Zo blijft de bodem van de wasmand altijd in zicht

Klinkt als een belofte van iemand die makkelijk praten heeft, maar dat is het niet. Hoewel ik namelijk geen huishoudprinses ben, is de was over het algemeen redelijk bijgehouden. Zelfs voor zes mensen. Hoe we dat hier thuis doen en hoe het ons lukt om de bodem van de wasmand in zicht te houden? In dit artikel deel ik onze geheimen.

Zo blijft de bodem van de wasmand altijd in zicht

Koop een goede wasmachine die past bij jullie behoeften

Omdat het materiaal waarmee je werkt één van de belangrijkste componenten is, staat dit punt bovenaan. Wasmachines zijn tegenwoordig energiezuiniger, maar ook ingesteld op de behoefte van de consument. Zo heb je apparaten die perfect zijn als je met zijn tweetjes woont, net als grotere machines die perfect zijn voor gezinnen met drie of meer kinderen.

Ga je een wasmachine kopen? Neem dan rustig de tijd. Zoek uit welke voordelen de ene machine heeft ten opzichte van de ander, schrijf voor jezelf op wat jullie belangrijk vinden en probeer een apparaat te vinden dat de meeste punten afvinkt. Zorg er vervolgens goed voor door de juiste producten te gebruiken, waarmee je de levensduur verlengt.

Zo hebben wij gekozen voor een energiezuinige Samsung die je kunt bedienen met je smartphone (ook handig als je niet thuis bent en/of een programma wil instellen op afstand). Daarnaast heeft hij een ruimere inhoud waardoor we grotere wassen kunnen draaien. We hebben hem inmiddels anderhalf jaar, en zijn er echt nog steeds ontzettend tevreden mee. Ik ben vooral blij dat we de tijd namen om uit te zoeken waar we behoefte aan hadden en iets vonden dat daarop aansloot; juist iets meer tijd nemen, betaalt zich nu uit in een beter gevoel als we de was doen.

Kies 1-2 dagen waarop je wast

Als je elke dag bezig bent met hetzelfde klusje, gaat de lol er extra snel vanaf. Bovendien dwingt het wassen op 1-2 dagen je om gelijk door te pakken met het vouwen. Hoe frustrerend is immers de groeiende berg wasgoed in de hoek van je kamer die je vakkundig blijft negeren tot hij écht een keer omvalt. Wanneer je alles vouwt zodra het uit de droger komt, heb je bovendien geen strijkijzer meer nodig. Ook is het eigenlijk zo gebeurd, als je eenmaal bezig bent.

Niet te veel kleding in de mand

Probeer ook te voorkomen dat er te veel kleding in de wasmand belandt. Het helpt al als je een mand kiest waarin je vooraf kan sorteren op 60 graden, wit, donker en bonte (kleding)was. Dan hoef je alleen nog maar de kleding in de machine te gooien en te wassen. Maak het jezelf dus zeker ook zo makkelijk mogelijk. En kijk kritisch of alles daadwerkelijk al gewassen moet worden. Zo moet een sportshirt direct in de mand, maar kunnen je kinderen hun broek misschien wel twee tot drie dagen aan?

Zorg voor duidelijke onderlinge afspraken

Als iedereen weet waar hij aan toe is, loopt het ook soepeler. Denk aan de afspraak dat je niets wast voor je puber dat niet in de mand ligt. Zoiets hoef je maar een paar keer te doen en dan gaat dat vaak al snel een stuk beter. Daarbij kan je zeggen dat je geen sokken wast die in een bolletje gepropt de wasmand ingaan, dat iedereen zijn eigen broekzakken controleert en dat overhemden worden gestreken door de persoon die het draagt. Als jij er dan even niet bent of onverhoopt tijdelijk uitvalt, is het bovendien makkelijker om je taken over te nemen door de rest van het gezin.

Doe het samen

Tot slot is dit een handige tip. Verdeel eventueel de taken:

  • De een pakt de kledingwas op, de ander zorgt voor schone handdoeken en beddengoed
  • Laat de kinderen regelmatig meehelpen met het vouwen van de was
  • Als je een volle machine ziet die klaar is, doe je hem in de droger
  • Als je een volle droger ziet, haal de kleding eruit en vouw het op

Simpel, maar doeltreffend. Je komt er niet altijd in je eentje en bovendien is de was eigenlijk helemaal niet zo’n nare klus als je hem goed aanpakt. Onthoud ook dat zeker pubers prima in staat zijn om af en toe een was te draaien, drogen en vouwen. Met bovenstaande tips lukt het je echt om het hele wasproces goed onder controle te houden en zorg je dat de bodem van de wasmand nooit ver weg is.

Hoe gaat het bij jullie thuis? Wie is verantwoordelijk voor de was?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Pixel-Shot – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven