Zo overleef je de kerstboodschappen op 24 december

Is het al bijna kerst en heb je nog steeds je boodschappen voor het kerstdiner niet gehaald? Dan is het tijd voor een knap staaltje survival of the fittest in de supermarkt. In dit artikel geef ik je 7 handige tips om deze kerstboodschappen op 23 of 24 december te overleven!

Nu pas je kerstboodschappen halen?

Ik snap je! Als kind was ik altijd al een beetje laks en dat ging eigenlijk ook jarenlang op voor de kerstboodschappen. Die haalde ik pas (gedeeltelijk) op het allerlaatste moment. Soms omdat ik de helft vergat, een andere keer omdat ik gewoon sowieso slecht was voorbereid en de kerst me een beetje overviel.

Als doorgewinterd last minute shopper ken ik dus alle valkuilen maar al te goed. Daarom leek het me handig een artikel te schrijven voor mijn mede-consumenten van het laatste moment. Voor alle chaoten, vergeetachtigen, AD(H)D’ers en degenen die per ongeluk iets essentieels vergaten. Want hoe doe je dat eigenlijk? Alle yuppen en ouderen ontwijken die het met hun karretjes op je enkels voorzien lijken te hebben?

Zo overleef je de kerstboodschappen op 24 december

Ga op een onchristelijk tijdstip naar de supermarkt

Dit is misschien wel de belangrijkste tip van allemaal. Ga het liefst rond openingstijd, wanneer de rest van Nederland nog in bed ligt. Uiteindelijk is het kerstvakantie dus veel mensen blijven het liefst nog even liggen. Doe hier je voordeel mee. De kans is bovendien groot dat alle voorraden klaarliggen voor een recordomzet, dus grijp je niet zo snel mis in de vroege ochtend. En tot slot kan je hierdoor de rest van de dag doen wat je op je planning had staan, zonder dat je iets mist.

Maak vooraf een lijstje op basis van de ideale route

Als je kerstboodschappen op 23 of 24 december gaat doen, is efficiëntie erg belangrijk. Neem dus (het liefst een dag van tevoren, maar zeker voor je vertrekt) de tijd om je route door de supermarkt te bepalen. Niks is immers zo waardeloos als halverwege het broodbeleg beseffen dat je fruit vergeten bent en vervolgens heen-en-weert tussen de cola, pasta en luiers.

Teken in je hoofd dus de winkelroute uit en schrijf op basis daarvan het beste boodschappenbriefje dat je ooit schreef. Ontleed alle gerechten die je wil maken, controleer de recepten (of je niets vergeten bent) en noteer waar je wat moet halen. Uiteindelijk wil je voorkomen dat je thuiskomt en tijdens het bakken pas ontdekt dat je de roomboter vergeten bent (en dan toch de drukte moet opzoeken).

Stel je in op immense kerstdrukte (dan kan het alleen maar meevallen)

Misschien heeft de rest van Nederland dit artikel ook gelezen en staat iedereen in alle vroegte voor de supermarktdeuren te trappelen. Je weet het niet. Je kunt maar beter voorbereid zijn op de grootste ergernissen, dan kan het hopelijk alleen maar meevallen.

De grootste ergernissen?

  • Boomers die hun boodschappenkarretje tegen je enkels parkeren en je nog net niet tussen de bananen duwen omdat ze iets willen pakken.
  • Mensen die voor je neus staan te treuzelen (en dus niet zo’n fantastisch boodschappenbriefje hebben als jij), waardoor je tandenknarsend moet wachten.
  • Daadwerkelijke ruzie om een laatste parkeerplaats. Iemand die jou niet heeft zien wachten (of wel, maar gewoon alleen maar aan zichzelf denkt) en hem er snel voor gooit. SUV’s die twee plekken in beslag nemen.

De enige remedie is accepteren dat dit nu eenmaal kan gebeuren en in gedachten continu herhalen dat kerst ‘vrede op aarde’ betekent. Dat jij hierboven staat. En boven alles dat je volgend jaar op tijd bent.

Ga dit jaar voor een simpel kerstdiner

Als je op 23-24 december nog snel de kerstboodschappen gaat inslaan, moet je slim denken. Hoe ingenieuzer en spannender je kerstdiner, hoe groter de kans dat de benodigde ingrediënten al (gedeeltelijk) op zijn. Daar heb je geen last van wanneer je een lekkere, maar eenvoudige pasta maakt, patat bakt of op een andere manier kiest voor simpel. De meeste producten zijn dan gewoon aanwezig (en makkelijker te vervangen), je voorkomt zeurende kinderen en het is nog beter voor je budget ook!

Bouw een rustmoment in na de boodschappen

Het liefst een halfuur zonder anderen om je heen. Zeker wanneer je, ondanks je goede voorbereidingen, toch te maken kreeg met allerlei ergernissen in de supermarkt. Mediteer, boek een massage, lees een boek of kijk een grappige kerstfilm (met het gezin of in de auto voor de deur, net wat voor jou werkt). Dan kan je daarna de feestdagen en kerstgekte weer met een grote glimlach tegemoet.

Schuif het klusje op iemand anders af

Misschien voel je aan je water dat je je preventief al stoort aan alles en iedereen. Dan zijn de kerstboodschappen op 23-24 december eigenlijk niet handig. Probeer dan het klusje aan iemand anders te geven. Is je man de rust zelve en begrijpt hij wat je nodig hebt als je een lijstje meegeeft? Heb jij vorig jaar de kerstboodschappen ook al gedaan? Gaat je moeder nog naar de supermarkt en wil ze wel wat dingetjes meenemen? Hoewel die laatste optie niet echt geschikt is als je het hele diner op je lijstje hebt staan, kan het wel fijn zijn als ze nog even de roomboter, wat aardappelsterretjes en een biefstuk voor je haalt.

Doe het volgend jaar anders

Het is misschien nu anders gelopen, maar je hebt nog 365 dagen de kans om het volgend jaar anders aan te pakken. Dus zet een alarm in je telefoon op 1 december, eentje op 7 en eentje op 15 december en reserveer bij voorkeur een datum bij Albert Heijn of Jumbo om de boodschappen lekker thuis te laten bezorgen. Ja, dat is wat duurder, maar als je het kunt betalen is het zo fijn! Geen onnodige uitgaven, omdat dat die roomboterkerstboom er zo gezellig uitzag, geen karretjes tegen je enkels aan en niemand die staat te dralen voor je neus, terwijl jij door wil.

Heb jij dit jaar alle kerstboodschappen al gedaan? Of moet je zo meteen nog?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

NatalyaBond – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven