelf e.e.a. oppakt, bijvoorbeeld door een schoonmaakster te huren die wekelijks bepaalde klussen aanpakt en door te leren hoe de wasmachine werkt.

   Ik wens je veel succes in het stellen van je grenzen, uiteindelijk is hij ook volwassen en mag je hem daar best op aanspreken.

   Veel liefs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven