Lekker sporten? Dat doe je gewoon in je eigen huis!

Wanneer je graag wat gewicht wil verliezen of aan je gezondheid wil werken, is bewegen een verstandige keus. Je kan lekker gaan wandelen in de natuur, dansen of naar de sportschool om aan je conditie te werken, zolang je maar probeert aan dat halfuur per dag te komen. Als moeder is het leven echter vaak behoorlijk druk en buitenshuis sporten zit er niet altijd in. Gelukkig is er een handige oplossing: je eigen gym aan huis! Of het iets voor jou is? Wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje.

De voordelen van thuis sporten

Sinds de pandemie gingen we steeds vaker thuis sporten. Daardoor ontdekten we de voordelen van een ‘sportschool’ aan huis: je hoeft je niet te houden aan openingstijden (dus als je graag aan je lijf wil werken voor de kinderen opstaan, is dat een optie) én je hoeft niet te wachten op mensen die gezellig een kletspraatje houden op jouw favoriete apparaat. Al moet je oppassen, want als je een fijn apparaat in huis haalt – zoals de Focus Fitness Row 3 – bestaat de kans dat je gezinsleden ook willen.

Een ander belangrijk voordeel zit hem in de kosten. Als je bij de sportschool traint, betaalt je toch gemiddeld tussen de 40-60 euro per maand. Dat komt op jaarbasis neer op circa € 500,00. Als je eenmaal de smaak te pakken hebt, kan het dus voordeliger zijn op thuis te bouwen aan een mooie home gym met verschillende apparaten en gewichten.

Tot slot ben je vrij in je eigen huis. Waar het in de sportschool nog weleens ongemakkelijk kan zijn om bepaalde oefeningen uit te voeren, heb je thuis alle ruimte om te doen wat je wil. Niemand die naar je staart terwijl je je hamstring traint en geen ongemakkelijk gevoel als je een stukje wil rennen op je nieuwe loopband.

Welke apparaten heb je nodig?

Wanneer je thuis wilt gaan sporten, dan heb je meerdere dingen nodig.

  • Een fitnessapparaat Je kan kiezen voor een loopband of fiets, maar ook een crosstrainer kan heel fijn zijn. En wat denk je van een roeimachine? Als je moeite hebt een keus te maken, ga dan voor het apparaat waar je het meeste plezier uit haalt.
  • Dumbbells Kies het liefst voor verschillende gewichtsklassen. Als beginner start je met lichte gewichtjes van een paar kilo, ben je wat verder gevorderd dan kan ook het gewicht omhoog. Daarnaast is het handig om te kiezen voor verstelbare dumbbells die je kunt aanvullen met een aantal extra schijven voor meer gewicht.
  • Yogamat Voor grondoefeningen is een goede yogamat fijn om te hebben. Hier kan je sit-ups op doen, planken, bear crawls en dead bugs – om er maar een aantal te noemen die goed zijn voor je core.
  • Weerstandsbanden Wil je iets meer uitdaging en je lijf extra trainen? Schaf dan ook weerstandsbanden aan. Op die manier kan je het squatten zwaarder maken, net als andere buik- en beenspieroefeningen.

Hoe kies ik de beste apparaten?

Fitnessapparaten zijn er in allerlei soorten en maten. Het is dus belangrijk dat je voor jezelf bepaalt welke eisen jij aan een apparaat stelt. Houd rekening met de ruimte die je thuis hebt, aangezien deze apparaten vaak de nodige ruimte in beslag nemen. Is je huis niet zo ruim? Kijk dan ook eens of een opvouwbaar fitnessapparaat iets voor je is. Deze kun je na gebruik gemakkelijk weer opbergen, zodat deze nooit in de weg staat. Ideaal!

Is thuis sporten iets voor mij?

Of thuis sporten bij je past, is heel persoonlijk. Discipline is vaak de doorslaggevende factor, omdat je het uiteindelijk wel moet volhouden. Aan de andere kant is dit misschien wel een goede motivatie om samen met je partner aan de slag te gaan en te werken aan een fitter lijf. En wie weet doen de kinderen ook gezellig mee? Verder kan is de eenmalige uitgave voor een apparaat forser, maar dat verdien je natuurlijk weer terug omdat je bespaart op de sportschool. Thuis aan de slag gaan met je conditie is dus helemaal zo’n gek idee niet!

Is thuis sporten iets voor jou? Welk fitnessapparaat zou jij het liefst kopen?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©ORION PRODUCTION – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven