De teek is een vervelende parasiet die soms de ziekte van Lyme kan veroorzaken bij mensen. Er bestaan daarom veel vragen rondom dit kleine diertje. Hoe herken je een teek? Hoe vaak komen teken voor in Nederland en veroorzaken ze de ziekte van Lyme? Hoe herken je Lyme? Wat is die grote horror teek precies en waar komt hij voor? Hoe verwijder je teken bij je kind? Kortom, vragen genoeg! Tijd voor wat antwoorden rondom dit kleine, hinderlijke beestje.
Hoe herken je een teek?
Typerend voor een teek zijn het grotere, platte schild en de geringe grootte. Wanneer een teek net op je huid zit, is hij slechts enkele millimeters groot. Pas wanneer ze zijn volgezogen met bloed, worden ze zichtbaarder. Daarom is het belangrijk bedacht te zijn op kleine zwarte puntjes op de huid. Wanneer je in een bosrijk gebied bent geweest of op een andere plek waarvan je kinderen teken konden oplopen, controleer dan altijd aan het eind van de dag iedereen nog even. Ze houden van warme plekjes, dus kijk daar extra goed.
Tip! Wil je direct hanige informatie over teken? Download dan nu de RIVM app Tekenbeet voor Android of iTunes.
Wat moet je doen als je een teek ontdekt?
Deze ziekteverspreidende parasiet kan de Borrelia-bacterie bij zich dragen die de welbekende ziekte van Lyme veroorzaakt. Belangrijk om te weten: des te eerder je een teek verwijderd, des te kleiner de kans op besmetting. Met een pincet of tekentang verwijder je hem (langzaam!) bij de kop. Deze set is ontzettend handig om in huis te hebben. Ook als je te maken krijgt met andere beten trouwens.
Wanneer je een teek ontdekt op je huid, maak dan een foto en noteer de datum. Stel dat je op een gegeven moment naar de huisarts moet, omdat je Lyme vermoedt, dan is het handig om te weten wanneer de besmetting mogelijk heeft plaatsgevonden.
Wat houdt de ziekte van Lyme in en hoe herken je het?
Het nare van Lyme is dat het een verzameling vage klachten voortbrengt. Als je niet op tijd ontdekt dat je een rode kring hebt rondom je tekenbeet, nestelt de ziekte zich dieper in je lijf en worden de klachten ernstiger. De bekendste klachten:
- Griepachtige verschijnselen
- Vermoeidheid
- Uitslag
- Pijnklachten
Hier vind je een lijst met Lyme-symptomen. Aarzel in elk geval geen moment wanneer je vermoedt de ziekte van Lyme te hebben en laat je controleren door de huisarts. Liever te vaak dan te weinig!
Hoe vaak komt de ziekte van Lyme voor na een tekenbeet?
Volgens de website van RIVM is maar liefst 20% van alle teken met deze ziekte besmet. Overigens geldt wel dat op de ene plek vrijwel alle teken een besmetting veroorzaken en op andere plaatsen weer bijna geen enkele.
Kan je jezelf beschermen tegen teken?
Omdat ze als het ware ‘van onderen’ komen, is het belangrijk te voorkomen dat ze via je been naar boven kunnen kruipen. Je kunt ervoor kiezen om speciale, geïmpregneerde sokken aan te trekken (zodra de teek deze raakt, sterft hij) of goed te smeren met Deet. Daarnaast raadt Quest aan om je kleding na een flinke wandeling in de natuur te wassen op 60 graden, omdat ze tot twee weken kunnen overleven en je zo alsnog gebeten zou kunnen worden. In onderstaand filmpje wordt alles nog eens duidelijk uitgelegd.
Wat is het verschil tussen een gewone teek en de horror teek?
Het grootste verschil tussen de gewone teek en de zogenaamde horror teek zit hem in de grootte. De laatste is dubbel zo groot als onze eigen schapenteek. Ook de manier waarop hij zijn prooi vindt is anders. Waar onze teken zich vanuit planten en gras vastgrijpen, gaat de grote teek zelf op zoek.
Waar komt de horror teek voor?
Er zijn verschillende namen voor deze bijzondere teek – ook wel bekend als Hyalomma Marginatum, ofwel: reuzeteek. Oorspronkelijk is hij afkomstig uit warme, zuidelijke gebieden zoals rondom de Middellandse Zee, Azië, Afrika en Oost-Europa/Rusland.
Hoe gevaarlijk is deze grote ’terrorteek’?
Waar onze schapenteken de bacterie kunnen overbrengen die Lyme veroorzaakt, is de horror- of reuzeteek een overbrenger van een heel andere ziekte. Deze kan namelijk drager zijn van een aantal ziekteverwekkers die gevaarlijk zijn voor de mens:
- Krim-Congovirus (Krim-Congo hemorragische koorts, zeer besmettelijk, tast organen aan en kan in 30-50% van de gevallen uiteindelijk leiden tot overlijden)
- Rickettsia aeschlimannii (vlekkenkoorts)
Kortom, ziektes die je niet wil oplopen. Tegelijkertijd is het goed om te weten dat deze grote teek zich liever voedt met het bloed van de zogenaamde ‘grote grazers’ (met name herten, runderen en koeien) dan dat van een mens.
Moet je bang zijn in Nederland?
Gelukkig (nog) niet. De teek komt hier alleen doordat hij meereist met andere dieren. Daarbij is ons klimaat niet geschikt en hebben we hier minder dieren waar ze naar op zoek zijn dan in de gebieden waar hij oorspronkelijk vandaan komt.
Hoe vaak komen teken voor in Nederland?
Omdat je tegenwoordig meer over teken en de ziekte van Lyme hoort, lijkt het alsof ze vaker voorkomen in Nederland. Klopt dit ook? Het antwoord is niet bepaald eenduidig. Sommige mensen hebben gelijksoortige ervaringen. Eén van de oorzaken zou het zachtere klimaat zijn.
Toch kunnen de cijfers enigszins vertekend zijn. De ziekte van Lyme is al langer bekend, maar omdat er tegenwoordig meer voorlichting is, stappen mensen ook sneller naar de huisarts en zijn alerter. Klimaatverandering kan dus een oorzaak zijn, maar waarschijnlijk niet de enige. Verder kan het milieubeleid ermee te maken hebben: verminderd gebruik van sterke insecticiden en uitbreiding van de hoeveelheid bos ten opzichte van de jaren zeventig, maakt dat de teek makkelijker kan overleven.
Veel wijst erop dat de teek tegenwoordig (iets vaker) voorkomt in Nederland. Al valt er ook genoeg tegen te doen, zoals geregelde controle op tekenbeten en het dragen van geïmpregneerde sokken. Toch is het belangrijk alert te blijven op teken, zeker bij kinderen. De ziekte van Lyme wil je immers voorkomen. Gelukkig is het gevaar van de horror teek momenteel gering, maar ook daarbij is het belangrijk te blijven opletten. Heb jij weleens te maken gekregen met een tekenbeet? En controleren jullie de kinderen als ze in hoog gras hebben gespeeld?
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!
Uitgelichte afbeelding ©Jakob Berg – Shutterstock
2 gedachten over “De teek: van teken verwijderen tot de ziekte van Lyme”