Tandenpoetsen met tabletjes: een aanrader?

Langzaam vervangen we hier thuis bepaalde producten voor een ecologische of in elk geval eco-vriendelijkere variant. Laatst kocht ik bij Leven zonder afval een proefzakje met Denttabs tabletten: een vervanging van onze tandpastatubes. Maar zijn die tandpastatabletjes wel echt een goed idee? In dit artikel deel ik de laatste bevindingen en de mening van mijn – iets kritischer – wederhelft.

Review Denttabs

Wat zijn tandpastatabletten?

Laten we bij het begin beginnen. Tandpasta kennen we allemaal van de welbekende tubes. Je kan het echter ook kopen in tabletvorm: kleine pilletjes die je fijnkauwt en die transformeren tot tandpasta. Ze zijn verkrijgbaar in een variant mét fluoride en eentje zonder. Of je kiest voor die laatste variant ligt aan je eigen overtuigingen. Zelf kies ik altijd voor tandpasta met fluoride, alleen al omdat we regelmatig suikers binnen krijgen en omdat ik hierin de wetenschap vertrouw.

Goed, de tabletjes zijn echt een vervanging van reguliere tandpasta. Het is dus niet zo dat je daarna nog op een andere manier zou moeten poetsen. Omdat je er vrij lang mee kunt doen, is het ook beter voor het milieu en neemt het relatief weinig ruimte in.

Wat is duurder?

Een nadeel van ecologisch (verantwoord) is dat het vaak duurder is of oogt. In dit geval betaalden we € 1,95 voor een zakje met Denttabs. Ik denk dat er een stuk of honderd in zitten. Dat betekent dus dat één persoon er zo’n maand mee kan poetsen. Dit is qua prijs vergelijkbaar niet heel veel duurder dan onze normale tandpasta. (*)

(*) Dit artikel is geschreven in 2021. Inmiddels zijn de prijzen van Denttabs aanzienlijk gestegen naar € 5,99 (op bovengenoemde website) voor een zakje van 125 stuks.

Hoe werken ze?

Je neemt een tabletje, kauwt erop en de ‘pasta’ verspreidt zich als vanzelf door je mond. Vervolgens kan je gaan poetsen – al dan niet nadat je je tandenborstel nat maakt. Daarna werkt het als een normale tandpasta, zoals je gewend bent.

Zijn tandpastatabletten even goed als ‘gewone’ tandpasta uit de tube?

Voor we hier een uitspraak over kunnen doen, moet het product uitvoerig worden getest. Momenteel is dat nog niet het geval. Er zijn uiteraard wel onderzoeken gedaan, maar onvoldoende met proefpersonen. Dus of de tabletten gelijkwaardig zijn aan normale tandpasta? Dat zal de toekomst moeten uitwijzen.

Hiernaast zitten er een aantal ingrediënten in ter vervanging van de chemische variant die iets minder goed zijn voor je gebit, zoals zuren en baking soda. Het nadeel van zo’n zuur of schuurmiddel is weer dat je tanden erdoor kunnen slijten en gevoeliger worden voor gaatjes – net wat je probeert te voorkomen met het poetsen.

Uiteraard zocht ik dit pas uit nádat ik poetste met de Denttabs.

Waarom zijn Denttabs beter voor het milieu?

Tabletjes hebben een aantal voordelen ten opzichte van je oude vertrouwde tube:

  • Tubes zijn gemaakt van slecht te recyclen materiaal. Tabletjes worden verpakt in bioplastic of papieren zakjes die gewoon kunnen worden hergebruikt.
  • Transportkosten liggen lager: de tabletten worden vaak in Nederland gemaakt en er kunnen natuurlijk per saldo veel meer zakjes met tandpastatabletjes in een vrachtwagen dan tubes.
  • Er blijft geen residu achter, zoals wel in tubes gebeurt.
  • De ingrediënten zijn (als het goed is) puur natuurlijk en niet chemisch.

Review Denttabs

Zijn tandpasta tabletjes net zo fijn als normale pasta?

Eerlijk gezegd is het best even wennen. De tabletjes zijn wat korrelig. Dus als je erop kauwt, voelt het een beetje alsof je etensresten tussen je tanden hebt en dat vind ik persoonlijk een nogal nare structuur. Om dat op te lossen, maak ik mijn tandpasta goed nat en dan gaat het wel weer.

Dus nee, ik geef wat dat betreft de voorkeur aan normale pasta. We hebben ze nu een maand en hebben ongeveer de helft gebruikt. Ik moet me er echt even toe zetten. Jammer, want na afloop voelen mijn tanden wel glad en schoon, en heb ik een frisse smaak in mijn mond. Niet zo nadrukkelijk aanwezig als andere tandpasta trouwens; meer subtiel.

Ro heeft ze één keer gebruikt en vond het niks.

Hoe smaakt de tandpasta?

Ze hebben een subtiele anijssmaak. Ik vind ze wel lekker, niet overheersend, maar fris.

Voor herhaling vatbaar?

Nee. Aan de ene kant vind ik het een fijn idee dat ze zo’n milieuvoordeel hebben ten opzichte van de oude vertrouwde tubes. Maar tegelijkertijd is het gevoel van korreltjes tussen je tanden net zo onsmakelijk als poetsen terwijl je net brood op hebt. Daarbij ben ik ook niet overtuigd van het nut voor je gebit.

Wil je toch iets goed doen?

Koop een bamboe tandenborstel

Hoewel de tandpasta tabletjes geen enorm succes zijn bij ons thuis, is de bamboetandenborstel dat wel. En natuurlijk, laat voorop staan dat een elektrische tandenborstel beter is. Tandartsen raden het ook aan, dus daar wil ik verder niet aan tornen.

Maar zelf poets ik met de hand. In zevenendertig jaar heb ik geen gaatjes gehad, dus mijn gebit is waarschijnlijk sterk genoeg om deze keuze te maken. En als je dan toch een handtandenborstel koopt, kan je net zo goed een exemplaar van bamboe halen. Dat materiaal is in elk geval biologisch afbreekbaar en hij kan zo op de composthoop of in de groene bak – mits je de nylon haren eruit trekt natuurlijk.

Kies voor tandpasta zonder microplastics

In dit artikel van Nu.nl en op Plastic Soup Foundation lees je hier veel meer over. En wil je simpelweg weten of jouw favoriete producten plastics bevatten? Ga dan naar Beatthemicrobead, type een merk in en ontdek welke microplastics deze bevat (of dat je hem veilig kan gebruiken). Zo ontdekte ik dat onze Colgate tubes in elk geval gelukkig vrij zijn van deze ingrediënten.

Ben jij bewust bezig met het poetsen van je tanden en de eventuele impact daarvan op het milieu? Gebruik je tabletten? Twijfel je of lijkt het je bij voorbaat helemaal niks?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

2 gedachten over “Tandenpoetsen met tabletjes: een aanrader?

  1. 1,95 voor plms 100 denttabs??? Dan mag jij mij de tip geven wáár, want de goedkoopste die ik tegenkom: 125st voor 6,95 EXCL. verzendkosten. Ik zou ze daarom ook liever in een gewone winkel kopen ipv online

    1. Wat zijn die prijzen enorm gestegen! Ik heb destijds een zakje Denttabs bij Levenzonderafval.nl gekocht, daar is een zakje € 5,99 inmiddels. Zal nog even een toevoeging plaatsen in het artikel; ik heb het twee jaar geleden geschreven en toen waren ze een stuk goedkoper. Bizar! In elk geval begrijpelijk dat je ze liever in een gewone winkel haalt, zonde van je geld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven