Thuiswerken en sporten? 7 manieren om bezig te zijn

Nu we massaal thuiswerken en niet meer naar de sportschool kunnen, ligt de verleiding om lekker te blijven bankhangen op de loer. Zeker als je verkouden bent en eigenlijk niet echt naar buiten kunt. Daarom in dit artikel 7 manieren om toch thuis aan de slag te gaan op een laagdrempelige manier, ook als je helemaal niet zo sportief bent.

Thuiswerken ongezond? Niet als je voldoende sport

Verleidingen weerstaan

Nu we massaal thuiswerken en dat (volgens de prognoses) voorlopig nog wel even blijven doen, wordt je zelfdiscipline behoorlijk op de proef gesteld. In de keukenkastjes liggen met een beetje pech allemaal lekkere verleidingen waar je nu sneller aan toe geeft dan je normaal zou doen. De wandeling van de eettafel naar de keuken is immers maar klein. Het nadeel daarvan is dat de ‘coronakilo’s’ er dan snel aan vliegen.

Thuiswerken en in beweging blijven

Omdat de sportscholen (gedeeltelijk) dicht zijn en je dus meer op huis aan gewezen bent, is het goed om eens te kijken naar fijne manieren om thuis lekker te kunnen bewegen. Je zal iets creatiever moeten zijn, maar de voordelen zijn groots:

  • Je voelt je fitter
  • Het is goed voor je hersenen en je concentratievermogen
  • Van continu binnen zitten word je vaak een beetje suf

Bovendien is het effect van ochtendgymnastiek en andere vormen van beweging ook op latere leeftijd merkbaar. Dus ben je van jezelf niet zo sportief? Ook dan is het slim om lekker van je luie stoel te komen en te gaan sporten in huis. Genoeg motivatie gevonden? Dan is het nu tijd om aan de slag te gaan. Hieronder staan 7 opties, dus altijd wel iets dat bij je past.

Thuiswerken en sporten? Zo doe je dat!

Doe mee met Nederland in Beweging

Het klinkt misschien suf of simpel, maar dat kan nog best een beetje tegenvallen. Elke ochtend een kwartiertje is al de helft van het halfuur matig tot intensieve beweging dat je op een dag nodig hebt. Dus wat let je? Wat zijn die vijftien minuten nu helemaal? Bovendien kunnen de kinderen ook lekker meedoen met sporten en is het enige dat je nodig hebt een televisie. Nou ja, en soms een paar gewichtjes (maar stompkaarsen of flesjes water werken ook prima).

Vind je dit echt helemaal niks? Of merk je dat de kinderen vooral tegenwerken zodra jij begint te bewegen? Zet dan een vrolijk liedje op zoals Kinderen voor Kinderen of een Zumba Tutorial. Begin je niet alleen sportief, maar ook nog eens goed voor je humeur. Een laatste aanrader is tot slot de XCO trainer om mee te trainen.

Probeer dagelijks een (kleine) wandeling te maken

Sowieso is hele dagen binnen zitten niet fijn. De muren komen vanzelf een keer op je af, zeker als je niet gewend bent om thuis te werken. Daarom is het goed elke dag een stukje te wandelen. Het hoeft geen avondvierdaagse te zijn – al mag het wel als je er plezier uit haalt – maar gewoon naar een speeltuin, iets verder dan de dichtstbijzijnde, is al prima.

Is het bij jullie op straat vrij druk en vind je het lastig de anderhalve meter afstand te bewaren? Dan kan je er ook voor kiezen om later op de avond of juist vroeg in de ochtend te gaan, als het nog rustig is. En wil je iets intensiever bewegen? Dan kan je natuurlijk ook nog buiten gaan hardlopen, fietsen of trainen op openbare fitnesstoestellen bij het park.

Volg inspirerende accounts op social media die je motiveren te gaan sporten

Ergens in je pauze, tussen al het thuiswerken door, kan je natuurlijk best even iets nuttigs doen met Instagram. Zoek andere ouders die nu ook thuiswerken en handige workouts bedachten. Zoals Kimberly, van Momontop. In dit filmpje zie je handige voorbeelden die je ook kan toepassen thuis – mét de kinderen. En lees je liever? Klik dan hier voor handige tips om sporten met kinderen.

Verder zijn er binnen bijna elke tak van sport toffe online initiatieven te vinden. Ben je bijvoorbeeld gek op dansen? Timor Steffens deelt op zijn account regelmatig choreografieën die je thuis kunt uitvoeren en daagt zijn volgers uit om hun filmpjes in te sturen.

Vraag aan je sportdocent of er mogelijkheden zijn om online met elkaar te sporten

Zo kan je misschien toch een nieuwe dansroutine leren, maar dan in je eigen woonkamer. Is misschien minder gezellig dan wanneer je samen staat, maar wel goed voor je lijf. Bij sommige (team)sporten zal het iets lastigere gaan, maar fitnessoefeningen lukken vast wel.

Wissel zittende bewegingen af met staan en lopen

Je kan bijvoorbeeld je wekker zetten en na vijfenvijftig minuten even vijf minuutjes dansen, de trap op en af, iets kleins in het huishouden doen of joggen in de kamer. Je moet nu eenmaal roeien met de riemen die je hebt, hoe knullig het misschien ook voelt om heen en weer te wandelen of rennen door je huiskamer. Door af te wisselen voel je je weer fitter om daarna door te gaan.

Download een app met oefeningen

Je kan het zo gek niet bedenken tegenwoordig, of er is een app voor. Zo ook voor buikspieroefeningen om in 30 dagen een wasbordje te trainen. Of om strakkere bovenbenen en billen te krijgen. Als je het echt goed wil aanpakken kan je ervoor kiezen de app te downloaden van De FIT Methode (tegen betaling). Deze biedt je trainingsschema’s en inzicht in je voeding, zodat je niet alsnog ongemerkt toch een paar kilo’s aankomt.

Bestel een DVD met oefeningen

Denk maar aan Billy Blanks en zijn Tae-bo imperium. Het werd niet voor niets zo groot: de oefeningen waren laagdrempelig, te doen vanuit huis en niemand hoeft je te zien als je vol overtuiging naar links springt, terwijl de rest van de groep rechtsaf gaat. Waarom zou je in deze tijd niet aan een dvd met dit soort oefeningen beginnen? De tijd die je normaal in de file stond, kan je nu mooi hieraan besteden!

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Kortom, coronakilo’s zijn niet nodig! Lekker bewegen voor de televisie of in huis lukt prima, ook tijdens (eigenlijk natuurlijk voor of na) het thuiswerken. Bovendien heeft het meer voordelen: je blijft fitter en alert en je presteert beter op je werk. Win-win! Hoe los jij het op nu je niet kan sporten?

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Een gedachte over “Thuiswerken en sporten? 7 manieren om bezig te zijn”"

  1. Goed artikel en fijne tips om in beweging te blijven. Ik ben persoonlijk fan van de wandelband, deze heb ik onder mijn zit-sta bureau geplaatst zodat ik hier tijdens het thuis werken op kan wandelen. Misschien hebben de lezers er wat aan, ik kan het in ieder geval aanraden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven