Surprisestress voorkomen? Dat doe je zo!

Hoewel het maken van surprises heel gezellig kan zijn, levert het sommige mensen behoorlijke stress op. Te laat beginnen, een mislukte surprise – het overkomt ons allemaal. Dat wil zeggen… Tot nu! Want met deze 9 slimme tips kan je surprisestress dit keer voorkomen!

Sinterklaas surprise maken

Als alternatief voor pakjesavond met een juten zak kan je natuurlijk surprises en gedichten gaan doen met de familie. Zoiets klinkt altijd hartstikke leuk, tot het bijna 5 december is. Bij veel mensen slaat dan ineens de surprisestress toe omdat ze nog helemaal niks hebben gemaakt. Wat nu? Om te voorkomen dat je last minute moet vechten om oude kranten voor de papiermaché zetten we 9 stappen voor je op een rijtje. Dan hoef jij dit jaar in elk geval niet te stressen om je surprise!

Voorkom surprisestress in 9 simpele stappen

Begin op tijd

Eigenlijk staat en valt de hele methode hiermee. Vat de koe bij de horens en ga meteen aan de slag als je het lootje hebt. Mocht je nu op deze pagina eindigen omdat je kampt met een acute aanval van surprisestress (omdat het al 4-5 december is en je eigenlijk NU een surprise nodig hebt)? Ga dan snel door naar de laatste tip.

Bekijk je lootje en haal diep adem

Oké, misschien trek je wel je schoonzus die de meest ingenieuze surprises maakt. Of heb je iemand erop staan waar je weinig mee hebt? Hou je juist extreem veel van deze persoon en legt dat de lat hoog? Wie het ook is, haal diep adem. Jij kan dit, ook als je niet per se heel goed kan knutselen. En, om er maar even een flauwe quote tegenaan te gooien: het gaat om het meedoen en niet om het winnen.

Schrijf hobby’s en interesses op van de persoon op je lootje

Het is zoveel makkelijker als je een idee hebt waarmee je moet werken. Ga gewoon even een halfuurtje brainstormen en schrijf van alles op. Hoe oud is deze persoon, wat zijn de hobby’s, interesses en/of sporten die hij of zij beoefent? Hoe meer je opschrijft, hoe meer kanten je op kan. En probeer ook een beetje out of the box te kijken. Misschien maakt deze persoon komend jaar een bijzondere reis? Bereikt hij of zij een bepaalde mijlpaal (leeftijd, jubileum, pensioen)? Is er een baby geboren? Of wie weet zeurt hij heel vaak over een bepaald fenomeen: daar kan je vast ook wel iets mee!

Doe surprise inspiratie op bij anderen

Beter goed gejat, dan slecht bedacht! Dat geldt zeker voor surprises. Dus open Pinterest (of nog beter, lees dit artikel met 95 ideeën voor een toffe surprise) en kijk of er iets bij staat dat past bij ‘jouw persoon’. Kies een redelijk simpel ontwerp en je zal merken dat de surprisestress vanzelf weer zakt.

Stel een goed plan op

Echt, de uitwerking valt of staat met je eigen inzet. Als je dan toch bezig bent, maak dan gelijk een plan. Hoe pak je het aan? Wat wil je wanneer gaan doen? En wat heb je daarbij nodig? Is het enkel wat verf? Kan je ook gekleurd papier gebruiken? Watten? Glitters?

De meeste surprises die op Pinterest staan, hebben ook een fijne handleiding. Dan hoef je alleen maar het lijstje af te werken en de surprise na te maken. Dat lukt over het algemeen wel.

Koop je cadeau meteen

Het zou toch bijzonder jammer zijn als je dit jaar op tijd bent met een ongelooflijk spectaculaire surprise en je vergeet compleet om nog iets te halen. Haal dus op tijd een cadeautje en voorkom dus dat je ergens een Douglas bon aan de onderkant moet plakken omdat je surprise al helemaal dicht gekit zit. Alternatief: bestel op tijd via Bol.com! Dan is het voor de feestdagen in huis.

Bol.com Algemeen
Bol.com Algemeen

Plan een dag om te gaan knutselen aan je surprise

Het is belangrijk om daar bewust tijd voor te maken. De kans is anders groot dat je het project voor je uitschuift en ongemerkt toch plots nog maar enkele dagen tijd hebt. Liefst een ruime week voor jullie Pakjesavond, zodat tegenvallers nog gecorrigeerd kunnen worden. Probeer jezelf ook geen onmogelijke eisen op te leggen. Uiteindelijk gaat een surprise toch kapot en heeft het weinig zin om tijd te verspillen aan kleinigheden.

Schrijf je gedicht op tijd

Net als het cadeau is het gedicht ook iets dat je zou kunnen vergeten. Zeker als je trots bent op je knutselprestaties. Dus schrijf snel een briljant Sinterklaasgedicht (en dat kan iedereen met onze 5 handige tips)!

Geniet van de tijd die je over hebt en het gebrek aan surprisestress

En dan ben je klaar.

Helemaal klaar dit jaar! Geen stress meer over je surprise, gedicht of cadeau. Geniet bewust van het vrije gevoel dat dit oplevert. Hoe geweldig is het dat anderen misschien nog op 4 december bedolven zitten onder verf, lijm en watjes en gespannen knutselen in een race tegen de klok, terwijl jij dan tevreden onderuit hangt op de bank? En wat een fijne vooruitgang ook: vanaf nu ervaar je nooit meer surprisestress!

Surprisestress op het laatste moment

Als je op deze pagina belandt omdat je een acute aanval hebt van surprisestress en je werkelijk geen idee meer hebt wat je nu moet, dan vind je hieronder een paar slimme oplossingen om je surprise-avond te redden:

  • Kies een hele simpele surprise om te maken: een bonbon of toffee (doos, papiertje en cellofaan eroverheen, aan beide kanten dichtknopen met lint); een prullenbak met propjes krantenpapier als je een rommelkont op je lootje hebt (of iemand die een hekel heeft aan troep); mandje met bolletjes wol voor de creatieveling (steek er een paar breipennen in en het oogt hartstikke leuk); taart voor de thuisbakker (pak dozen in verschillende maten in met effen pakpapier, zet ze op elkaar en versier met stickers); spelersbus voor de voetbalfan (doos inpakken met effen pakpapier, raampjes met spelers uitprinten en opplakken, kartonnen wielen eronder) of een puzzel (print een kleurplaat, plak hem op karton en knip daar puzzelstukken uit – aan de achterkant kan je het gedicht eventueel schrijven). 
  • Lees dit artikel met last minute surprises en maak er eentje na. Vooral de pizza-oven is erg leuk en helemaal niet moeilijk om te maken.
  • Lezeres Marjolein tipte dat je tegenwoordig ook kant-en-klare kits kunt kopen. ‘Hoef je alleen maar alles op te plakken’. Je vindt de kits bij Hema en soms supermarkten (Lidl, AH). De kans bestaat dat vandaag alles op is, maar je kan het altijd proberen.
  • Sla dit artikel op en lees hem nog eens op de dag dat jullie lootjes hebben getrokken, zodat dit de laatste keer is dat je bevangen werd door surprisestress 😉

Zet hem op!

Surprisestress omdat je kind nog niets heeft gemaakt

Als je kind niks heeft gemaakt, maar morgen een mooi knutselwerk op school moet afleveren, kunnen we ons voorstellen dat je in de (surprise)stress schiet. Hoewel het eigenlijk beter is om de surprises niet voor je kind te maken, zit er maar één ding op: samen knutselen en zo snel mogelijk iets in elkaar zetten. Kijk voor inspiratie voor een makkelijke surprise hierboven.

Heb jij ieder jaar opnieuw last van surprisestress? Of plan jij het allemaal ruim op tijd?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding, Kolpakova Daria – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven