Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Voor het eerst naar school? Met deze 7 tips komt het goed

De allereerste keer dat je je kind naar de basisschool brengt, kan best spannend zijn. Niet alleen voor hem, maar ook voor jou. Het is uiteindelijk een behoorlijke mijlpaal en vinden ze het allemaal wel leuk? Gelukkig komt het allemaal wel goed en wen je snel genoeg. Onderstaande 7 tips helpen je daar een handje bij!

7 handige tips voor de allereerste dag op de basisschool

Spreek vooraf verschillende keren door wat je kindje te wachten staat

De meeste kinderen vinden het heel prettig om houvast te hebben. Dus vertel hen vooraf wat precies de bedoeling is, in hoeverre jij erbij bent en wanneer je terug bent om hem of haar op te halen. Probeer ook een positieve benadering te gebruiken en kansen te laten zien.

  • Ik ken niemand = Je hebt alle mogelijkheden om heel veel nieuwe vriendjes te maken
  • Ik durf niet = Weet je nog toen … gebeurde? Dat vond je ook spannend, maar dat liep uiteindelijk heel goed af.
  • Ik wil bij jou blijven = Lastig, zeker als je het zelf ook zo ervaart. Probeer in dit geval vooral te focussen op het feit dat je na school alle tijd voor elkaar neemt. Komt vanzelf goed! Hij of zij zal niet de eerste zijn die heel verdrietig is bij vertrek, maar binnen een paar minuten rustig op zijn stoel zit.

Zet de rugzak en kleding de avond ervoor klaar

De eerste keer naar de basisschool is namelijk spannend zat. Ook zonder dat je ‘s ochtendsvroeg een dramatische discussie voert over de kleur van de sokken. Bovendien ben je zelf misschien ook heel nerveus, waardoor een kleine ruzie nooit ver weg is. Zeker niet nu iedereen onder hoogspanning staat. Dus zorg voor een goede voorbereiding, zodat de ochtend soepeler verloopt.

Voorzie alle fruitbakjes, broodtrommels en bekers van naam

Je kan daarvoor een permanent marker gebruiker, speciale stickers of een label. Je zal ze na verloop van tijd wel moeten vervangen, dus hou een voorraadje apart. Daarnaast is het goed om een voorraad in huis te hebben. Ze raken kwijt, gaan stuk of blijven op school hangen in de luizenzak en met een beetje pech kom je daar pas op zondagavond achter.

Sta op tijd op

Niks is zo vervelend dan de eerste keer naar de basisschool te beginnen met een achterstand. Bovendien zijn kinderen sowieso vaak al lastig vooruit te branden, zeker wanneer ze vol spanning zitten. En wat dacht je van ouders die graag op tijd willen komen? Als je moet haasten, word je daar vaak niet echt vrolijker van en dat heeft ook weer zijn weerslag op je kind. Dus zet je wekker. Of drie, als het nodig is. En kom dus gewoon op tijd op school!

Vergis je niet in de hoeveelheid vrije tijd die het je zou moeten opleveren

Dat valt namelijk in de praktijk behoorlijk tegen. Waar je misschien de eerste dag nog denkt ‘hoe ga ik de dag in vredesnaam vol krijgen’ en je toeleeft naar het moment dat je weer naar school mag, kan je zomaar een paar dagen later al denken: ‘Waarom duurt het zo kort?’ Want die paar uurtjes blijken vaak net goed voor een beetje stofzuigen en Facebook bekijken; het sorteren van je boekenverzameling of uitmesten van de zolder blijkt echt te veel werk.

Spelen? Nog even niet

De meeste kinderen zijn na zo’n eerste dag doodop. Ze hebben behoorlijk wat indrukken achter de rug en moeten dat verwerken. Door iemand mee te nemen, verleng je de tijd waarin ze allerlei nieuwe prikkels krijgen. Daarom is het vaak niet aan te raden om meteen op de eerste dag een kindje mee naar huis te nemen. Heeft je zoon of dochter best wat moeite met alle veranderingen? Dan zou je er ook voor kunnen kiezen om geen speelafspraakjes te doen tot aan de herfstvakantie.  

Stel na afloop niet te veel vragen

Hoewel je kind zelf in deze fase vaak juist vol vragen zit, vallen de verhalen na zo’n eerste dag op de basisschool vaak een beetje tegen. Bedwing je nieuwsgierigheid en vraag niet te veel door. Laat je kindje maar eerst wat bijkomen. Speel misschien een spelletje ter afleiding. En dan hoor je vanzelf wat hij heeft gedaan, hoe leuk het was, welke kinderen aardig deden en hoe hij de juf vindt. Vraag je te veel, dan hoor je waarschijnlijk alleen maar korte antwoorden: het was leuk en ze hebben niks gedaan.

Kijk je uit naar de eerste schooldag? Of vind je het toch ook wel weer een beetje spannend?

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids