Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

5 taboes over borstvoeding: dit zegt bijna niemand

Deze blog maakt onderdeel uit van een eerlijke serie blogs over borstvoeding. Ik begon met de serie omdat ik vond dat internet de invalshoek miste van de moeder die wel uiteindelijk langere tijd borstvoeding gaf, maar daar helemaal niet altijd zo lyrisch over was als anderen. In deze blog vertel ik daarover. Want zo romantisch vond ik het soms helemáál niet!

Twee jaar lang borstvoeding

Ik maak er op mijn blog geen geheim van dat ik twee jaar lang borstvoeding gaf. Dat was onbegrijpelijk volgens sommigen – die het vanaf een maand of negen wat pathetisch begonnen te vinden volgens mij. Of misschien schaarden ze me automatisch tussen de zogenaamde ‘zweefteven’ die op handgemaakte sandalen rond een kampvuur dansen. Eigenlijk was dat lang voeden dus al een taboe op zich. Maar er zijn er meer en die deel ik in dit artikel met jullie!

5 (soms grote) taboes over borstvoeding

Taboe 1: Borstvoeding is echt niet altijd leuk

Sterker, ik vond er lange tijd geen zak aan. En dat is niet echt bepaald het romantische beeld dat je in boekjes voorgeschoteld krijgt toch? Lange tijd had ik er zelf ook moeite mee. Was ik zo’n verschrikkelijk slechte moeder dat ik hier niet intens van zat te genieten? Het deed pijn, ik was doodop van alle nachtvoedingen en de hormonen leken dubbel zolang door mijn lijf te gieren.

Bovendien las ik te vaak artikelen op Borstvoeding.com. Daar doen ze niet echt aan dit soort gevoelens: Moeder Natuur heeft je immers niet voor niets klaar gemaakt voor de borstvoeding. En ben je moe? Dan moet je maar even gaan liggen. Geen idee hoe ik dat destijds had moeten doen met twee baby’s die allebei een ander slaapritme hadden, maar goed.

Taboe 2: Het is oké als je geen zin hebt in borstvoeding en volledig kiest voor de fles

Ja, ik weet dat ik me hiermee de woede op de hals haal van iedereen die compleet pro-borstvoeding is, maar dat is dan maar zo. Er groeit heus geen voltallige samenleving voor galg en rad – puur omdat ze de fles krijgen. Het is gewoon te absurd voor woorden dat er zoveel vrouwen rondlopen met schuldgevoelens, omdat ze geen borstvoeding konden geven – door medicatie of doordat het kolven niet goed lukte. Of die tegen hun eigen gevoel en lichamelijke klachten in blijven proberen, omdat het ‘moet’.

Taboe 3: Kolven is kut

Pardon my French – ik probeer zo min mogelijk scheldwoorden te gebruiken op mijn blog, maar in dit geval ontkom ik er niet aan. Want kolven is waarschijnlijk alleen maar leuk als je halve liters wegtapt. De zuigende geluiden doen meer denken aan de gemiddelde melkmachine en je kan je ook écht net een koe voelen. Afschuwelijk. Zeker wanneer je dat apparaat er een halfuur op hebt zitten, je lam staart naar de schattigste foto van je baby en er nauwelijks 20 ml. in dat flesje zit.

Taboe 4: Af en toe de borstvoeding afwisselen met een flesje is niet erg

Ze raden het niet aan, omdat het je melkproductie in negatieve zin beïnvloedt. Begrijp ik ook. Maar wekenlang niet of nauwelijks slapen, breekt je op. Wat vond ik het heerlijk dat Ro ook af en toe de fles begon te geven, waardoor ik even wat lucht kreeg. Voor hem trouwens ook prettig, want telkens buitenspel staan, kan erg vervelend zijn. Zeker wanneer je wel wakker wordt, maar de hormonen mist om na afloop automatisch weer verder te slapen. Bovendien kan het heel soms een fijne vervanging zijn als je eens alcohol wil drinken in de borstvoedingsperiode. Zeker als je last hebt van punt 3…

Taboe 5: Het is geen schande om je eigen gevoel te volgen, ook als dat tegen de ‘regels’ ingaat

Probeer los van alles te kijken naar waar jij je prettig bij voelt. Uiteindelijk is het voor een kindje volgens mij helemaal niet zo goed wanneer je borstvoeding blijft geven uit plichtsgevoel. Tegelijkertijd is er trouwens ook helemaal niets mis mee als je dolgraag borstvoeding geeft en er echt heel veel plezier uit haalt – dat vind ik alleen maar mooi om te zien.

Maar laat je alsjeblieft door niemand iets aanpraten. Welke keus je ook maakt, er is maar één juiste en dat is die van jou. Niet omdat je moeder iets vindt of de kraamverzorgster iets zegt, niet omdat het consultatiebureau zo raar kijkt dat je nog borstvoeding geeft dat je er maar mee stopt en ook niet omdat je schoonmoeder haar mening profileert.

Laat alles en iedereen los. Wil jij voeden tot je kindje drie jaar oud is? Lekker doen! En stop je er na anderhalve week mee vanwege de pijn of het gevoel dat dit niet bij je past? Ook prima!

Een goede moeder is namelijk boven alles een moeder die naar haar eigen gevoel luistert.

Dit waren de 5 taboes over borstvoeding waar ik zelf best weleens tegenop liep en waar ik, eerlijk gezegd, niet altijd goed mee kon omgaan. Merk(te) jij dat het weleens lastig was om om te gaan met de mening van anderen?

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids