Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Te sexy dansjes op Tiktok: waarschuw je de ouders?

Misschien ken je Tiktok wel (voorheen: Musical.ly)? De app waarin je een muziekvideo opneemt en deelt die met je volgers. Zij kunnen je liken en op die manier leg je nieuwe contacten. Een beetje hetzelfde idee als Instagram en Snapchat, maar dan met korte filmpjes. In principe heel leuk en onschuldig, tot ik laatst een opmerkelijk filmpje tegenkwam. 

Wat is TikTok precies?

TikTok begon ooit als de app Musical.ly. Je kan met deze populaire app video’s opnemen op hits van nu en vroeger en de tekst playbacken. Ook nemen mensen bekende scenes uit films en series op of spreken zelf een bepaalde tekst in. Je kan via TikTok viral gaan en zo heel veel onbekenden bereiken. Beroemd worden, lijkt hierdoor heel makkelijk. Kinderen doen mee aan challenges en dagen zichzelf en anderen uit met grappige, maar soms ook gevaarlijke stunts. Het gebruik is niet helemaal zonder risico’s op het gebied van privacy, zoals je hier kunt lezen.

Regels rondom dit soort apps?

Wat mag wel en niet volgens de wet op TikTok?

Net als in het geval van Instagram zijn er geen wettelijke bepalingen. Je kan met je kind afspreken dat hij of zij de app nog niet mag downloaden, maar of ze zich daar daadwerkelijk aan houden is een tweede. Bovendien kunnen tieners alsnog bij een vriend(in) filmpjes opnemen en op hun account plaatsen via hun telefoon. Waar een wil is, is immers een weg.

Je kan hier wel zelf regels over opstellen en je kind bepaalde normen en waarden meenemen.

Deze regels kan je opstellen rondom het gebruik van TikTok

  1. Kies voor een afgeschermd profiel om je privacy te waarborgen
    Let erop dat TikTok een enorme aantrekkingskracht heeft op jonge tieners. Je kan uiteindelijk ‘TikTok famous’ worden – vergelijkbaar met influencers op Instagram. Met die ambitie is het afschermen van je profiel natuurlijk geen leuke regel. Leg daarom goed uit waarom je hiervoor kiest.
  2. Plaats nooit zomaar iemand anders online zonder toestemming te vragen. Zeker jonge kinderen die niet tot jullie gezin behoren: niet alle ouders vinden het fijn als er filmpjes van hun kind online staan zonder hun medeweten.
  3. Stel regels op over het soort dansjes en leg uit waarom je niet wil dat ze sexy dansjes op TikTok zetten. De reden? Je kan ze dit filmpje laten zien over Instagram, hoewel het wel volledig Engelstalig is. Ditzelfde gaat op voor TikTok. Je ziet hier meteen de keerzijde van internet en social media. Waar iets voor haar (en jullie wellicht) een onschuldige video lijkt, kan het voor een ander voldoende zijn om ongewenste berichten te sturen – met alle gevolgen van dien.

Wat als je een filmpje tegenkomt met een te sexy dansje voor TikTok?

Alles voor de fame

Beroemd worden, al dan niet online, heeft een enorme aantrekkingskracht op jonge kinderen. Iets heel simpels kan al leiden tot een enorme schare aan volgers en daardoor lijkt bekendheid meer binnen handbereik dan ooit. Dat je daadwerkelijk boven de massa moet uitsteken en online beroemdheden soms een handje worden geholpen door de dikke portemonnee van hun ouders, zien ze niet. Het enige dat opvalt is dat je met een video over slijm maken flinke bekendheid kan verwerven. En dus willen ze dat ook.

Je ziet bij jongeren daardoor ook de tendens ontstaan dat het steeds net een stapje verder moet. Ze halen gevaarlijke stunts uit, filmen of fotograferen op bizarre plekken – soms zelfs met de dood tot gevolg. Bij meisjes kan het dus ook leiden tot sexy dansjes. Te sexy voor hun leeftijd. Helaas voegen die meiden soms mensen toe aan hun account die ze niet persoonlijk kennen. Mogelijk een oudere man met heel andere bedoelingen.

Lees ook: 5 online risico’s waarvoor je je tiener wil waarschuwen

Wat doe je als je een bekende tegenkomt die te sexy dansjes doet op TikTok?

Op een dag scroll je door het account van je dochter en komt via haar bij bekenden terecht. Leeftijdsgenootjes die soms op de basisschool zitten of in de brugklas en uitdagend lachen naar de camera, hun tong uitsteken en knipogen terwijl ze soepel met hun heupen draaien. Meisjes van wie je misschien niet ziet dat ze nog maar 12-13 jaar oud zijn en die hele andere signalen uitzenden dan ze wellicht zelf doorhebben. Want waar zij de aandacht waarschijnlijk leuk vinden, heeft een persoon aan de andere kant van het scherm hele andere bedoelingen. Wat kan je dan doen?

  1. Als je de ouders kent, neem dan contact met ze op. Ongeacht hoe zij hierin staan, kan je best aangeven wat je tegenkwam op TikTok en uitspreken dat je je zorgen maakt. Wie weet hebben zij er geen moeite mee, maar het kan ook zomaar zijn dat ze er helemaal geen weet van hebben. Door jouw telefoontje of appje kunnen ze in elk geval thuis het gesprek aangaan.
  2. Ken je de ouders niet? Dan kan je wel tegen je dochter vertellen hoe ze haar vriendin een beetje kan waarschuwen. Wie weet kan zij het meisje iets meer bewustzijn geven. En zo niet dan kan je er verder weinig aan doen in principe.
  3. Ga het gesprek aan met je eigen kind. Dit is een prima insteek om nog eens te herhalen waarom het geen goed idee is zo met je billen te schudden voor de camera. Wat het gevaar is van sexting en dat iemand die vraagt om foto’s of video’s strafbaar is.

We zijn benieuwd hoe jullie hierin staan. Vind je dat het de eigen verantwoording is van ouders om op een goede manier met dit soort zaken om te gaan? Of waarschuw jij hen als je ziet dat hun dochter sexy dansjes op TikTok post – al dan niet via een openbaar profiel?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids