Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Foute schoonzoon? 7 tips om hem de deur te wijzen!

De grote ver-van-je-bedshow op het moment dat je babydochter zacht pruttelend in je armen ligt is toch wel een foute schoonzoon. Je gaat er dan nog vanuit dat je lieve meisje altijd wijze keuzes zal maken. Maar is dat zo? De tijd zal het leren. Ik geef je in dit artikel, vanuit mijn mannelijk perspectief, handige tips hoe je kunt omgaan met die foute schoonzoon. In de hoop dat je hem manipulatief, maar resoluut de deur wijst. 

Je valkuil als vader? Je weet hoe mannen denken

Als man hoor je geregeld hoe andere mannen over vrouwen denken en dat is niet altijd even verantwoord. In principe maakt dat allemaal niks uit, tot de dag dat de verloskundige je pasgeboren dochter in je armen duwt. Die ‘andere mannen’ zullen ooit misschien op die manier over jouw meisje praten en alleen al de gedachte daaraan maakt je op zijn minst waakzamer dan ooit. Diep van binnen vind je eigenlijk dat ze het huis pas uit mag als ze op zijn minst 34 jaar oud is. En die foute schoonzoon hoop je nooit tegen te komen.

Loslaten

Maar goed, zo werkt de wereld niet en dus zal je vrijwel al snel moeten beginnen met Het Grote Loslaten. Jou rest alleen de taak haar wereldwijs te maken met voorkennis. Want hoewel je tegenwoordig door het leven gaat als gedreven, verantwoordelijke huisvader, weet je diep van binnen dat jij ooit één van die mannen was of anders wel kende.

Wie is er dus een betere mentor dan jijzelf: de enige man in haar leven (als het stiekem toch een beetje meezit wél tot na haar vierendertigste), met genoeg kennis van zaken en die bovendien fungeert als ultiem voorbeeld voor haar toekomstige keuzes op gebied van de liefde.

Hoe pak je dat aan? Met drie dochters vond ik dit belangrijk genoeg om mijn strategie te bepalen en zo hopelijk te voorkomen dat ze ooit thuiskomen met een foute schoonzoon.

7 handige tips om die foute schoonzoon buiten de deur te houden

Kennis is macht

Vrouwen werken nu eenmaal niet helemaal zoals mannen en hoe kun je haar helpen, als je niet weet hoe ze in elkaar zit? Lees je dus goed in (bijvoorbeeld: Gerard Janssen, Dochters. Een handleiding voor vaders, Uitgeverij Snor)

Kies je woorden nauwkeurig

In het gezelschap van vrouwen kan je niet alles meer zomaar klakkeloos zeggen. Voor je het weet, barst dochterlief in huilen uit of schreeuwt ze dat je haar ‘echt totaaaaal niet begrijpt’. Kwestie van vallen en opstaan. Maar als je goed oplet, heb je snel genoeg door wat wel en niet kan en hoe eerlijk je op dat moment kan zijn. Alleen dan heb je de basis voor een goed gesprek.

Bouw de eigenwaarde van je dochter op

Dit geldt trouwens ook voor moeders. Maar voor vaders misschien nog wel meer: jij bent haar eerste voorbeeld op het gebied van mannen. Geef haar dus regelmatig complimenten (met name die over kapsels en kleding doen het goed). De reden? Als ze zich zelfverzekerd voelt en daar dus geen man voor nodig heeft, zal ze ook minder snel in goedkope versiertrucs trappen van het kaliber: ‘Wat heb je mooie ogen, blauw?’ (terwijl ze duidelijk bruin zijn) of ‘Begint je naam met een E van Engel?’

Begin op tijd met voorlichting over die foute schoonzoon

No way dat ze in de puberteit nog enig advies van haar ‘gedateerde’ vader aanneemt, dus als je haar wil bijspijkeren in de illustere wereld van liefde, seks en mannen kun je maar beter op tijd beginnen. En dat betekent dus dat je het best open en eerlijk kunt zijn, hoe moeilijk het ook is.

Maak je voorlichting niet te beladen

Vertel tussen neus en lippen door hoe het ‘vroeger’ ging en probeer dusdanige hints te geven waaruit zij kan opmaken dat je toch echt geen kampioen mammoetracen was, maar een heuse casanova. En dus ook dat je de beste raadgever kan zijn op het gebied van de liefde en haar onzekerheden daarover.

Leer je dochter een ferme handdruk geven

Hiermee geven ze non-verbaal te kennen dat ze geen speeltje zijn en bovendien dwingt dit bij menig man respect af. Zo hou je ook als je afwezig bent die foute mannen hopelijk ver uit hun buurt.

Hou je in en geef je mening niet te overduidelijk als ze met een jongen thuiskomt

Mocht ze onverhoopt al voor haar 34e thuiskomen met een jongen waarvan jij op voorhand al ziet dat het gedoemd is te mislukken, laat dat niet te veel doorschemeren. Daarmee drijf je haar alleen maar van je af en dat is nu juist wat je niet wilt. Alternatieve oplossing in dit geval: wees laaiend enthousiast over de jongeman in kwestie. Zeker in de puberteit is de kans dan groot dat ze hem veel sneller dumpt dan je ooit had durven hopen.’

Of je pakt het natuurlijk zo aan 😉

Hoe kijk jij (of je man) naar die potentiële foute schoonzoon (in de verre toekomst)?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding, Roman Seliutin – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

2 reacties

 1. Nienke Nienke 21/05/2023

  Ik heb een exschoonzoon, met wie ik nog wel een beleefdheidsrelatie heb.
  Daar hij in het begin van de echtscheiding erg veel moeite had om de draad weer op te pakken, had ik veel medelijden!
  Echter hij geeft na al die jaren niet veel voortgang aan velerlei activiteiten in huis!
  Ik help, omdat mijn kleinkinderen daar om de week wonen in zijn woning in de huishouding.
  Ik werk tig wasmanden weg. Hij stelt veel uit.
  In plaats dat hij de week da hij geen zorg heeft voor mijn kleinkinderen een aantal klussen aanpakt en de was verzorgt.
  Ik doe het omdat ik wil dat mijn kleinkinderen huiselijkheid wil en gezelligheid wil bieden!

  Begint aan een klus en laat deze vervolgens weer maanden liggen.

  Ik vind dat je ook vanuit de kinderen moet denken, daar die nog afhankelijk zijn van de ouders tot hun 18 e.
  Ik zou graag meer continuïteit zien.
  Ik maak mij veel zorgen over deze situatie!
  Ik geef hem wel eens tips, maar na verloop van tijd ligt hij de hand er weer mee!
  Ik zou graag een goed gesprek met hem willen!
  Echter in het verleden zijn vele gesprekken op niets uitgelopen!
  Wat kan ik het beste doen?

  • Redactie Redactie 21/05/2023

   Lieve Nienke,

   Allereerst: wat lijkt me dat een lastige situatie. Je doet veel vanuit liefde (voor je kleinkinderen en ik denk voor hem ook), maar de situatie is niet prettig. Het lastige is vaak toch het gevoel dat wanneer jij stopt, hij het niet oppakt. Toch is het belangrijk dat je ook aan jezelf denkt. Je kunt immers niet blijven geven als de ander voornamelijk neemt.

   Hoewel ik geen expert ben, klinkt het inderdaad als een goed idee om het gesprek met hem aan te gaan. Je kan dan aangeven dat het veel van je vergt. Je zou hem bijvoorbeeld kunnen vertellen dat je graag minder voor hem wil zorgen, omdat je denkt dat hij het zelf kan – en dat je hem de handvatten wil aanreiken, maar niet langer elke week de was mee naar huis neemt. Misschien geef je hem daarmee het zelfvertrouwen dat hij nodig heeft om dingen zelf te gaan doen.

   In elk geval heb je hem al een hele fijne, liefdevolle start gegeven door hem te steunen en te helpen. Nu is het tijd dat hij zelf e.e.a. oppakt, bijvoorbeeld door een schoonmaakster te huren die wekelijks bepaalde klussen aanpakt en door te leren hoe de wasmachine werkt.

   Ik wens je veel succes in het stellen van je grenzen, uiteindelijk is hij ook volwassen en mag je hem daar best op aanspreken.

   Veel liefs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids