Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Tips voor thuisblijfmoeders: zo word je niet gek

Thuisblijfmoeders willen niet werken, hebben het wel lekker makkelijk en het een baan noemen? Wat een onzin!” Om je hoofd koel te houden tussen alle simpele vooroordelen, delen we hier onze beste tips met je om niet gek te worden. Thuisblijfmoederschap is een voorrecht, een keuze, maar bovenal heel waardevol. Dat staat boven alles. Maar ook als liefhebbende moeder kan het soms best zwaar zijn. Lees dus snel verder hoe je er het beste van kan maken.

Thuisblijfmoederschap: is dat voor mij weggelegd?

Of het bij je past, ligt aan een aantal factoren:

 • Jullie kunnen het (eventueel met wat aanpassingen in je uitgavepatroon) thuis rooien van één salaris
 • Je vindt het leuk om hele dagen met en bij je kinderen te zijn
 • Het lijkt je verschrikkelijk om weer aan het werk te moeten en de zorg voor je kind uit handen te geven aan de oppas, kinderopvang of je (schoon)moeder
 • Als je thuis bent, vind je het niet erg dat je dagen vooral bestaan uit zorgen, huishouden en de kinderen; vriendinnen werken vaak, activiteiten kosten vaak geld en het kan wat eenzaam zijn
 • Je hebt voldoende discipline om je dagen in te vullen en niet, vanwege het gebrek daaraan, alles te laten versloffen

Afhankelijk van je karakter past het bij je of niet. De een moet er niet aan denken en gaat liever enkele dagen buitenshuis aan de slag, de ander houdt ervan. Zoveel mensen, zoveel wensen. Lijkt het jou wel wat en kunnen jullie het financieel bolwerken? Dan zijn onderstaande tips voor thuisblijfmoeders onmisbaar om er een succes van te maken!

11 slimme tips voor succesvolle thuisblijfmoeders

Kleed je aan, maak je op, zorg dat je lekker in je vel zit

Als je naar je werk gaat, doe je ook een stapje meer voor je uiterlijk. Het is goed om dat niet te laten versloffen wanneer je thuisblijfmoeder wordt. Hoewel er niks is met af en toe een pyjamadag, voel je je beter als je wel gewoon bent opgemaakt. Het maakt bovendien dat je niet de rest van de dag zo op de bank blijft hangen.

leuk thuisblijfmoeder waarom tips

Zoek naar een prettig ritme dat voor jullie werkt

De dagen verlopen iets gemakkelijker volgens een vast stramien. Jij weet waar je aan toe bent en de kinderen ook. Dit werkt niet voor niets als een trein op het kinderdagverblijf en op school: kinderen houden van regelmaat. Je zal bovendien zien dat ze hierdoor vaker beter doorslapen in de nacht en zich rustiger gedragen overdag.

Maak een handig schoonmaakrooster

Schoonmaken hoeft je hobby niet te zijn, maar het is wel prettig om hier een beetje ritme in te krijgen. Door alles met behulp van een schoonmaakrooster te verdelen over de week ben je er per saldo vaak maar een uurtje per dag aan kwijt. Bovendien leert je kind meteen ook dat je moet schoonmaken en kan je een beetje ‘helpen’.

Ga elke dag even de deur uit

Alleen al vanwege het feit dat je kinderen nodig hebben om eruit te zijn. Je hoeft heus geen dagelijkse wandeling van vijf kilometer te maken; even naar de speeltuin achter jullie huis is prima. Of een rondje door de wijk. En als je iets spannenders zoekt kan je altijd nog naar de kinderboerderij, een natuurspeeltuin, bibliotheek of een ander uitstapje kiezen.

Blijf sporten of begin eraan

Sporten is goed voor je algehele mentale staat, je gezondheid, conditie… Allemaal zaken die goed van pas komen als je kiest voor het thuisblijfmoederschap. Je moet toch vooral veel bezig zijn en dat gaat nu eenmaal beter wanneer je lekker in je vel zit.

Heb je weinig tijd/ruimte om te sporten? Kijk dan of je misschien iets leuks kan vinden in de avonduren of sport vanuit huis.

Slaap voldoende

Eigenlijk geldt dit natuurlijk voor alle ouders. Als je onvoldoende uitrust, kan je er overdag niet genoeg zijn voor je kinderen. Zo simpel is het. Ze vragen nu eenmaal veel van je energievoorraad en, zeker als ze nog jong zijn, je staat bijna continu aan. Thuisblijfmoederschap betekent ook dat je vaak regelmatig bezig bent en dus kan je die nachtelijke uurtjes extra hard gebruiken.

Tip: leg je smartphone vaker weg, met name ’s avonds, zodat je langer slaapt

Blijf ook goed voor jezelf zorgen: als jij het niet doet, wie dan wel?

Je kan niet continu alle ballen in de lucht houden als je alleen maar aan anderen denkt. Het is bewezen goed voor je als je af en toe de tijd neemt om echt even iets voor jezelf te doen. Zeker als thuisblijfmoeder: je huis is uiteindelijk toch je ‘werkplek’, dus je bent al snel 24/7 bij de kinderen als je niet uitkijkt. Daarbij is het meteen een mooi voorbeeld voor je kind. Je wil uiteindelijk ook niet dat hij ooit tegen een burn-out aanloopt, doordat hij nooit nee durft zeggen en altijd maar aan anderen denkt. Toch? Want hoe lief het ook is, jij doet er net zo goed toe!

thuisblijfmoederschap

Zorg voor intellectuele uitdaging

Want even eerlijk: die krijg je niet met een baby of dreumes in huis die weinig zegt, tijdens discussies met je puber of wanneer je peuter een onophoudelijk ge-mama op je afvuurt. Je hebt het soms ook nog om even iets te doen waarmee je je hersenen aan het werk zet. En of je nu een puzzeltje doet, boek leest zonder plaatjes, een interessante documentaire opzet of een cursus oppakt – dat maakt allemaal echt niet uit. Zolang je jezelf maar iets meer uitdaging biedt, dat zorgt ervoor dat je je beter voelt.

Lees ook: Hoogopgeleid én thuisblijfmoeder, zonde van dat diploma?

Accepteer dat je het niet altijd leuk vindt

Wat je ook doet – of je nu werkt of thuisblijfmoeder bent geworden – er zitten altijd dagen bij dat je echt helemaal nergens zin in hebt. Dat het huishouden je gigantisch tegenstaat, de eenzaamheid (die er af en toe bij komt kijken), het onbegrip en de gemakzucht van buitenaf (‘jij zit alleen maar een beetje thuis, dus jij kan vast wel even helpen’), de kinderen echt niet te genieten zijn…

Soms heb je een rotdag en dat hoort erbij. Accepteer dat je niet altijd (of nooit) de liefhebbende moeder bent die om 15.00 uur met de verse appeltaart klaar zit. Dat maakt het allemaal net een stukje beter dan dat je wel dat soort eisen aan jezelf stelt.

Spreek regelmatig af met je vriendinnen

Het is prettig wanneer zij ook thuisblijfmoeder zijn, maar geen must. Gewoon even kunnen bijkletsen met iemand die jouw woorden in één keer begrijpt, die niet continu je naam herhaalt en zonder dat je veroordeeld bent tot die kleffe hap in de ballenbak. Daar knapt ieder mens van op!

Geniet ervan

Als je eens een zware dag hebt, besef dan welke voordelen je hebt ten opzichte van werkende moeders:

 • Je hoeft niet elke dag in een file te staan richting je werk
 • De eerste woordjes, stapjes, knuffels… Je kan dit allemaal live meemaken en hoeft het niet achteraf op video te zien – als iemand het al voor je heeft kunnen opnemen. Dat is toch een luxe die je hebt als thuisblijfmoeder.
 • Geen schuldgevoel als je naar je werk gaat.
 • Je kan van alles ondernemen: bakken, knuffelen, spelen, spontaan naar het strand/bos gaan of een spelletje doen.

Het thuisblijfmoederschap is heus niet zo romantisch als het misschien lijkt, maar als het bij je past dan zitten er wel degelijk belangrijke positieve punten aan. Dat maakt het al het harde werken helemaal waard.

Thuisblijfmoederschap is echt een voorrecht, mits het bij je past natuurlijk. Lijkt het jou verschrikkelijk om hele dagen thuis te zitten, dan hebben bovenstaande tips om niet gek worden waarschijnlijk geen nut. Maar lijkt het je heerlijk? Dan is het zeker de moeite waard om thuis te blijven met de kinderen! Deze tijd krijg je immers nooit meer terug. Ben jij na de bevalling weer gaan werken? Of koos je er ook voor thuisblijfmoeder te worden?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Ook leuk om te lezen

7 reacties

 1. Frederique Frederique 24/07/2020

  Tot de scheiding was ik 3 dagen per week thuis met de kinderen, wat een heerlijke kostbare tijd. Een tijd die ik na de scheiding ook echt gemist heb.

 2. Lodo Lodo 24/07/2020

  Hier werd ik thuisblijfmoeder
  omdat de kinderen zien zijn en je tips zijn zo goed en zo waar. In het begin vergat ik mezelf, kleedde me moet meer leuk, deed geen make up op, want voor wie zou ik het doen? Tot t besef kwam dat ik er nog steeds mocht zijn. Ik ben een happy en gelukkige thuismoeder.

 3. Tania Tania 24/07/2020

  Ik ben gewoon weer aan het werk gegaan na mijn bevallingsverlof. Sinds september gaan mijn zoontje naar de kleuterschool en neem ik op vrijdag ouderschapsverlof. zo heb ik een dag in week waarin ik mij met het huishouden kan bezighouden en wat me-time kan nemen. Hele dagen thuisblijven zou ik zelf niet kunnen

 4. Amina Amina 25/07/2020

  Echt een topartikel dit, ook voor mensen die thuis zitten vanwege een lichamelijke beperking zoals ik. Lekker geschreven ook. Thanks!

 5. rachel rachel 25/07/2020

  leuk artikel. ik ben altijd al een thuis blijf mom geweest en heb nooit last van de kids gehad wij hadden toen al een strakke planning en routine en dat is voor kids ook heel belangrijk

 6. Amy Amy 26/07/2020

  Goede basistips voor iedereen wel denk ik. Zeker in de huidige tijd waarin iedereen veel meer thuis is, werkt structuur en regelmaat goed.. en ook jezelf verzorgen en regelmatig naar buiten gaan is echt noodzakelijk.

 7. Melanie Hoogvliet Melanie Hoogvliet 28/07/2020

  Leuk artikel mensen hebben al snel een mening als je niet voor het meest logische pad kiest. Mensen denken soms ook dat ik voor mijn lol thuiszit en helemaal niks doe (Dit komt door ziekte en ik run het complete huishouden) Maar mijn vriend en ik vinden onze rolverdeling helemaal prima. Je moet gewoon altijd doen waarbij je jezelf lekker voelt en niet naar andere luisteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids