(Makkelijke) taart bakken met kinderen: tips en inspiratie

Misschien voelt het als een mission impossible om met je kind de keuken in te gaan en iets lekkers te bakken. Toch is het hartstikke leuk om te doen en met een beetje voorbereiding echt geen ramp. Hoe je dit aanpakt? In dit artikel vind je 4 handige tips om een makkelijke taart te bakken met je kind, hoe je het bakken een beetje soepel kan laten verlopen en heerlijke bakinspiratie. Tot slot delen we de de voordelen zijn van samen in de keuken staan met je kind – zeker als je taart bakt.

Handige tips als je taart wil bakken met je kind

Kies een makkelijk recept

Zeker als je zelf ook dol bent op taarten bakken, is het leuk die passie door te geven aan je kind. Het scheelt daarbij als je start met een eenvoudig recept dat voor je kind ook makkelijker is om samen uit te voeren. Dus geen ingenieuze praktijken die nogal nauw luisteren (chocola laten smelten, iets op de juiste temperatuur brengen of bijvoorbeeld merengues maken), maar afwegen en mixen. Wanneer jullie wat meer ervaring hebben, kan je vanzelf uitbreiden naar iets lastigers.

Leuke recepten om samen te bakken vind je hieronder.

Koop leuke bakspullen

Als je de taart bijvoorbeeld wil versieren dan kan je hele leuke siliconen mallen kopen waarmee je echt mooie vormpjes kan maken van fondant of marsepein. Of kies eens een andere taartvorm uit. En wat kinderen ook vaak leuk vinden, is een eigen schortje. Tip! Ga je de bakspullen bestellen via internet? Let er dan op dat je ineens een wat grotere bestelling doet. Daarmee bespaar je niet alleen op de verzendkosten, maar bovendien is het beter voor het milieu omdat je niet te vaak verschillende pakketjes laat langskomen.

Voorbereiding en een duidelijke taakverdeling

Bij hele jonge kinderen is het nog niet zo handig hen de boter en suiker te laten afwegen. Het kan dan enorm schelen om vooraf bakjes neer te zetten, zodat zij het alleen nog maar in de mengkom hoeven te gooien en kunnen mixen. Vanaf het moment dat je kind de cijfers kent kan je aangeven dat je 1-0-0 gram wil hebben van de suiker of 2-5-0 van de boter. Iets oudere kinderen kan je makkelijker aan de slag laten gaan met de weegschaal en de grammen laten aflezen. Is meteen goed voor school!

Ga je bakken met meerdere kinderen tegelijkertijd? Verdeel dan duidelijk de taken. Wie mag wat doen en wanneer? Maken ze gemakkelijk ruzie over de mixer (niveau ‘want jij was vorige keer al heel lang’) geef ze dan afzonderlijk iets te doen en laat ze daarna wisselen.

Samen opruimen

Kinderen vinden het fantastisch om samen een taart te bakken, maar daarna rennen ze vaak weer terug naar hun speelgoed of de televisie en laten jou achter met de bende. Om dit te voorkomen scheelt het als je ze van jongs af aan gelijk leert om ook samen op te ruimen. Eventueel kan je dit leuker maken door een teil neer te zetten met sop, waarin ze bepaalde spulletjes kunnen afwassen.

bakken met kinderen makkelijke recepten taart
©fizkes – Shutterstock

Taarten bakken met (jonge) kinderen: 5x makkelijke inspiratie

Cake of cupcakes

Officieel geen echte taart natuurlijk, wel hartstikke leuk om te doen met jonge kinderen. Het cakebeslag is vrij simpel, daarna mogen ze de spatels aflikken en tot slot kan je de cupcakes nog versieren met bijvoorbeeld fondant of marsepein en figuurtjes. Of bedek de cakejes met een goede laag (chocolade)glazuur, doe appel of chocoladestukjes door het beslag of kies eens voor een hartige variant met spekjes en groenten.

Appeltaart

Is er iets lekkerder dan nog warme, zelfgemaakte appeltaart met slagroom en een goede bol vanilleijs erbij? Het leuke is dat een appeltaart best simpel is om te maken. Grote kinderen kan je de appels zelf laten schillen; bij kleinere kindjes kan je dit beter voorbereiden en hen de kaneel en suiker door de appels laten roeren om ze op smaak te brengen.

Cheesecake

Met cheesecake kan je werkelijk alle kanten op. Je hebt varianten die je niet in de oven hoeft te zetten, meer fruitige smaken en chocola – maar net waar je trek in hebt. Of wat dacht je van een lekkere kruidnootjescheesecake in de Sinterklaasperiode?

Kwarktaart

Deze taart is net iets gezonder dan de rest (of minder ongezond eigenlijk), maar minstens zo lekker om te maken met je kind. Zeker als het zomer is: versier hem met verse blauwe bessen en/of aardbeien, framboos en bramen voor een prachtige en kleurrijke taart. Even in de koelkast en dan heerlijk genieten.

Taart van biscuitdeeg

Is net iets lastiger. Niet zozeer omdat het beslag moeilijk te maken zou zijn – dat valt wel mee, zeker met de juiste bakmix – maar vooral omdat het iets bewerkelijker is om daarna een mooie taart neer te zetten. Je moet toch vaak ook botercrème erbij maken en hem bekleden met fondant of marsepein. Aan de andere kant, als je al vaker samen hebt gebakken dan is dit natuurlijk wel een heel leuk (en lekker) project om samen op te pakken!

voordelen van samen met je kind bakken
©fizkes – Shutterstock

Wat zijn de voordelen van samen bakken met je kind?

De belangrijkste voordelen van samen gaan bakken met je kind?

  1. Je kind leert koken Een belangrijke les voor wanneer ze later op zichzelf gaan wonen. Spelenderwijs begin je vaak met het bakken van een goede taart en komt je kind van lieverlee hopelijk ook eens in de keuken staan als je bezig bent met het avondeten.
  2. Je doet iets leuks samen En of je dan in de bioscoop zit, naar de kinderboerderij gaat of samen iets lekkers maakt, is daar eigenlijk aan ondergeschikt. Het belangrijkste is dat je samen tijd doorbrengt en bakken is daarbij gewoon een hele leuke (en lekkere) vorm.
  3. Kinderen proberen sneller iets dat ze zelf maken Hoewel je daar bij taart meestal niet bang voor hoeft te zijn, kan dit voordeel wel later van pas komen wanneer ze aanschuiven tijdens het koken.
  4. Ze leren van alles Tussen de regels door leren ze grotere getallen herkennen, afwegen, het hanteren van de mixer, welke producten je nodig hebt en hoe verschillende varianten smaken. Voor je het weet stellen ze zelf iets bijzonders voor om toe te voegen aan het beslag.
  5. Samenwerking Zeker als je iets bakt met meerdere kinderen leren ze (na verloop van tijd, hopelijk) op hun beurt te wachten en dat het helpt om elkaar te steunen in plaats van te ruziën.

Bak jij regelmatig een taart of iets anders lekkers met je kind? Wat is jullie favoriet?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©Yuganov Konstantin – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven