Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Telefoneren eng? Los je telefoonangst op met deze tips!

Nadat de huistelefoon werd vervangen door een mobiele versie, belde ik nagenoeg niet meer met mensen. Sms’en was veel makkelijker, net als mailen. Na verloop van tijd ontwikkelde ik een soort bel-angst. Althans, ik deed het liever niet en zocht vaak de makkelijke uitweg, wat ongetwijfeld te maken had met mijn verlegenheid. Toch confronteerde ik mezelf met een uitdaging: ik ging freelancen en telefoneren werd één van mijn hoofdwerkzaamheden. Hoe ik dat aanpakte? Ik geef 5 handige tips zodat ook jij straks kan zeggen: telefoneren eng? Welnee!

Geen makkelijke prater

Op mijn blog maak ik er geen geheim van dat ik niet altijd een gemakkelijke prater ben. Nooit geweest ook, zolang ik de ander niet goed ken of het niet extreem klikt vanaf het eerste moment. In het dagelijks leven leerde ik daar wel mee omgaan, maar aan de telefoon vind ik het nog steeds weleens moeilijk. Vroeger probeerde ik dan de ander zover te krijgen dat hij of zij me de informatie zou mailen. Hoewel dat regelmatig lukte, vond ik het op een gegeven moment toch tijd om mezelf iets volwassener te gaan gedragen.

Sterker nog, ik deed iets waarvoor ik mezelf de eerste paar keer vervloekte: ik ging freelancen voor een tijdschrift en stukken schrijven op basis van telefonische interviews. Hartstikke leuk en een fantastische kans, maar tegelijkertijd doodeng. Maar, hoewel ik het soms nog steeds spannend vind: je leert vanzelf hoe het werkt. Daarom bedacht ik een blog te schrijven vol tips voor mensen die in hetzelfde schuitje zitten als ikzelf. Want ook verlegen mensen moeten weleens de telefoon pakken, bijvoorbeeld als je gaat solliciteren of informatie nodig hebt. En dan kan je maar beter weten hoe je dat moet doen, toch?

In 2018 werkte ik mee aan een artikel van Editie NL over dit onderwerp. Zo zie je maar dat je zelfs met telefoonangst uiteindelijk voor de camera kunt eindigen!

Telefonische interviewtechnieken

Bereid je goed voor

Weet waar je over gaat praten en schrijf alle vragen op die je kan bedenken. Zoek grondig uit welke expertise het bedrijf of de persoon heeft, weet om welke functie het gaat of welk onderwerp je ook maar wil bespreken. Voor alle situaties waarin verlegenheid je parten speelt, geldt namelijk dat voorbereiding leidt tot zelfverzekerdheid. Dus ook als je telefoneren eng vindt. Je weet immers waarover je praat en zal daardoor niet snel voor het blok komen te staan.

Bedenk hoe het gesprek ongeveer gaat lopen

Waar zou de ander vragen over kunnen stellen? Zijn er zaken die hij of zij eventueel zal gaan benoemen, waar jij je antwoord op paraat moet hebben? Dus lees jezelf niet alleen in, maar bekijk het ook vanuit de ander. En ik weet best: in de praktijk gaan die dingen soms alsnog helemaal anders, maar als je zelfverzekerd de telefoon pakt en het idee hebt dat je voorbereid bent op alles, verloopt het vaak een stuk soepeler.

Schrijf een inleiding voor jezelf

Het is niet de bedoeling dat je dit voorleest, maar schrijf letterlijk op wat je gaat zeggen: ‘Goedemiddag, u spreekt met Merel van Lotus Writings. Ik las op uw website dat…/Naar aanleiding van de vacature had ik toch nog enkele vragen…’ Lees die woorden een aantal keer hardop voor, zodat je in elk geval een spontane binnenkomer lijkt te hebben én geen essentiële informatie vergeet in de zenuwen.

Neem het telefoongesprek op en voorkom broodje-aapeffect

Als freelancer is dit eigenlijk gewoon noodzaak. Wanneer ik mijn klanten bel, moet ik naderhand nog precies kunnen horen wat ze precies te vertellen hadden of willen weten van mij. Anders krijg je een soort broodje-aapeffect: je hoort wat de ander vertelt, maakt daar in je eigen woorden een nieuw verhaal van en slaat de plank daardoor misschien volkomen mis.

Een ander voordeel hieraan is dat je jezelf kan analyseren. Dat is trouwens echt verschrikkelijk, zeker de eerste keer. De meeste mensen vinden hun stem verschrikkelijk en je hoort bovendien precies waar het misgaat. En dat kan behoorlijk confronterend zijn. Zo heb ik de neiging om te praten alsof ik net nog met mijn neus in een berg speed heb gehangen: veel te snel dus. Zeker als ik zenuwachtig ben, dan wordt het nog erger. Ook zei ik tussendoor heel vaak: ‘Ja’ om te laten weten dat ik mijn gesprekspartner had gehoord. Terugluisterend besefte ik hoe agressief dat soms overkomt. Oeps! Dus neem het op en leer jezelf beter kennen voor een volgende keer!

Oefen zo vaak als je kan met bellen

Samson en Gert zongen het immers al:

https://youtube.com/watch?v=Kp1U7bkoOxA%3Fhl%3Des_ES%26autoplay%3D1

Waarschijnlijk word je nooit zo gewiekst en spontaan als een professionele, doorgewinterde telefoonverkoper. Maar moet dat? Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten en misschien ben jij juist heel goed met woorden op papier. Of creëer je de mooiste dingen met je handen. Je hoeft niet de beste telefoongesprekken te kunnen voeren, zolang je maar redelijk uit de hoek komt. Dat is prima.

Verlegen mensen hebben vaak de neiging heel streng voor zichzelf te zijn en uit onzekerheid zoveel mogelijk de confrontatie met die ‘zwakkere kant’ uit de weg te gaan. Dat is echt niet nodig. Soms moet je gewoon springen en ja, dan val je ook weleens. Maar jezelf bezeren is volgens mij altijd nog beter dan toeschouwer zijn van je eigen leven.

Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt. Vind jij telefoneren eng of pak je zonder probleem de telefoon op?

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids