Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Stuwing? Zo kom je er zeker vanaf!

Of je nu borstvoeding wil geven of meteen start met de fles, met stuwing krijgen we bijna allemaal te maken. Maar waarom eigenlijk? En belangrijker nog: waar moet je op letten en wat kan je ertegen doen? In dit artikel lees je alles dat je moet weten over stuwing en als bonus de beste tip ooit tegen de zwelling.

Hoe ontstaat stuwing?

De borstvoeding komt op gang

Tijdens de zwangerschap is je lichaam niet alleen hard aan het werk om je kindje te laten groeien en ontwikkelen, maar ook zorgt het ervoor dat je straks borstvoeding kan gaan produceren. De melkkanaaltjes en -kliertjes nemen toe en vullen zich vast met colostrum (de eerste melk, zoals je waarschijnlijk wel weet). Intussen zorgen een aantal hormonen ervoor dat je nog geen melk gaat geven. Al kan je wel melk druppelen voor je bevalt, maar de echte productie is nog niet op gang. 

Zodra je bevalt, daalt het oestrogeen-, HPL- en progesteronniveau in het lichaam van de moeder. Dat is hét signaal om aan het werk te gaan. De baby krijgt nu de colostrum en met elke keer aanleggen wordt een nieuwe impuls gegeven aan het hele borstvoedingssysteem in je lijf. Het is ook belangrijk dit vaak te doen, om stuwing zoveel mogelijk te voorkomen. Hierdoor zal de colostrum langzaam overgaan in de moedermelk.

Waardoor ontstaat stuwing?

Als de melkproductie echt op gang komt, zo rond dag 3-4, neemt de bloedtoevoer naar je borsten toe. Je borsten zijn keihard aan het werk en dat voel je. De huid staat strak en gespannen, ze zijn gevoelig (zelfs pijnlijk) en je ziet de aders lopen. Je maakt op het moment van stuwing bovendien meer melk aan dan je lichaam verlaat en dat zie/voel je.

Hoe voelt stuwing precies?

Je kan natuurlijk allerlei mooie eufemistische termen gebruiken. Maar heel eerlijk? Stuwing voelt gewoon alsof je borsten ieder moment van je lijf kunnen knallen. Hoe voller ze zijn, des te pijnlijker het is. Daarbij kan je ook schijven voelen in je borst en zijn ze keihard. Dus, of je nu voor borstvoeding gaat of toch kiest voor de fles, dit is zo’n beetje het minst romantische moment van de hele kraamtijd. En het is ook krom: door de pijn lijkt het of er liters melk in je borsten zitten, maar in de praktijk valt het reuze mee. Het moet ‘gewoon’ even gaan lopen.

Wat kan je doen tegen stuwing en harde schijven in je borst?

Allereerst uitkijken dat het geen borstontsteking wordt! En daarnaast zijn er verschillende methoden die de stuwing kunnen doen slinken of verdwijnen.

Leg je kindje vaak aan

Dat voelt misschien heel dubbel, want borstvoeding als je stuwing hebt kan best pijnlijk zijn. Maar toch helpt het. Zeker in de eerste periode, omdat je borstvoeding daarmee echt op gang kan komen. Bovendien drinkt je baby de borst leeg en dat vermindert het pijnlijke gevoel dat stuwing met zich meebrengt.

Maar let op! Vrijwel elke website adviseert om je kindje lekker vaak aan te leggen tijdens stuwing. En natuurlijk, het is vrijwel de enige manier (mits je borstvoeding wil blijven geven) om alles zo snel mogelijk weer normaal te krijgen. Alleen man, wat doet het zeer! Dus verkijk je er niet op. Ik ben liever eerlijk dan romantiserend. Lichtpuntje aan de horizon is wel dat als je eenmaal doorzet alles beter wordt.

Massage om de spanning in je borst te verlichten

Vaak helpt het ook om je borsten te masseren en zo de overtollige voeding af te voeren. Wanneer je onder de douche staat, ontspan je iets meer. Bovendien helpt de warmte ook om de borstvoeding op gang te helpen. Probeer richting de tepel te masseren (of laat het doen door je man of vrouw: dit kan best een intensief klusje zijn).

Borstvoeding afkolven tegen de stuwing

Wat ook helpt tegen stuwing is kolven. Je hoeft dan niet de hele borst leeg te kolven (dan heb je kans dat je lijf denkt dat het juist meer melk moet gaan produceren en dan hou je de stuwing langer in stand). Het gaat echt om het verlichten van de ergste spanning.

Zorg dat je kindje goed aanhapt

Wanneer je baby goed hapt, drinkt hij optimaal. Uiteindelijk moeten jouw lijf en je baby de toevoer van borstvoeding met elkaar in balans kunnen krijgen. Wanneer je lichaam weet hoeveel het moet produceren, verdwijnt de stuwing sneller.

Let op: bij stuwing zijn je borsten gespannen. Daardoor is het soms lastig voor een baby om goed te kunnen aanhappen – zeker bij een grotere cupmaat. Probeer dan verschillende houdingen uit, om te kijken wat goed bij jullie past.

Geef alle voedingen en sla niets over

Soms lijkt je baby geen behoefte te hebben aan een voeding, ondanks dat de 2-4 uur al verstreken zijn. Misschien slaapt je kindje zelfs al een beetje door? Toch is het beter om een pasgeboren baby wakker te maken voor zijn voeding. Niet alleen voor je eigen lijf, maar ook omdat hij zo zijn bloedsuikerspiegel kan stabiliseren.

Gebruik verschillende voedingshoudingen om de borst leeg te maken

Om alle kanaaltjes te kunnen legen, kan je verschillende technieken gebruiken. Tijdens de stuwing is dit extra belangrijk: je zorgt dat er geen melk achterblijft en een ontsteking of verstopping kan veroorzaken.

Koude kompressen tegen stuwing: zakjes appelstroop

Als je een voeding hebt gegeven, kan je je borsten koelen met koude kompressen. Je kunt daarvoor bijvoorbeeld zakjes met (appel)stroop in de vriezer leggen. Dit bevriest niet, maar verkoelt wel lekker.

Draag een goede beha

Een goede voedingsbeha knelt niet biedt voldoende ondersteuning aan je grotere borsten. Bovendien is het prettig wanneer ze zijn gemaakt van rekbaar, zacht materiaal omdat de maat van je borsten tijdens de periode dat je borstvoeding geeft nog weleens wil wisselen. Het kan heel prettig zijn je hierover te laten informeren bij een lingeriezaak.

Gekneusde koolbladeren

Leg gekneusde koolbladeren op je borsten om de stuwing te verlichten. Het gaat daarbij om de bladeren van een verse witte kool die je bij de supermarkt of groenteboer haalt. Deze bladeren leg je in de koelkast. Na een tijdje kan je ze er weer uithalen en de bladeren kneuzen (bijvoorbeeld met de achterkant van een lepel of deegroller; hierdoor kunnen sappen uit het blad komen). Deze koolbladeren stop je in je beha. Lees hier meer over de werking van koolbladeren.

Gebruik een beetje pijnstilling tegen de pijn

Stuwing kan verschrikkelijk veel pijn doen. Om die te verlichten, kan je wat paracetamol gebruiken. Uiteraard met mate.

Vraag advies aan deskundigen

Het voordeel van net bevallen zijn, is dat je nog laagdrempelig toegang hebt tot allerlei specialisten. Doet je stuwing dus te veel pijn, voel je je koortsig of ontdek je zelfs een rode plek op je borst, schakel dan gelijk hulp in van je kraamverzorgster, verloskundige of lactatiekundige.

Bonus! Deze tip helpt sowieso tegen stuwing

Ik lag ziek op bed. Mijn borsten deden ontzettend veel pijn, waren keihard en de stuwing leek niet weg te masseren. Ook een warme douche hielp niks en ik was ten einde raad. Toen ik daarbovenop nog hoofdpijn en verhoging kreeg, er in mijn rechterborst een harde schijf ontstond en de huid rood zag, keek ik nog maar eens wanhopig op internet. Er moest toch wel iets te doen zijn?

Uiteindelijk vond ik de tip om twee luiers, gevuld met heet water, als een soort kompressen op je borsten te leggen. Ik viel al snel in slaap en toen ik een halfuurtje later wakker werd, was de spanning compleet verdwenen. Door de warmte was de melk gaan stromen en voelde ik me eindelijk beter.

Wat doen warmte en kou bij stuwing?

De basis is dat warmte je kliertjes openzet, kou vernauwt ze. Wil je de voeding op gang krijgen, dan is het belangrijk dat je in een behaaglijke omgeving zit en eventueel wat warmte gebruikt om de borstvoeding te laten stromen. Na de voeding kun je juist beter wat verkoeling gebruiken (niet te veel). Dat verlicht ook de pijn.

Wat doe je als je geen borstvoeding geeft, maar wel last krijgt van stuwing?

Ook als je geen borstvoeding geeft, kan je last krijgen van stuwing. Dat komt omdat je melkproductie alsnog op gang komt. Als je al vooraf weet dat je wilt starten met de fles, kan je medicatie krijgen. Laat je voorlichten bij je verloskundige of de huisarts. Een andere tip is om direct na de bevalling een strakke beha te gaan dragen. Na de vierde dag zou het weer minder moeten worden.

Stuwing na anderhalf jaar?

Op een gegeven moment gaf ik al anderhalf jaar borstvoeding. Die hele stuwing was allang naar de achtergrond verdwenen en ik dacht er niet meer over na. Tot dat weekendje weg met vriendinnen: ik zat op de bank en voelde me ineens een beetje raar. Alsof ik te veel gegeten had. Mijn borsten zwollen iets op en werden pijnlijker, naarmate de tijd verstreek. En ineens drong het tot me door: na al die tijd kreeg ik opnieuw last van stuwing. Gelukkig is het na zo’n lange periode een stuk makkelijker om te doen verdwijnen: een korte massage en je bent van de ergste spanning af. Maar gek is het wel weer even!  

Stuwing is dus een nare bijkomstigheid van het op gang komen van de borstvoeding. Het kan flink pijnlijk zijn, rode plekken en harde schijven veroorzaken. Bovenstaande tips helpen je om door te zetten, zodat je er over een paar dagen rustiger bij zit en minder pijnklachten ervaart. Heb of had jij veel last van stuwing? Laat het ons weten in de reacties.

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids