Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Column | Zo pak je je gezonde leefstijl na de vakantie op

Vorige keer vertelde ik over mijn valkuilen tijdens de vakantie. Maar was dat het moeilijkste? Nee, zeker niet! Het was vooral de periode erna: weer terug in het oude ritme.

After-vakantiedip

Je kent het wel. Je komt terug van een heerlijke zonvakantie. En in Nederland is het niet echt heel mooi weer. Tijdens de eerste week mis je de warmte en het heerlijke, relaxte leven van daar. Je zit ook meteen weer in de rush: op tijd opstaan, kind naar de opvang brengen, naar het werk, weer terug, kind ophalen, avondeten maken, kind in bad, nog even spelen en naar bed. En dan is het alweer 20.00 uur en ben je gewoon heel moe. Zo’n andere manier van leven ook.

Ook wat het eten betreft moet je weer terug naar je normale, gezonde ritme. Het kostte me allemaal nogal veel moeite. Sportschool? Ik had echt even geen zin. Gezond eten? Normale pasta in plaats van de gezonde volkoren variant kon ook wel een keer. Oké, en vooruit, dat pizzaatje ook. Zo vloog er ongemerkt een maand voorbij.

Ik weet heel goed hoe het moet en was mezelf constant aan het coachen. Maar zoals met veel dingen: het heeft gek genoeg vaak meer effect wanneer je een ander helpt dan jezelf. Het roer ging om toen ik coach werd bij Personal Body Plan. Ik ken alle valkuilen maar al te goed en gelukkig ook hoe je eruit komt. En dat lukte. Vanaf november ging ik er weer vol tegenaan!

Hoe heb ik dit gedaan?

Je kijkt op een gegeven moment in de spiegel en denkt: ‘Oeps toch niet meer zo straks als dat het was.’ Je staat op de weegschaal en denkt: ‘Oeps… toch weer 2 kg erbij. En ik was zo goed op weg.’ Dat maakte dat ik zo baalde. Ik heb mezelf een schop onder mijn kont gegeven. Want het is makkelijk om in de slachtofferrol te kruipen en te beweren:

  • Ja, maar het was maar één pizza
  • Ja, maar ik moest naar een verjaardag
  • Ja, maar ik was moe

Ja, maar… Een goed begin van de zin, maar tegelijkertijd zorgt het ervoor dat je je eigen saboteur wordt. Want juist van slecht eten word je moe. Dat ondervond ik aan den lijve toen ik terug was van vakantie. Ik kreeg weer energie door gezonde keuzes te maken, beter op te letten en vooral de balans te zoeken voor mezelf. De resultaten volgden al snel.

Tips om je (after-)vakantiedip zoveel mogelijk te beperken

Wees realistisch

Op vakantie kan je nou eenmaal niet altijd overal even goed op letten. En dat is oké. Bedenk vooraf op een realistische manier hoe je op vakantie wil omgaan met je verleidingen, dan is de kans op teleurstelling in jezelf kleiner en de kans dat je het na afloop weer oppakt groter.

Gebruik het 80/20 principe

Eet totdat je 80% vol zit. Het duurt namelijk altijd even voor je hersenen een seintje krijgen dat je vol zit. Genieten kan ook zonder dat je jezelf volpropt.

Drink alcohol met mate

Drink lekker dat wijntje of biertje en wissel het af met water. Of drink je water uit een wijnglas 😉

Probeer bewuste keuzes te maken

Neem bijvoorbeeld de ene keer wel een toetje en laat hem een andere keer staan.

Verzin lekkere, gezonde recepten voor als je terugkomt

Je maakt het jezelf makkelijker. Op deze manier bereid je je namelijk vast op een positieve voor op je terugkomst van vakantie.

Stok achter de deur: vaste sportafspraken

Ben je bang dat je jezelf niet meer in het sportritme krijgt? Plan dan alvast in je agenda de dagen dat je straks na terugkomst gaat sporten. Wat ook helpt: spreek met iemand af of vertel over je voornemens aan andere mensen. Dat zorgt voor een stok achter de deur en vergroot de kans dat je daadwerkelijk weer gaat sporten.

Volgende keer geef ik tips voor in het restaurant. Want wie houdt er nu niet van uit eten gaan? Maar hoe zorg je dat je dan toch de juiste keuzes maakt?

Vind jij het ook zo lastig om alles in balans te krijgen (en houden)?

Susan werkt als coach bij Personal Body Plan. Ze helpt moeders zoals jij en ik om meer balans te krijgen tussen gezin, werk, voeding en beweging. Meer informatie? Mail voor meer informatie! Voor meer tips, advies en de voortgang van haar challenge kan je Susan natuurlijk ook volgen op Instagram.

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids