Deze programma’s wil je zien tijdens je nesteldrang

Oké, eerlijk is eerlijk: ook tijdens een voorjaarsschoonmaak of herfstpoets zijn deze televisieseries fantastisch om te kijken. En wanneer je een gebrek hebt aan enthousiasme om eindelijk aan je rommelzolder te beginnen ook. Als je deze shows hebt gezien, wil je namelijk maar één ding: bakjes om te organiseren, netjes vouwen, verbouwen en je boekenkast op kleur. Veel plezier!

De leukste series waarvan je wil gaan opruimen (tijdens de nesteldrang)

De perfecte verbouwing

In De perfecte verbouwing maak je elke aflevering kennis met een stel dat graag meer plezier van hun woning wil. Nicolette Kluijver stelt twee architecten aan hen voor die beide aan de slag gaan met een nieuw ontwerp en de wensen die op tafel liggen. Vervolgens zien de koppels beide droomhuizen via VR brillen en krijgen daarbij uitleg van de designer, waarna ze één van de ontwerpen uitkiezen om daadwerkelijk te gaan bouwen.

Aan het eind zie je het resultaat. Vaak verbluffend en op een manier in elkaar gezet die ze zelf nooit hadden kunnen bedenken. Ze hebben meer leefruimte, maar ook de kleuren en het interieur zijn regelmatig beter op elkaar afgestemd dan daarvoor. Dit programma is vooral leuk als je inspiratie zoekt en handige tips en tricks wil horen over hoe je het best je woonkamer kunt inrichten om er meer uit te halen.

De perfecte verbouwing (2021) staat op Videoland

Getting Organized with The Home Edit

Dit is zo’n show waarna je het liefst direct aan de slag wil in je eigen huis. De enthousiaste dames van The Home Edit steken je aan met hun liefde voor een georganiseerd huishouden. Een paar thema’s komen elke aflevering terug: regenbogen, geweldige opbergers en een systeem waarmee je zelfs de grootste rommelkast verandert in een blikvanger. Elke aflevering krijg je tips en zie je welke items ze daarbij gebruiken. Hele voorraadkasten veranderen in een plek waar je graag binnenloopt en in één oogopslag kunt zien wat je hebt. Alles klopt. En eerlijk is eerlijk, vanaf het moment dat je deze show aanzet, wil jij ook je boeken op kleur!

Getting Organized with The Home Edit (2020) staat op Netflix, een tweede seizoen is aangekondigd

Help, mijn man is klusser

Het is een beetje leedvermaak, eerlijk is eerlijk. Je kijkt en vraagt je af:

a) Hoe leven die mensen?
b) Hoe houden die vrouwen het nog uit met hun man?
c) Waarom zijn ze zelf nooit aan de slag gegaan?
d) Of willen ze gewoon John Williams over de vloer hebben?

Hoe dan ook, er is een huis dat vol levensgevaarlijke losse draden hangt, vaak leeft het gezin in de keuken en/of douchen ze op de sportschool. Leefbaar is het in elk geval allerminst. Tot John op de stoep staat met zijn klusteam. Samen geven ze het zetje dat vaak nodig is om de man in kwestie weer aan het werk te krijgen. Intussen werkt de vrouw aan haar gevoel voor eigenwaarde, vaak ingegeven door John die ze streng toespreekt dat dit niet oké is en ze daar ook geen genoegen mee moeten nemen. De man sputtert, wil het soms halverwege opgeven of zelfs de scheiding al aanvragen, maar uiteindelijk komt het vrijwel elke keer goed.

Dit is hét programma om te kijken als je weet dat er nog wat klussen op je liggen te wachten of wanneer je weer even de reality check nodig hebt om het in elk geval niet zover te laten komen. Of voor interieurinspiratie, want ze maken er elk week iets moois van.

Help, mijn man is klusser (seizoen 12, 13 en 14) staan op Videoland

Interior Design Masters

Elke aflevering strijden de Britse deelnemers (allemaal ontwerpers) om door te dringen naar de volgende ronde en uiteindelijk een fantastisch contract in de wacht te slepen. Hierbij moeten ze steeds een ruimte omtoveren tot een eyecatcher. Hoewel het van een paar jaar terug is, kunnen sommige gebruikte items of gemaakte keuzes inmiddels alweer wat gedateerd aanvoelen. Toch doe je elke week weer genoeg inspiratie op om misschien net even iets verder buiten je eigen comfortzone te kijken. Bovendien zijn bepaalde interieurtips van alle tijden. Dus lekker kijken en daarna aan de slag!

Interior Design Masters (2019) staat op Netflix

Kopen zonder kijken (NL, Australië, Amerika)

Het klinkt bizar (en dat is het ook): je hele budget van minimaal drie ton uit handen geven aan een stel onbekenden die ten eerste een huis kopen, ten tweede de hele boel verbouwen en ten derde gaan inrichten. En dat alles met minimale inbreng van jou, want je ziet het pas na oplevering. Toch doen genoeg stellen dit ‘vanwege de oververhitte huizenmarkt’, zoals Martijn Krabbé wekelijks vertelt.

Eerst krijgen ze een gesprek met de makelaar die een mooi huis voor ze koopt, al moeten er elke week weer concessies worden gedaan. Vervolgens komt tovenaar Bob die met een soms minimaal budget maximaal resultaat weet te behalen. En tot slot gooit interieur designer Roos er nog een stijlvol sausje overheen waardoor alles voelt als een warm thuis en een eenheid.

Wat je hiervan leert? Dat er vaak veel meer mogelijk is in huis dan je denkt (badkamers kunnen verplaatst worden, muren uitgebroken en kamers veranderd van vorm) en hoe je optimaal gebruik kunt maken van ruimtes. Enige risico dat je loopt is dat je vol goede moed start aan een verbouwing en eindigt in Help, mijn man is klusser 😉

Kopen zonder kijken (seizoen 1, 2, 3 en 4) staan nu op Videoland

Sparking Joy

Anders dan het eerdere seizoen Tidying up (zie: hieronder) gaat Marie Kondo nu aan de slag met mensen wiens persoonlijke en zakelijke leven behoorlijk chaotisch zijn. Ze helpt hen orde te scheppen, een duidelijk onderscheid te maken en geeft hen de handvatten om deze nieuwe levensstijl vast te houden. De stappen uit haar methode ken je waarschijnlijk wel, maar toch blijft het inspirerend om te zien hoeveel je kunt bereiken door bepaalde oude spullen los te laten. Misschien juist doordat je ziet hoe anderen het zouden moeten doen, kan je zelf ook wellicht die derde koekenpan (die toch al jaren staat te verstoffen) in de kliko gooien en je kledingkast eindelijk ontdoen van items die je toch nooit meer gaat dragen.

Sparking Joy (2021) staat op Netflix

Tidying up with Marie Kondo

Marie Kondo neemt de kijker mee aan de hand van haar befaamde methode. In Tidying Up gaat ze elke aflevering langs bij een gezin in een bijzondere situatie, zoals het stel waarvan de kinderen inmiddels volwassen zijn, maar waarbij nog steeds elke kamer een ontplofte bende lijkt. De moeder heeft namelijk een lichte koopwoede. Door stapsgewijs alles af te gaan, komt er steeds meer orde in een bizarre chaos. Niet alleen fijn vanwege Maries tips, ook om te voorkomen dat je zelf zo wordt.

Tidying up with Marie Kondo (2019) staat op Netflix

Ken jij alle shows al? Raak je ook zo enthousiast van al die series waarin je beter leert organiseren en/of zijn ze een boost voor je nesteldrang? Laat in de reacties weten welke jij het leukst vindt! Aanvullingen zijn natuurlijk ook welkom.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Een gedachte over “Deze programma’s wil je zien tijdens je nesteldrang”"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven