Suikertest tijdens zwangerschap: is het echt zo vies?

Als je zwanger bent en een verhoogd risico loopt op zwangerschapsdiabetes, krijg je mogelijk een suikertest. Deze meet of je voldoende insuline aanmaakt om de glucose in je bloed af te breken. Tussen de 24 en 28 zwangerschap moet je dus mogelijk naar de poli of het ziekenhuis om je bloedwaarden te laten controleren. In dit artikel lees je hoe het precies zit met zwangerschapsdiabetes en de Glucose Tolerantie Test. Ook vertel ik je vanuit mijn eigen ervaring of het echt zo vies smaakt en geef ik tips die je kunnen helpen minder last te krijgen van het zoete drankje. Tot slot kan je lezen wat er gebeurt als je wél zwangerschapssuiker hebt.

Suikertest tijdens de zwangerschap: waarom?

Wat is zwangerschapsdiabetes precies?

Zwangerschapsdiabetes is een vorm van suikerziekte die alleen optreedt tijdens de zwangerschap. Dit wordt in principe veroorzaakt op dezelfde manier als bij iemand met diabetes type 1 en 2: om suiker in je bloed af te breken, heb je insuline nodig. Als je diabetespatiënt bent, gebeurt dit onvoldoende.

Tijdens de zwangerschap wordt de aanmaak van insuline geremd door hormonen. Dit gebeurt vanaf week 24-28. Normaal gesproken zou dat niet uitmaken. Je lijf reageert hierop door meer insuline aan te maken en lost het probleem op die manier zelf op. Bij zwangerschapsdiabetes gebeurt dit niet of in elk geval te weinig. Een te hoog glucosegehalte brengt verschillende risico’s met zich mee:

  • Afwijkingen bij de embryo (bij diabetes type 1 en 2)
  • Je baby groeit te snel en veroorzaakt door het hoge geboortegewicht mogelijk complicaties tijdens de bevalling (bij zwangerschapsdiabetes)
  • Verhoogde kans op infecties en mogelijk een minder sterke rijping van de longen van je baby (bij zwangerschapsdiabetes)
  • Vroeggeboorte (bij zwangerschapsdiabetes)
  • Plotselinge sterfte in de baarmoeder na 35 weken (bij zwangerschapsdiabetes)
  • Hogere kans dat je zelf op latere leeftijd diabetes type 2 ontwikkelt (na zwangerschapsdiabetes)

De kans dat je zwangerschapsdiabetes hebt is ongeveer 5%

Extra risico op zwangerschapsdiabetes

  • Overgewicht (BMI > 30)
  • Kind op latere leeftijd (welke grens jullie praktijk hanteert verschilt; in ons geval is dit 35 maar elders ook regelmatig 40 jaar)
  • Gebruik van bepaalde medicatie
  • Hoger bloedsuikergehalte vanaf het begin van je zwangerschap
  • Zwangerschapsdiabetes tijdens vorige zwangerschap
  • Zware baby tijdens vorige zwangerschap (> 4500 gram)
  • Baby overleden tijdens vorige zwangerschap
  • Diabetes in de directe omgeving (ouders, broer, zus)
  • Afkomst (Caribisch, Hindoestaans, Midden-Oosten, Noord-Afrikaans, Turks, Zuid-Azië)
  • PCOS
  • Veel vruchtwater
  • Baby op de echo groter dan verwacht met deze termijn

Symptomen zwangerschapsdiabetes

Het nadeel van zwangerschapsdiabetes is dat je doorgaans weinig tot geen klachten ervaart. Daarom nemen ze ergens tussen 24 en 28 weken zwangerschap de suikertest (officieel Orale Glucose Tolerantie Test) af om te controleren hoe je lichaam reageert op een grote hoeveelheid suiker. Breekt de insuline dit voldoende snel af?

Bij eerdere zwangerschapsdiabetes (of opvallende kenmerken op de echo, zoals veel vruchtwater of een grote baby) nemen ze de suikertest vaak al eerder af.

Toch zijn er enkele symptomen van zwangerschapsdiabetes:

  • Dorst
  • Jeuk
  • Veel plassen
  • Vermoeidheid

Wat houdt de glucosetest tijdens je zwangerschap in?

Op welke manier nemen ze de glucose tolerantietest af?

Je gaat nuchter naar het ziekenhuis of de prikpoli in jouw stad of dorp, maar net waar je verloskundige je naartoe verwijst. Hier moet je minimaal twee uur blijven. Neem dus iets te lezen mee of een puzzelboekje, je telefoon of iets anders om je te vermaken. Wat er verder gebeurt?

  • De verpleegkundige meet via een vingerprik je glucosegehalte op nuchtere maag (deze moet onder de 7,0 mmol/l zitten). Als de uitslag goed is, krijg je de suikertest.
  • De suikertest bestaat uit een glucoseoplossing van 75 gram op 300 ml. Dit is een zoet vloeibaar drankje dat je binnen vijf minuten zal moeten opdrinken.
  • Daarna neem je zo’n twee uur rust, waarna de verpleegkundige opnieuw je bloedwaarden meet. Dit doet ze door een buisje af te nemen. Is de uitslag goed (onder de 7,8 mmol/l) dan gebeurt er niets.
  • Bij constatering van zwangerschapsdiabetes krijg je een verwijzing naar een diëtiste of gynaecoloog. Zij geven je voedingsadvies om je bloedwaarden te normaliseren.

Hoe proeft de suikertest en is het echt zo vies?

Hoe je dit ervaart is vooral heel persoonlijk natuurlijk. Nadat ik op Instagram postte dat ik de test had gedaan, kreeg ik eigenlijk redelijk gelijke reacties. Allemaal vrouwen die gruwelden van het suikerhoudende drankje op hun nuchtere maag. Persoonlijk vond ik de suikertest eigenlijk helemaal niet zo vies. Ook niet per se lekker (ik zou het niet dagelijks drinken), maar zoals het op internet beschreven stond? Nee, zo heftig niet.

Ik denk dat ik de smaak misschien het best kan omschrijven als zoet, maar niet zo mierzoet als je zou verwachten. Het deed me meer denken aan een soort milde hoestdrank dan aan stroop – om maar iets te noemen. Maar qua substantie is het veel minder dik; het is net water met een smaakje. De nasmaak vond ik trouwens minder: eenmaal doorgeslikt, merkte ik wel dat zo’n suikertest op je nuchtere maag niet bijzonder leuk is. Gelukkig mag je een beetje water drinken, om de ergste smaak weg te spoelen. En daarna was het wel weer te doen.

Tips om minder last te hebben van het zoete drankje

  • Drink hem snel op, als je hem in één keer achterover kan slaan, ben je er ook het snelst vanaf
  • Zet je gedachten op nul en denk dat je een glas water drinkt
  • Maak je vooraf niet te druk (hoewel dat makkelijker gezegd is dan gedaan natuurlijk, maar hoe sneller je er vanaf bent, hoe beter)

Vooral de eerste twee hielpen me enorm. Nu scheelt het waarschijnlijk dat ik zelf niet bang ben voor naalden, dus dat prikje in mijn vinger en het buisje bloed na afloop vond ik allemaal geen probleem. Ik zag meer op tegen het zoete drankje, maar nadat ik hem achterover had geslagen, viel ook dat eigenlijk wel mee.

Welke factoren kunnen de uitslag van je suikertest beïnvloeden?

Onderstaande zaken moet je dus zien te vermijden na het nemen van de glucosetest. Zo mocht ik plaatsnemen in de wachtkamer waarbij ik een klein bekertje water kreeg en verdere moest blijven zitten.

  • Inspanning
  • Eten
  • Drinken
  • Roken
  • Overgeven
  • Bepaalde medicatie

Wat gebeurt er als uit de suikertest blijkt dat je zwangerschapsdiabetes hebt?

  1. Je krijgt voedingsadvies om je glucosespiegel te normaliseren. Dit geldt tot het einde van je zwangerschap.
  2. Bloedwaarden worden regelmatig gecontroleerd, ook tot het einde van je zwangerschap.
  3. Bij blijvend hoge glucosewaarden kan het zijn dat je een bloedglucosemeter krijgt om je waarden bij te houden. Ook kunnen insuline-injecties nodig zijn.
  4. Bij blijvend hoge glucosewaarden kom je bovendien onder controle van de gynaecoloog en een internist en moet je in het ziekenhuis bevallen.
  5. Indien nodig krijg je vaker echo’s om te controleren hoe je baby groeit.

Kosten glucose tolerantietest

In principe valt de suikertest onder een behandeling door verloskundige of gynaecoloog en wordt als zodanig vergoed vanuit de basisverzekering. Voor de zekerheid is het altijd raadzaam op de website van je zorgverzekeraar te controleren wat zij hierover schrijven. Voorwaarden kunnen in de loop van de tijd veranderen.

Zwangerschapsdiabetes is een vervelende kwaal die bij zo’n 5% van alle zwangere vrouwen voorkomt, maar gelukkig met de juiste behandeling op tijd op te sporen. De suikertest is geen pretje, al viel het in mijn geval mee. Ik ben benieuwd hoe jullie dit hebben ervaren: vond je het erg vies? Vond je het eigenlijk wel te doen? Of moest je door omstandigheden vaker een glucose tolerantietest laten afnemen? Laat het ons weten in de reacties!

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

10 gedachten over “Suikertest tijdens zwangerschap: is het echt zo vies?

  1. Handige informatie. Ik wil jouw informatie gebruiken voor mijn cliënten op mijn werk. Ik heb vaak te maken met cliënten die zwanger zijn en verhoogd risico hebben op zwangerschapsdiabetes. Ik vind dat je het in makkelijke woorden hier heel goed uitlegt wat het precies is. Dankjewel! ❤️

  2. Ik had nog noojt gehoord van die suikertest, wat raar dat mensen die zo heftig vinden, gelukkig vond jij hem best meevallen

    1. Denk vooral omdat het een slok suikerwater is op je nuchtere maag. Echt lekker is het niet, maar ik kon hem gelukkig wel hebben. Lijkt me vervelend als je er misselijk van wordt en hem misschien nog eens opnieuw moet doen!

  3. ik kan het niet echt meer goed voor mij halen maar ik had er geen last van voor zover ik dat nog weet. fijn dat er dit soort testen bestaan ondanks ze niet zo lekker zijn

  4. Het was me bekend dat vrouwen zwangerschapssuikwr krijgen. Super erg. Informatief artikel heb je geschreven.

  5. Ik heb net de suikertest gedaan in een ziekenhuis in Amsterdam en daar ging het iets anders. Eerst werd er nuchter bloed afgenomen, daarna dronk ik het vruchtendrankje en een glaasje water (wat heel erg meeviel. Het is inderdaad dikker dan water, en zoet, maar als je niet door je neus ademt tijdens het drinken proef je veel minder!). Toen moest ik 1u wachten, toen weer bloedafname, en toen weer 1u wachten en nog een laatste bloedafname.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven