hoe word je gelukkiger en tevreden in een maakbare wereld

Hoe kun je tevredener worden in een maakbare wereld?

We vliegen naar de maan, winnen miljoenen in de Postcodeloterij en hebben, volgens social media, interieurs waar de gemiddelde architect een puntje aan kan zuigen. De wereld lijkt maakbaar. Maar waardoor geldt dat niet voor iedereen? Waarom lijken we bovendien altijd meer te willen? In dit artikel ga ik op zoek naar het geheim om je dankbaarder te voelen en tevreden te zijn met wat je wél hebt. Ik ben benieuwd hoe jij daarin staat. Laat je een berichtje achter?

Een maakbare wereld

Onze wereld was nooit eerder zo maakbaar. De oerdrang tot overleven maakte gaandeweg plaats voor wie het mooiste interieur heeft en of je wel de juiste schoenen draagt. Een goed imago lijkt belangrijker dan ooit. Maar zijn we gelukkiger? Hoewel de basis ingrediënten voor een fijn leven in de Westerse wereld op orde zijn (we hebben schoon drinkwater, voedsel tot onze beschikking en bijna allemaal een dak boven ons hoofd), lijkt het toch lastig om ons daadwerkelijk goed te voelen. Zeker als je op social media ziet dat anderen een woonkamer hebben die in VT Wonen Magazine past, een lijf dat vroeger alleen voorbehouden was aan de rich and famous met hun personal trainers en make-up skills waarvoor je vroeger een opleiding moest doen.

De wereld is maakbaarder dan ooit. En tegelijkertijd lijk je nooit helemaal aan alles te kunnen voldoen – tenzij je een influencer bent en zo’n beetje alles gesponsord krijgt. Dat wringt soms. Als je er gevoelig voor bent, kan je dit bovendien ongelukkig maken en het gevoel geven dat jij nergens aan kunt tippen. Toch zijn er manieren om dit gevoel om te buigen zonder dat je er meteen een flink budget tegenaan hoeft te gooien.

De sleutel tot tevredenheid

Dankbaarheid voor wat er is

Uit onderzoek van promovendus Lilian Jans-Beken, aan de Open Universiteit, kwam de conclusie dat dankbare mensen zich gelukkiger en tevredener voelen, maar ook dat ze zich veerkrachtiger opstellen als het leven tegenzit. Lees hier meer.

Eigenlijk is dat ook logisch. Op het moment dat je kunt genieten van het kleine, als je geen continue vergelijking aangaat met de mensen om je heen en je kunt omarmen wat jíj kunt, wat jij in je leven mag ontvangen, verdwijnt de strijd. Zodra je het niet beter hoeft te doen of hebben dan een ander, kan je makkelijker kijken naar jouw leven. Je zal zien dat het je tevredener maakt. En als je nog iets mist, kun je daaraan werken. Niet omdat je wil voldoen aan andermans eisen, maar aan die van jezelf.

Omarm zowel de positieve als minder fijne momenten

`We kunnen de ruimte in, nieuwe organen kweken met stamcellen en via je DNA ontdekken waar je voorouders vandaan kwamen, maar sommige zaken houd je simpelweg niet tegen. Zo ben ik recent gescheiden, overleed mijn dochter na bijna veertig weken zwangerschap en overleed een vriendin afgelopen jaar vanuit het niets. Dat is ook deel van het leven.

Je hebt geen controle op wat je overkomt, alleen hoe je ermee omgaat.

Accepteren dat dit soort dingen kunnen gebeuren, is belangrijk om het uiteindelijk te kunnen plaatsen, zo zegt ook psychotherapeut Dirk de Wachter in dit artikel. Het leven hoeft niet altijd hysterisch gelukkig te zijn. Juist door de diepe dalen te leren kennen en je verdriet, woede of angst op die momenten te omarmen, kan je meer genieten wanneer het leven je toelacht. Ook als dat in het hele kleine zit, zoals zonnestralen op je huid of een kus van je kind.

Zou je dit ook doen zonder social media?

Een gewetensvraag waarvan ik persoonlijk denk dat influencers dit zich vaker zouden mogen afvragen: zou je dit ook doen als er geen socials waren waarop je het kon delen met de rest van de wereld?

Toch geldt dat ook voor mijzelf, als kijker, in zekere zin. Als ik bijvoorbeeld kijk naar mijn interieur, zag ik lange tijd een bij elkaar geraapt zootje dat ik liever niet met anderen deelde. Hier geen gelikte meubels uit een dure meubelwinkel, maar grotendeels degelijke spullen van IKEA. Ik doe niet aan modetrends mee en verander mijn woonkamer niet jaarlijks. En toch schaamde ik me daar soms voor, omdat ik bij anderen wél die visgraatvloer of Hongaarse punt zie, gunmetal kranen en een natuurstenen werkblad in de keuken. Inclusief accessoires die zowel een huiselijke sfeer als hoog interieurspecialist-gehalte hebben.

Pas toen ik de omslag kon maken en besloot alleen te kopen wat ik zelf mooi vind, viel er iets van me af. Ongeacht wat een ander denkt, dit is mijn huis en mijn smaak. Inclusief IKEA-meubels, niet alleen vanwege de prijs maar ook omdat ik er oprecht blij mee ben. Ik hoop vooral een warm thuis te bieden aan de kinderen – en dat is belangrijker dan wat de buitenwereld denkt.

Uiteraard is dit een voorbeeld. Op andere vlakken is nog steeds werk aan de winkel.

Je kunt niet continu gelukkig zijn

Denk maar aan het aloude verhaal van Koning Midas die de rijkste man op aarde wilde zijn. Toen hij de sater (goden die half mens, half bok zijn) Silenus redde, mocht Midas een wens doen. Daarop wilde hij dat alles dat hij aanraakte, veranderde in goud. De moraal van het verhaal is dat je aan elke wens, aan elk ‘voordeel’ ook een nadeel kleeft. Want als je alles in goud verandert, kan je niet meer eten en nooit meer een geliefde aanraken.

De les uit deze mythe geldt voor het hele leven. Zonder regen zou je de zon vanzelfsprekend gaan vinden. Zonder de dalen te kennen die horen bij armoede, ga je laks om met je rijkdom. Als alles je voor de wind zou gaan en je leeft als Guus Geluk, leer je niet waarderen wat je toekomt. Je kunt niet alles hebben en dat hoeft ook helemaal niet.

Omarm je eigenheid

Een belangrijke kern van het gevoel dat je niet voldoet aan de normen die de maatschappij lijkt te stellen aan uiterlijk en materiële zaken, is dat we streven naar een eenheidsworst. Maar denk even kritisch na. Hoe zou de wereld ogen als iedereen er hetzelfde uitziet? Saai toch? Juist jouw unieke visie, je unieke combinatie van karaktertrekken en je eigen uiterlijk zijn de combinatie die de wereld nodig heeft. Door daar met liefde naar te leren kijken én met interesse naar de eigenheid van een ander, maken we het leven mooier.

Maak er af en toe een feestje van

Of het nu gaat om je huishouden, een eindeloze middag met weerbarstige kinderen of ter voorbereiding van een avondje weg met vriendinnen – maak er zelf een feestje van. Zet lekkere muziek op waar je blij van wordt. Zing luidkeels mee. Doe gekke dansjes. Spring in de lucht. Grijns naar je spiegelbeeld. Speel tikkertje met de kinderen. Vertel flauwe moppen aan elkaar…

Je zal zien dat je daar echt gelukkiger van wordt!

Maak geluk niet langer tot je doel

Een interessant artikel vind je op de website van Flow. Hier staat dat je gelukkiger wordt zodra dat niet langer je einddoel is. Een betere vraag die je jezelf kunt stellen, is of je genoeg plezier uit het leven haalt. Daarmee verleg je de focus van een soms ongrijpbaar doel naar eentje waarvoor je zelf praktische stappen kunt zetten. Je neemt het heft weer in handen en werkt concreet. Geluk volgt dan ongetwijfeld vanzelf.

Vind jij het ook weleens lastig om je niet met anderen te vergelijken? Lukt het je om het geluk te omarmen door kleine dingen te waarderen? Ik ben benieuwd hoe jullie hierin staan en hoe jij je hierover voelt.

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©PeopleImages.com – Yuri A – Shutterstock

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *