Tienerkamer? Deze items mogen niet ontbreken

Wanneer je kind 10 jaar wordt, beland je als moeder in een nieuwe fase. Van nog meer loslaten tot de middelbare school en de hormonen – het gaat allemaal voorbij komen. Hierbij hoort nauurlijk ook een andere kamer, die aansluit op de nieuwe behoeften die een tiener met zich meebrengt. Hoe je een toffe tienerkamer creëert? We geven je 5 handige tips waarmee je lekker aan de slag kunt.

5 tips voor de perfecte tienerkamer

Overleg met je tiener

Waar je vroeger misschien nog (redelijk) weg kwam met jouw visie op goede smaakt, krijgt een tiener(meisje) vaak een duidelijke eigen mening. Zeker als ze al wat ouder is dan tien jaar. Vraag daarom ook naar hun ideeën als je de kamer gaat opknappen of verbouwen. Uiteindelijk moeten zij er slapen en wil je niet de komende tien jaar aanhoren dat het eigenlijk hun smaak niet is. Misschien kan je samen een moodboard samenstellen met kleuren en materialen of vindt je kind het leuk om Pinterest lekker af te struinen, op zoek naar inspiratie. En wie weet hebben ze al een heel plan in hun hoofd. Luister goed naar wat ze willen en zoek uit wat haalbaar is.

Bovendien is dit project meteen een mooie les voor later, als ze nog groter zijn en op zichzelf gaan wonen. Niet te lang bij stilstaan. Je kunt ze laten zien hoe je met een budget kunt werken, door ze mee te nemen naar de bouwmarkt zien ze hoeveel geld verf of behang kost en wat je kwijt bent aan alles wat je nodig hebt om dit op de muur te krijgen. Ook kan je samen nadenken over creatieve oplossingen. Bijvoorbeeld wel investeren in dat toffe nieuwe tienerbed, maar het nachtkastje of een bureau tweedehands kopen en vervolgens zelf opknappen.

Merel: ‘Mijn tiener was er eentje zoals alle tieners. Ongeorganiseerd, overal troep en er stond regelmatig serviesgoed in haar kamer. Op een gegeven moment gaf ik haar de vrije hand: maak maar een ontwerp, kijk wat jij mooi vindt en dan zien we daarna wat haalbaar is. Ze verfde haar eigen muren, pakte het hartstikke goed aan. Daarmee toonde ze mij haar zelfstandigheid (iets dat ik als moeder nog weleens onderschatte) en bovendien leerde ze hier veel van. Sindsdien heb ik nooit meer hoeven zeuren. Eens per week ruimt ze grondig op, maar het is nooit meer zo rommelig als voorheen. En natuurlijk, dit is geen garantie dat het bij jullie ook zo werkt, maar je weet maar nooit…’

Creëer echt een ruimte voor je tiener

De plek die jullie als ouders ooit innamen, wordt gaandeweg steeds meer ingenomen door vrienden en vriendinnen. Daardoor zijn de behoefte van je tiener vaak anders dan vroeger. Ze krijgen wat meer behoefte aan privacy en een plek om zichzelf te kunnen terugtrekken. Het is fijn om je kind een plek te geven waar ze met haar vrienden kan relaxen. Misschien kan je een bed kopen dat ook kan fungeren als bank en plek maken voor een eigen televisie. Of vindt je tiener het leuk om posters aan de muur te hangen of lampjes. Maak hier goede afspraken over voor je de muur opknapt – en investeer dan liever niet in dat ene dure behang, als er toch posters overheen gaan.

Tweepersoonsbed of twijfelaar?

Als je naar je kersverse tiener kijkt, moet je er waarschijnlijk niet aan denken, maar er komt een moment dat dat tweepersoonsbed – of op zijn minst een twijfelaar – nodig is. De ene keer omdat een goede vriend(in) blijft logeren, maar in de toekomst wellicht ook omdat ze verkering krijgen en samen willen slapen. Een goed alternatief in kleinere slaapkamers is een uitschuifbaar bed en anders een hoogslaper waardoor er eventueel nog iemand op een matras op de grond zou kunnen slapen. Die laatste oplossingen gaan in elk geval niet ten koste van de (beperkte) ruimte.

Investeer in een goede kledingkast

Dat je tiener de lucht inschiet, hoeven wij je waarschijnlijk niet te vertellen. Al die grote kleding past niet meer in een lage kast met lades: je hebt een goede kledingkast nodig met planken, ruimte om spulletjes op te hangen en met plek voor accessoires. Ook dit is een leuk idee om samen aan te pakken. Laat ze zelf een ontwerp maken (eventueel binnen een bepaald budget) van hun ideale kast. Misschien lukt het je om alles te realiseren, misschien kunnen ze sommige elementen op een later moment voor hun verjaardag of de feestdagen vragen. Hoe dan ook: een systeem waar ze zelf heel blij mee zijn, werkt op de lange termijn.

Help je tiener aan een goede basis voor in diens kamer

Eerlijk is eerlijk, de meeste tieners zijn minder goed in opruimen en bijhouden. Dat heeft deels te maken met de ontwikkeling van hun hersenen. Gelukkig kunnen wij ze in elk geval een handje helpen door te zorgen voor een goede basis:

  • Niet te veel spullen in hun kamer, waardoor het overzichtelijk blijft en makkelijker is om bij te houden.
  • Goede afspraken over het opruimen en bijhouden van hun kamer. Bijvoorbeeld eens per week grondig, de rest van de week in elk geval op het oog netjes.
  • Leer ze hoe je moet opruimen en schoonmaken.

Uiteindelijk hoef je er niet van de vloer te kunnen eten, maar in deze periode is het wel belangrijk dat je kind een basis krijgt waarmee hij de rest van zijn leven door kan. Door een overzichtelijke basis te creëren met vaste plekken voor bijvoorbeeld verzorgingsproducten, beddengoed, kleding en schoolspullen, is het voor je tiener ook makkelijker om de boel bij te houden.

Welke tip(s) gaan jullie toepassen bij het aanpakken van de tienerkamer?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Ground Picture – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven