“Thuisblijfmoeders willen niet werken, hebben het wel lekker makkelijk en het een baan noemen? Wat een onzin!” Als je thuisblijft voor de kinderen kan je behoorlijk wat vooroordelen naar je toegeworpen krijgen – van mannen, maar zeker ook van andere vrouwen. En dat terwijl het thuisblijfouderschap vaak behoorlijk onderschat is. In dit artikel delen we daarom onze beste tips om niet gek te worden.
Thuisblijfmoederschap: past dat ook bij jou?
Laat voorop staan dat het een voorrecht kan zijn en een luxepositie om thuis te kunnen blijven met de kinderen. Zeker wanneer het je eigen keus is om thuisblijfmoeder te zijn. Of dit ook bij je past, ligt aan een aantal factoren. Overweeg je deze optie serieus, neem dan de tijd om de volgende punten na te gaan en wees eerlijk naar jezelf.
- Jullie kunnen rondkomen met één salaris. Je bent bereid om aanpassingen te doen in je uitgavepatroon en, als dat nodig is, zuiniger te gaan leven. Ook besef je dat een vakantie er misschien voorlopig niet in zit.
- Je vindt het heerlijk om hele dagen met en bij je kinderen te zijn. Hierbij is het goed om te beseffen dat sommige dagen ronduit ondankbaar zijn. Je maakt aan de ene kant van de huiskamer schoon en aan de andere kant gooit je peuter een bak duplo (of erger: strijkkralen) ondersteboven.
- Het lijkt je verschrikkelijk om weer aan het werk te gaan en de zorg voor je kind(eren) uit handen te geven aan derden, zoals een betaalde oppas aan huis, kinderopvang of je (schoon)moeder.
- Je vindt het niet erg (of zelfs leuk) om een groot deel van je dag te besteden aan zorgen, huishouden en de kinderen.
- Je kunt goed tegen alleen zijn. Tenzij vriendinnen ook thuisblijven met hun kinderen, zal je regelmatig thuis zitten. Ook kosten activiteiten vaak geld.
- Het lukt je prima om je dagen richting te geven, je hebt discipline om een ritme te bedenken waar je kind bij gebaat is.
Het klinkt bijna als een sollicitatiegesprek, maar is vooral bedoeld om je een realistische kijk te geven op het thuisblijfmoederschap. Thuis zijn met de kinderen is namelijk meer dan koekjes bakken, bouwwerken neerzetten en samen genieten. Bovendien moet het bij je passen. De een lijkt het verschrikkelijk, de ander kan niets leukers bedenken. Allemaal prima! Lijkt het jou fantastisch en kan je het financieel bolwerken? Dan zijn onderstaande tips voor thuisblijfmoeders onmisbaar om er een succes van te maken.
11 slimme tips voor succesvolle thuisblijfmoeders
Blijf jezelf verzorgen
Als je naar je werk gaat, zet je ook een stapje meer voor je uiterlijk. Blijf je thuis, dan is het misschien gemakkelijk om toch even snel die yogabroek aan te trekken of er gewoon een pyjamadag van te maken. En hoewel daar op zijn tijd niks mis mee is, voel je je beter als je ook goed voor jezelf blijft zorgen. Bovendien ben je sneller geneigd iets te ondernemen buitenshuis of meer te doen dan alleen bank hangen.
Zoek naar een prettig ritme dat voor jullie werkt
Als je kiest om thuisblijfmoeder te zijn, is dat wezenlijk anders dan wanneer je het grootste deel van de week werkt en één doordeweekse dag thuis bent met de kinderen. Gelukkig hoef je het wiel niet zelf uit te vinden. Op kinderdagverblijven kiezen ze ervoor om te werken met een bepaald ritme in de dag. Kinderen houden daarvan: het is voorspelbaar en dat biedt veiligheid. Ook slapen ze daardoor ’s nachts vaker door en gedragen ze zich overdag gelijkmatiger. Je kunt werken met blokken:
- Samen wandelen of naar de speeltuin, zowel ’s ochtends als in de middag
- Spelen met een bal, puzzel of blokken – bij oudere kinderen: koekjes bakken, kleien, tekenen, knutselen
- Vaste momenten voor de tussendoortjes, zoals fruit, groenten en (haver)koekjes
- Huishoudelijke taken waarbij je dreumes of peuter kan helpen, zoals het leeghalen van de wasmachine of ophangen van de was (sokken, washandjes), de vaatwasser vullen en stoffen met een stofdoek
- Middagdutje(s)
Voor jezelf heeft dit ook een belangrijk voordeel: je weet waar je aan toe bent.
Maak een handig schoonmaakrooster
Vaak is de afspraak binnen gezinnen dat wie het meest thuis is, ook het meest in het huishouden doet. Misschien is schoonmaken je hobby niet, toch helpt het om hier een bepaald ritme in te krijgen. Kies bijvoorbeeld voor een schoonmaakrooster en doe elke dag van de week een beetje. Je kunt hierbij jonge kinderen prima meenemen in het huishouden door hen bepaalde taakjes te laten verrichten die passen bij hun leeftijd en ontwikkeling. Zo leren kindjes meteen dat je zorgt voor de omgeving waarin je leeft en hoe zij daar al een bijdrage aan mogen leveren.
Tip: doe twee keer per dag een vaste ronde door de woonkamer waarbij je de losse troep opruimt. Verder verdeel je de ruimtes over de dagen van de week, zodat je niet overloopt van het werk.
Ga elke dag even naar buiten
Het is goed voor je om buiten te zijn, zeker als je de natuur opzoekt. Je stressniveau daalt, je humeur verbetert en het levert energie op. Ook wanneer het minder lekker is (koud, regenachtig): regenjas aan en gaan. Wanneer je kindje nog veel slaapt, kan je tijdens een wandeling luisteren naar een podcast. Worden ze wat groter dan is het leuk om onderweg van alles aan te wijzen: eendjes, bomen, bloemetjes.
Wil je een keer iets meer dan jullie standaard rondje of naar de speeltuin achter je huis? Dan is de kinderboerderij met jonge kinderen leuk, net als een natuurspeeltuin, de bibliotheek of een ander uitstapje. Bijkomend voordeel is dat de kans dan ook groter is dat je moeders tegenkomt met kinderen in (ongeveer) dezelfde leeftijdscategorie, gezellig!
Blijf sporten of begin eraan
Beweging is heel goed voor je fysieke en mentale staat. Sport je bovendien met anderen dan is het ook nog eens goed voor je sociale contacten. Als je thuisblijfmoeder bent, is de neiging misschien echter groot om te denken dat je daar weinig tijd voor hebt: je partner is pas na het werk thuis, tussendoor ben je met je kind. Toch zijn er mogelijkheden. Probeer ook een beetje creatief te denken:
- Ga sporten bij een sportschool met kinderopvang
- Sport vanuit huis (eventueel met een abonnement, zoals op NBFM) tijdens de dutjes van je kind of als hij ’s avonds slaapt
- Kijk of je kunt gaan hardlopen, eventueel met je kindje in de wagen
- Langere stukken fietsen met je kind achterop
Je verbeterde conditie komt goed van pas wanneer je achter je dreumes moet aanrennen als hij voor de zoveelste keer de trap op wil klimmen of er, op straat, vandoor wil gaan.
Slaap voldoende
Eigenlijk geldt dit natuurlijk voor alle ouders. Als je onvoldoende uitrust, kan je er overdag niet genoeg zijn voor je kinderen. Zo simpel is het. Kinderen vragen nu eenmaal veel van je energievoorraad en als ouder sta je, zeker als ze nog jong zijn, bijna continu aan. Als thuisblijfmoeder ben je regelmatig bezig, waardoor je die extra uurtjes ’s nachts goed kunt gebruiken, zeker zolang je kindje nog niet doorslaapt.
Tip: leg je smartphone vaker weg, met name ’s avonds, zodat je langer en beter slaapt
Blijf ook goed voor jou zorgen
Je kan niet continu alle ballen in de lucht houden als je alleen maar aan anderen denkt. Zie jezelf maar als een batterij die tijdig moet worden opgeladen om energie af te kunnen geven. Zeker als thuisblijfmoeder loop je het risico jezelf voorbij te lopen: thuis is uiteindelijk ook je ‘werkplek’ en je bent al snel 24/7 bij je kinderen. Dat kan behoorlijk veel van je vragen.
Maak daarom bewust tijd voor jou vrij. Weet je niet goed hoe? Schrijf dan op een briefje waar jij als mens – los van de kinderen – door oplaadt. Misschien ben je dol op films, lekker uit eten gaan, sporten met vriendinnen, een avondje uit of naar het theater? Lukt het financieel even niet om echt veel buitenshuis te doen? Nodig dan een goede vriendin uit of ga bij haar langs om lekker bij te kletsen.
Vergeet ook niet dat je hiermee een goed voorbeeld stelt voor je kind: je wil uiteindelijk ook niet dat hij of zij ooit tegen een burn-out aanloopt, omdat hij nooit heeft geleerd hoe je voor jezelf moet zorgen. Toch? Hoe lief het ook is dat je zo goed en veel voor je kinderen zorgt, jij doet er net zo goed toe.
Zorg voor intellectuele uitdaging
Want even eerlijk: die krijg je gewoon niet met een baby of dreumes in huis die weinig zegt, tijdens discussies met je puber of wanneer je peuter een onophoudelijk ge-mama op je afvuurt. Je hebt het soms nodig om even iets te doen waarmee je je hersenen aan het werk zet. Of je nu een logische puzzel maakt, een boek leest zónder plaatjes, een interessante documentaire opzet of een nieuwe cursus oppakt – dat maakt allemaal echt niet uit. Zolang je maar iets oppakt dat extra uitdaging biedt.
Accepteer dat je het niet altijd leuk vindt
Wat je ook doet – of je nu werkt of thuisblijfmoeder bent geworden – er zitten altijd dagen bij dat je echt helemaal nergens zin in hebt. Dat het huishouden je gigantisch tegenstaat, de eenzaamheid (die er af en toe bij komt kijken) je aanvliegt, het onbegrip en de gemakzucht van buitenaf dwarszitten (‘jij zit alleen maar een beetje thuis, dus jij kan vast wel even helpen’) of de kinderen echt niet te genieten zijn…
Soms heb je een rotdag en dat hoort erbij. Accepteer dat je niet altijd (of nooit) de liefhebbende moeder bent die om 15.00 uur met de verse appeltaart klaar zit. Dat maakt het allemaal net een stukje makkelijker vol te houden dan dat je wel dat soort eisen aan jezelf stelt. Jij bent jij en dat is goed genoeg.
Spreek regelmatig af met je vriendinnen
Het is prettig wanneer zij ook thuisblijfmoeder zijn, maar geen must. Gewoon even kunnen bijkletsen met iemand die jouw woorden in één keer begrijpt, die niet continu je naam herhaalt en zonder dat je veroordeeld bent tot die kleffe hap in de ballenbak. Daar knapt ieder mens van op! Met of zonder gezelschap van de kinderen.
Geniet ervan
Als je eens een zware dag hebt, besef dan welke voordelen je hebt ten opzichte van werkende moeders:
- Je hoeft niet elke dag in een file te staan richting je werk
- De eerste woordjes, stapjes, knuffels… Je kan dit allemaal live meemaken en hoeft het niet achteraf op video te zien – als iemand het al voor je heeft kunnen opnemen. Dat is toch een luxe die je hebt als thuisblijfmoeder.
- Geen schuldgevoel als je naar je werk gaat.
- Je kan van alles ondernemen: bakken, knuffelen, spelen, spontaan naar het strand/bos gaan of een spelletje doen.
Het thuisblijfmoederschap is heus niet zo romantisch als het misschien lijkt, maar als het bij je past dan zitten er genoeg positieve punten aan. Dat maakt het al het harde werken helemaal waard.
Thuisblijfmoederschap is een voorrecht, mits het bij je karakter past en bij jouw visie op ouderschap. Lijkt het je heerlijk om thuis te blijven met en voor de kinderen? Dan is het zeker de moeite waard! Deze tijd krijg je immers nooit meer terug. We zijn benieuwd naar jouw verhaal. Ben jij na de bevalling weer gaan werken? Of koos je er ook voor thuisblijfmoeder te worden?
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
©Miramiska – Shutterstock
Tot de scheiding was ik 3 dagen per week thuis met de kinderen, wat een heerlijke kostbare tijd. Een tijd die ik na de scheiding ook echt gemist heb.
Hier werd ik thuisblijfmoeder
omdat de kinderen zien zijn en je tips zijn zo goed en zo waar. In het begin vergat ik mezelf, kleedde me moet meer leuk, deed geen make up op, want voor wie zou ik het doen? Tot t besef kwam dat ik er nog steeds mocht zijn. Ik ben een happy en gelukkige thuismoeder.
Ik ben gewoon weer aan het werk gegaan na mijn bevallingsverlof. Sinds september gaan mijn zoontje naar de kleuterschool en neem ik op vrijdag ouderschapsverlof. zo heb ik een dag in week waarin ik mij met het huishouden kan bezighouden en wat me-time kan nemen. Hele dagen thuisblijven zou ik zelf niet kunnen
Echt een topartikel dit, ook voor mensen die thuis zitten vanwege een lichamelijke beperking zoals ik. Lekker geschreven ook. Thanks!
leuk artikel. ik ben altijd al een thuis blijf mom geweest en heb nooit last van de kids gehad wij hadden toen al een strakke planning en routine en dat is voor kids ook heel belangrijk
Goede basistips voor iedereen wel denk ik. Zeker in de huidige tijd waarin iedereen veel meer thuis is, werkt structuur en regelmaat goed.. en ook jezelf verzorgen en regelmatig naar buiten gaan is echt noodzakelijk.
Leuk artikel mensen hebben al snel een mening als je niet voor het meest logische pad kiest. Mensen denken soms ook dat ik voor mijn lol thuiszit en helemaal niks doe (Dit komt door ziekte en ik run het complete huishouden) Maar mijn vriend en ik vinden onze rolverdeling helemaal prima. Je moet gewoon altijd doen waarbij je jezelf lekker voelt en niet naar andere luisteren.