7 redenen waarom een tiener in huis geweldig is

Je hoort regelmatig ‘horrorverhalen’ over tieners en de nieuwe levensfase waarin je allemaal terecht komt, maar is dat terecht? Wij denken van niet! Alleen al vanwege deze 7 fijne, soms onverwachte voordelen.

Waarom een tiener zo leuk is?

Je hoeft ’s ochtends vrijwel nergens meer mee te helpen

Oké, het enige puntje van aandacht is dat je ze uit bed moet trommelen. Maar verder kunnen ze het, in theorie, allemaal steeds beter zelf: ze smeren hun eigen brood, kleden zich aan, poetsen hopelijk hun tanden en regelen hun eigen kapsel. Dit is hoe dan ook van een ander niveau dan toen je je dreumes probeerde aan te kleden, discussies voerde met je peuter over dat kriebeltje in de maillot en laarzen aantrok die zij net zo hard weer uitdeden.

Je kan echte gesprekken voeren

Filosoferen over het leven, waarom de aarde rond is, wat het nut is van wetenschap en overeenkomsten en verschillen tussen diverse religies… Met een tiener bespreek je zoveel meer en kan je ook echt de diepte in. Het is interessant om te zien hoe ze hun eigen mening leren vormen over van alles.

Hun grappen worden steeds leuker

Bijkomend voordeel van het feit dat ze meer begrijpen, is dat ze soms hilarisch uit de hoek kunnen komen. Perfect getimed, net op het randje en zo grappig!

Discussies worden beter

Althans, dat is een kwestie van perspectief. Met een (beginnende) puber kunnen de discussies behoorlijk heftig worden. Toch kan je wel spreken van een inhoudelijk betere discussie. Je kan niet meer wegkomen met ‘omdat ik het zeg’. Daar nemen ze allang geen genoegen meer mee. Vanaf nu draait het om argumenten, naar elkaar luisteren en overleg. En hoewel dat best weleens vermoeiend kan zijn, levert het je soms ook waardevolle nieuwe inzichten op.

Je kunt elkaars make-up lenen

Weliswaar minder geslaagd als ze hun Essence oogschaduw inruilen voor jouw Dior. Maar tegelijkertijd is het handig dat zij ook mascara heeft en je haar nagellakremover kan pakken als die van jou op is. Bovendien zijn tieners vaak op de hoogte van de laatste make-uptrends. Wie weet wat je nog kan leren!

Ze kennen de laatste mode…

…en de kans bestaat dat jij ook ooit in zoiets hebt rondgelopen. Zo niet, dan zitten ze in elk geval vooraan om je te voorzien van mode- en stijladvies. Misschien weleens confronterend, maar je loopt er in elk geval goed bij.

Je hebt meer onderonsjes dan met jongere kinderen

Puur omdat ze meer richting de volwassen leeftijd gaan en dus meer begrijpen. Je ziet dat ze zich groter voelen en als je daar op de juiste manier op in weet te spelen, merk je vanzelf hoeveel dat met ze doet. Je groeit, kortom, op bepaalde vlakken meer naar elkaar toe en dat kan heel verfrissend zijn.

Maar misschien het leukst van alles?

Inmiddels duurt het nog maar tweeënhalf jaar voor we met onze oudste de tienertijd ontgroeien. Een gek idee, want voor mijn gevoel was het gisteren toen de verpleegkundige mijn prachtige bundle of joy op mijn buik legde. Het bijzonderste aan deze periode vind ik toch wel dat je kind uitgroeit tot een jongvolwassen versie van zichzelf. Naast de spannende uitdagingen die de puberteit met zich meebrengt, in de vorm van (cyber)pesten, drugs, alcohol, foute vrienden, een verkeerd vriendje en andere heftige situaties, is dat wel echt een fascinerende ontwikkeling.

Je krijgt een glimp van de persoon die hij of zij in de toekomst zal zijn. Ondanks dat dit loslaten 2.0 is. Je kind groeit en wordt door de jaren heen zelfstandiger, je zal op een andere manier nodig zijn dan voorheen en groeit met ze mee – in de hoop dat je ze straks echt met het volste vertrouwen kan laten uitvliegen.

Heb jij al een tiener in huis (gehad)? Wat vind jij het leukst aan deze leeftijd?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Lopolo – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven