5 handige tips om je auto winterklaar te maken

Hoewel de winter nog zacht is, komen de koudere dagen er straks ook weer aan. Het is belangrijk om de auto voor die tijd winterklaar te maken. Maar waar moet je op letten? In dit artikel vind je handige tips om te zorgen dat je auto helemaal bestand is tegen de kou!

Let op: gladheid

Hoewel de dagen zacht zijn, kan het kwik ’s nachts soms rond het nulpunt schommelen of er zelfs onder zitten. Dat kan, in combinatie met neerslag, leiden tot gladheid. Daarom is het ’s winters extra belangrijk om te zorgen dat je verzekering dik in orde is. Je wil immers niet per ongeluk bij een nare botsing betrokken raken en vervolgens ontdekken dat je alleen maar WA verzekerd bent. Twijfel je? Je kunt online heel gemakkelijk je huidige autoverzekering vergelijken met andere aanbieders. Kies bijvoorbeeld twee verzekeraars naar keuze en let goed op de onderlinge verschillen. Met polisvoorwaarden die bij jullie situatie passen en een scherpere premie en kan je weer de weg op. En, eerlijk is eerlijk, dat rijdt toch een stukje fijner!

Waarop moet je letten als je de auto winterklaar maakt?

Zorg voor een warme plaid in je kofferbak

Je moet er toch niet aan denken dat je met pech onderweg komt te staan, zonder dat je iets bij je hebt om je goed warm te houden? De auto koelt in de winter namelijk erg snel af. Zorg daarom altijd dat je een warme plaid achterin hebt liggen en je het nummer van de alarmcentrale in je telefoon hebt staan, zodat je zo snel mogelijk geholpen kunt worden.

Vervang de ruitensproeiervloeistof

In de winter kies je voor een vloeistof met antivries. Dit voorkomt dat de ruitensproeiervloeistof, wanneer de temperatuur onder nul is, direct vastvriest aan je voorruit. Je koopt deze gewoon bij het tankstation.

Geef je auto een beurt voor de koude maanden beginnen

Een veel voorkomend probleem ’s winters is dat je accu ermee stopt. Doorgaans ontdek je dit wel voor vertrek, maar dat maakt het niet minder vervelend. Breng daarom je auto bij de garage voor een beurt, liefst in de herfst zodat je ruim op tijd bent en niet overvallen wordt door de kou. Laat daar meteen je motoroliepeil controleren en, waar nodig, verversen.

Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent

Er zijn een aantal punten waar je vooraf rekening mee kunt houden:

  • Let op de handrem In de winter kan de handrem vastvriezen. Om dit te voorkomen kan je hem bijvoorbeeld in zijn eerste versnelling zetten wanneer je parkeert.
  • Voorruit sneeuwvrij houden of maken Er zijn verschillende manieren voor. Als je geen zin hebt om ’s ochtends te krabben dan kan een speciale ijsdeken uitkomst bieden. Die span je de avond ervoor over de ruit en dat voorkomt (grotendeels) vorst. Maar je kan natuurlijk ook een krabber aanschaffen, een flacon met ruitontdooier en eventueel slotontdooier. Daarbij kan je een beetje talkpoeder over de rubbers strooien, om vastvriezen te voorkomen.
  • Rijd ook langere stukken Steeds korte ritjes maken (bijvoorbeeld omdat je niet zo’n zin hebt te moeten fietsen door de winterse kou), biedt je accu onvoldoende ruimte om goed op te laden. Dat doe je vooral tijdens de lange stukken. Pak daarom – hoe verleidelijk ook – de auto niet continu voor kleine stukjes, maar het liefst voor de wat langere ritten.

Schaf winterbanden aan

Het is een investering om een set zomer- en winterbanden te kopen, maar het loont wel de moeite. Winterbanden zijn namelijk speciaal geschikt voor de koudere maanden en bieden stevige grip op de weg (ook met sneeuw). Je hebt deze zeker nodig als je met de auto richting een wintersportgebied gaat, maar ook in Nederland kan het al een slimme aanschaf zijn. Lees ook dit artikel in de Volkskrant als je meer wil weten over de feiten en fabels rondom winterbanden.

Hebben jullie zomer- en winterbanden? En in hoeverre let jij erop dat de auto winterklaar is?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding, Roman Babakin – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven