Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Zo overleef je de kerstboodschappen op 24 december

Is het bijna kerst en heb je nog steeds je boodschappen voor het kerstdiner niet gehaald? Dan is het tijd voor een knap staaltje survival of the fittest in de supermarkt. In dit artikel geef ik je 7 handige tips om deze kerstboodschappen op 23 of 24 december te overleven!

Waarom zo laat pas de kerstboodschappen halen?

Ik ben een beetje laks – een eigenschap die ik als klein kind eigenlijk al tot in de puntjes perfectioneerde: het liefst boekte ik maximaal resultaat met minimale inspanning. Nog een klein wonder dus dat ik al jaren een eigen bedrijf run😉 Goed, dat lakse gaat dus ook ieder jaar weer op voor de kerstboodschappen. Hoewel ik jaarlijks vooraf denk het dit keer anders te doen, lukt het me vaak niet om letterlijk alles in huis te hebben op 24 december.

Als doorgewinterde shopper van het laatste moment besloot ik een artikel met tips te schrijven voor het overleven van die kerstboodschappen! Voor alle chaoten die ook last minute nog moeten winkelen en, net als ik, in vrede op aard de yuppen, die met hun winkelkarretjes je enkels belagen, willen negeren.

Zo overleef je de kerstboodschappen op 24 december

Ga op een onchristelijk tijdstip naar de supermarkt

En met onchristelijk bedoel ik zo’n beetje rond openingstijd, als niemand nog zin heeft om op te staan. Uiteindelijk is het meestal nog kerstvakantie op de 24e, dus de kans is groot dat veel mensen pas later vertrekken – zeker als ze noodgedwongen de kinderen moeten meenemen. Sla dus je slag en sta vroeg op. Bijkomend voordeel is dat de meeste supermarkten zich voorbereiden op een goede omzet en dus lekker veel voorraad hebben, waardoor je zeer waarschijnlijk niet misgrijpt.

Maak vooraf een lijstje op basis van de ideale route

Een andere tip die je zeker ter harte moet nemen, is het maken van een gunstige route. Niks is immers zo waardeloos als halverwege het broodbeleg beseffen dat je nog fruit moet hebben en vervolgens van de cola naar de pasta terugloopt, omdat je daar ook iets vergeten bent. Teken in je hoofd de winkelroute uit en schrijf op basis daarvan een goed boodschappenbriefje. Ontleed alle gerechten die je wil maken en controleer je recepten of je echt niks vergeten bent. Uiteindelijk is niets zo funest voor je humeur als ontdekken dat je de roomboter bent vergeten en dat je dan wél in de topdrukte moet zoeken naar een verloren pakje.

Stel je in op immense kerstdrukte (dan kan het alleen maar meevallen)

De grootste ergernissen?

  • Babyboomers die met regelmaat hun boodschappenkarretje tegen je enkels parkeren en je nog net niet de schappen induwen, omdat ze erbij moeten
  • Mensen die voor je gaan staan en geen centimeter willen wijken
  • Een stevig potje survival of the fittest op de parkeerplaats
  • Iemand voor je die maar blijft treuzelen, vanwege de twijfel tussen kaas met pitjes of kaas met walnoot, terwijl jij (dankzij je fantastische lijstje) perfect weet wat je nodig hebt en daar nu niet bij kan

De enige remedie is accepteren dat dit nu eenmaal kan gebeuren en in gedachten continu herhalen dat kerst ‘vrede op aarde’ betekent. Dat jij hierboven staat. En boven alles dat je volgend jaar op tijd bent.

Ga voor een simpel kerstdiner

Het nadeel van een te ingenieus diner is dat de kans groot is dat de benodigde ingrediënten hoogstwaarschijnlijk grotendeels op zijn. Daar heb je geen last van als je gewoon een lekkere pasta maakt, patat bakt of op een andere manier simpel houdt. De meeste dingen zijn dan nog gewoon aanwezig, je voorkomt zeurende kinderen en het is nog beter voor je budget ook!

Creëer na de boodschappen een moment van rust

Het liefst nog even zonder anderen om je heen. Het is belangrijk om te kunnen ontspannen, zeker als je een berg aan irritaties hebt moeten wegzuchten in de supermarkt. Ga mediteren, boek een massage of kijk een grappige kerstfilm met het gezin – wat ook maar werkt voor jou. Dan kan je daarna de feestdagen weer met een glimlach tegemoet. Tot je de oudejaarsboodschappen moet doen trouwens; dan lijkt het land ook ineens te moeten hamsteren. Maar goed, die zorgen zijn voor over een week!

Schuif het klusje op iemand anders af

Is je man de rust zelve? Heb jij vorig jaar de kerstboodschappen moeten doen? Als je er echt geen zin in hebt, is er hopelijk iemand in de buurt die je dit jaar voor je karretje kan spannen! Scheelt jou frustratie, mits die persoon de juiste dingen mee terugneemt althans…

Bestel je kerstboodschappen

Als je de financiële middelen hebt en enorm opziet tegen de kerstdrukte, zou ik voor deze optie kiezen. Hoewel je daar nu inmiddels te laat voor bent, is het wel iets dat je volgend jaar kunt doen. Om te voorkomen dat je dit vergeet, zet je gewoon een alarm in je agenda rond 1 december. Ben je in elk geval ruim op tijd!

Heb jij dit jaar alle kerstboodschappen al gedaan? Of moet je net als ik zo meteen nog?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding, Natalia Lisovskaya – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids