4 manieren om je eettafel nog gezelliger te maken

Komen er binnenkort vrienden langs om te komen eten? Gezellig! Het is heerlijk om uitgebreid in de keuken te staan om een heerlijke maaltijd klaar te maken. Dat lukt natuurlijk het best met geschikt kookgerei, zoals een wokpan of koekenpan. Daarna is het tijd om uitgebreid te tafelen en lekker bij te praten met elkaar. Dit is natuurlijk extra fijn wanneer je een gezellig gedekte eettafel hebt. Benieuwd hoe je dat kunt doen en kun je daarvoor wel wat tips gebruiken? Hieronder lees je verschillende manieren waarop je de eettafel gezellig kunt inrichten.

Tafellaken

Kies eens voor een mooi tafelkleed voordat je gaat beginnen met de tafel dekken. Zo’n kleed staat niet alleen erg gezellig, maar zorgt er ook voor dat het geluid van het servies wordt gedempt. Ook wordt je tafel niet vies wanneer er per ongeluk wat drinken of eten wordt gemorst. Scheelt weer opruimen!

Borden

Als je een diner serveert met meerdere gangen, heb je meer borden nodig dan je waarschijnlijk normaal gesproken gebruikt. Het neerleggen van de borden werkt als volgt: onderaan leg je het grootste bord, en daarboven op steeds kleinere borden. Op het kleinste bord bovenaan kun je dan beginnen met het voorgerecht. Deze ‘stapel’ van verschillende borden zorgt voor een feestelijke uitstraling, al helemaal wanneer je servies qua vormen en kleuren goed bij elkaar past. Bijkomend voordeel van zo’n mooi gedekte tafel: je eten ziet er hierdoor nóg lekkerder uit. Je gasten zullen hierdoor extra genieten van je maaltijd.

Bestek

Naast servies speelt ook bestek een belangrijke rol bij het eten. Er zijn enkele regels wat betreft het neerleggen van je bestek. De belangrijkste regel is dat de vorken links van het bord liggen en de messen en lepels aan de rechterkant. De snijkant van de messen horen daarbij richting het bord te wijzen. Bestek dat je gebruikt voor het dessert, leg je altijd aan de bovenkant van je bord neer. Hierbij geldt dat de lepels met de steel naar rechts liggen, en vorken met de steel naar links. Verder hoor je met het bestek van buiten naar binnen te werken: bestek dat je als eerst nodig hebt, dus voor het voorgerecht, leg je aan de buitenkant.

Glazen

Of je nu gaat lunchen, thee drinken of dineren: ook glazen zijn niet weg te denken bij een mooi gedekte tafel. Denk bijvoorbeeld eens dubbelwandige varianten of bekers in verschillende materialen en kleuren. Handig voor als er ook kleintjes mee-eten! Bij het neerzetten van glazen op tafel is het van belang na te denken hoeveel verschillende drankjes je bij het gerecht gaat serveren. Als je bij het voorgerecht bijvoorbeeld witte wijn het best smaakt, maar bij het hoofdgerecht juist rode wijn, heb je dus verschillende soorten wijnglazen nodig. En vergeet ook geen alcoholvrije wijn in te slaan als er zwangeren in het gezelschap zijn. Verder is het zo dat je het glas dat je het eerst gaat gebruiken, het meest rechts plaatst. Het glas dat je als laatst gaat gebruiken, staat het meest links.

Eet smakelijk!

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven