Thuiswerken? Zo maak je het jezelf makkelijker!

We moeten er inmiddels bijna allemaal aan geloven: buiten de cruciale sectoren werken we massaal thuis sinds vorig jaar. Blijvend? Misschien wel voor een deel. En dan kan je maar beter zo goed mogelijk voorbereid zijn, toch? In dit artikel vind je daarom handige tips die je helpen om het thuiswerken iets makkelijker te maken.

Thuiswerken: zo wordt het makkelijker

Zorg voor een goede internetverbinding

Een must in deze tijd, voor je kinderen (zeker wanneer ze op het voortgezet onderwijs zitten) en voor jezelf. Je wil immers niet halverwege een meeting te maken krijgen met een slecht werkende WiFi. Online vind je slimme vergelijkers waar je heel simpel een nieuw, voordelig internet abonnement kunt afsluiten. Daarbij is het goed om te kijken naar de bandbreedte die jullie nodig hebben en andere specificaties. Als je immers tegelijkertijd met twee volwassenen, een puber en misschien een kleintje op de tablet online bent, is het wel zo prettig als de verbinding niet hapert.

Kijk of jullie een kantoorruimte kunnen creëren

Niet iedereen heeft de luxe van een extra kamer, maar als jullie dat wel hebben, maak er dan een fijne kantoorruimte van. De voordelen?

  • Het is duidelijk naar de kinderen toe dat jij ‘op je werk’ bent: ze zullen je minder snel komen storen
  • Je hebt niet te maken met allerlei vormen van afleiding, die je wel hebt in de huiskamer (een volle wasmand, de vaatwasser, dat ene fijne leesboek dat op je ligt te wachten)
  • De ruimte heeft een duidelijke functie; wanneer je beneden zit, lopen werk en privé al snel door elkaar, terwijl je bij het sluiten van je kantoorruimte je werk ook fysiek ergens anders achter laat

Probeer daarom als het even kan een fijne werkplek in te richten thuis. Bij voorkeur ergens anders dan de meest gebruikte leefruimten (zoals de huis- en slaapkamer).

Regel ergonomische meubels

Veel bedrijven komen hun werknemers in deze tijd tegemoet met ergonomische meubels en hulpmiddelen voor thuis. Uiteindelijk bestaat er een kans dat je nog langer thuis zit en wellicht zal je in de toekomst sowieso een stuk vaker thuiswerken dan voorheen. Dan is het wel zo handig als je alle benodigde spullen in huis hebt voor een goede werkplek.

Haal niet te veel snoep in huis

Anders dan op kantoor, waar je toch gedeeltelijk te maken hebt met sociale controle, kan je thuis onbeperkt snaaien. En als je niet uitkijkt, gebeurt dat ook. Niet voor niets spraken we in 2020 gekscherend over corona-kilo’s. Zodra je keukenkastjes vol snoep liggen, is de verleiding het daadwerkelijk te eten een stuk groter dan wanneer je niks in huis haalt. Probeer het echt te beperken en kies voor een gezonde thuiswerkplek. In je eigen huis beweeg je bovendien een stuk minder dan op kantoor, dus ook om die reden is het slim je voedselinname te beperken.

Maak een ommetje in je pauze

Hangt gedeeltelijk samen met vorig punt. Omdat je niet even naar die collega verderop hoeft te lopen, zit je hoogstwaarschijnlijk nog meer dan je op kantoor deed. Om te voorkomen dat je te veel zit, is het slim om regelmatig even op te staan. Loop een keer de trap op en af, wandel door de huiskamer of doe rek- en strekoefeningen. Daarnaast is het slim om in je pauze een klein stukje te gaan lopen. Misschien een stuk minder gezellig dan met je collega’s, maar wel goed voor je gezondheid!

Hoe vinden jullie het thuiswerken? Lastig? Of valt het wel mee? En hoop jij dat je na deze periode ook (vaker) vanuit huis kunt blijven werken?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding, DimaBerlin – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Een gedachte over “Thuiswerken? Zo maak je het jezelf makkelijker!”"

  1. Ik werk vooral thuis maar ook 1 dag per week op kantoor, als enige in mijn bedrijf (mijn functie kan makkelijk vanuit huis) en dan voel ik me soms wel bezwaard naar mijn collega’s toe maar ik vind thuiswerken wel erg lekker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven