Als je vaak online bent, voelt het bijna of je jaarlijks de kinderkamer moet veranderen om te kunnen meedoen met de laatste trends. Toch hoeft dat zeker niet. Met een aantal makkelijke tips kan je namelijk wél een toffe slaapkamer creëren voor je kind, maar ook eentje die duurzaam is en leuk blijft. Hoe? Wij zetten een paar handige tips voor je op een rijtje.
Zorg voor een goede basis
Een goede slaapkamer begint bij de basis. Enerzijds aan de buitenkant, door bijvoorbeeld te kiezen voor dubbel- of driedubbel glas in combinatie met kunststof kozijnen. En aan de andere kant ook binnen, door te kiezen voor een neutrale kleur. Dat is misschien iets saaier voor je gevoel, maar ecru, beige of lichtgrijs zijn over tien jaar nog steeds goed te combineren. Op een trendkleur, zoals het roodroze dat je in 2023 veel zal zien in interieurs, raak je sneller uitgekeken.
Bijkomend voordeel: met kunststof kozijnen verhoog je de waarde van je huis en van je energielabel. Ook zijn ze onderhoudsarm.
Kies duurzame materialen
Gelukkig zie je steeds meer bedrijven die kiezen voor natuurlijke materialen of zelfs items die bestaan uit een gerecyclede basis. Daarmee draag je bij aan een gezondere keus voor het milieu. Bovendien brengt een rotan lamp of bamboe bed meer rust in huis, net als de aanwezigheid van planten en daglicht. Kinderen hebben hier baat bij: ze krijgen, zeker tegenwoordig, overdag vaak veel prikkels te verwerken: van school, sport, televisie, hun telefoon. Om goed in slaap te kunnen vallen, is het prettig als de slaapkamer dus een oase van rust vormt. Vergeet ook niet dat de investering wellicht iets hoger is, maar dat de producten zelf langer meegaan.
Kijk ook eens tweedehands
Via Marktplaats, goede bekenden of de plaatselijke kringloop kan je soms pareltjes vinden. Denk aan een prachtig item voor in de slaapkamer dat eigenlijk heel duur is, maar nu goed betaalbaar. Of zo’n geweldige ouderwetse schommelstoel en een poppenhuis? Zeker komend jaar: retro is helemaal in en met name de jaren zeventig doen het goed. Wie weet hebben je ouders nog een verloren parel op zolder staan die de slaapkamer van je kind in één keer helemaal naar nu trekt!
Meegroeimeubels
De marketing speelt grif in op ons ouderlijke gevoel dat je je kind alles wil geven. Je kunt van alles kopen, van verwarmde aankleedkussens (en nee, dat verzinnen we niet) tot volautomatische wipstoelen voor je baby. De prijs van een simpele kast stijgt met een paar honderd euro wanneer je er het label ‘commode’ op plakt. Het kan enorm in de kosten schelen (én in de duurzaamheid van je aankoop) wanneer je kijkt naar de lange termijn. Denk dus eens aan een eenpersoonsbed na het ledikant of een ladekast die zowel dienst kan doen als commode als kledingkast. Op die manier gaan de spullen langer mee en bespaar je nog geld ook.
Hoe duurzaam zijn jullie kinderkamers?
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
©New Africa – Shutterstock