Press "Enter" to skip to content

Zo overleef je de kerstboodschappen op 24 december

Is het bijna kerst en heb je nog steeds je boodschappen voor het kerstdiner niet gehaald? In dit artikel geef ik 7 handige tips om de kerstboodschappen op het laatste moment te overleven!

Last minute kerstboodschappen

Ik ben een beetje laks. Dat was ik als klein kind eigenlijk al: het liefst maximaal resultaat met minimale inspanning. Nog een klein wonder dus dat ik al vier jaar behoorlijk consequent tekstschrijfster ben en hier ook echt moeite voor blijf doen 😉 Nou ja, dat gaat dus ook op voor de kerstboodschappen. Hoewel ik jaarlijks vooraf denk het dit keer anders te doen, lukt het me vaak niet om letterlijk alles in huis te hebben op 24 december. Daarom besloot ik een artikel met tips te schrijven voor het overleven van die kerstboodschappen! Voor alle chaoten die ook last minute nog moeten winkelen.

Zo overleef je de kerstboodschappen op 24 december

Ga op een onchristelijk tijdstip naar de supermarkt

Zo’n beetje rond openingstijd, als niemand nog zin heeft om op te staan. Het is uiteindelijk kerstvakantie, dus de kans is groot dat veel mensen pas later vertrekken. Zeker als ze noodgedwongen de kinderen moeten meenemen. Sla dus je slag en sta voor dag en dauw op. Voordeel is dan ook dat de meeste supermarkten nog lekker veel voorraad hebben en je zeer waarschijnlijk niet misgrijpt.

Maak vooraf een lijstje op basis van de ideale route

Wat enorm helpt is dat je niet van het pad met broodbeleg weer terug moet naar de pasta’s en dan bij de cola bedenkt dat je ook nog wat fruit wilde halen. Teken in je hoofd de winkelroute uit en schrijf daar je boodschappenbriefje op. Ontleed de gerechten tot alle ingrediënten die je nodig hebt en lees het tien keer na (indien nodig) zodat je helemaal niks vergeet.

Stel je in op immense kerstdrukte (dan kan het alleen maar meevallen)

aar ik niet goed tegen kan, maar waar je je wel altijd op moet voorbereiden:

  • Babyboomers die met regelmaat hun boodschappenkarretje tegen je enkels parkeren (uiteraard niet allemaal, maar er zitten er behoorlijk wat tussen)
  • Mensen die voor je gaan staan en geen centimeter voor je willen wijken
  • Een stevig potje survival of the fittest op de parkeerplaats
  • Iemand voor je die maar blijft twijfelen tussen kaas met pitjes of kaas met walnoot, terwijl jij (dankzij je fantastische lijstje) perfect weet wat je nodig hebt

De enige remedie is accepteren dat je dit kan meemaken en in gedachten continu herhalen dat kerst ‘vrede op aarde’ betekent. Dat jij hierboven staat. En boven alles dat deze minuut nooit meer terugkomt – zucht het weg!

Verzin geen ingenieus kerstdiner, maar houd het simpel

Het nadeel van zo’n ingenieus diner is dat (een groot) deel van de ingrediënten hoogstwaarschijnlijk op is. Daar heb je geen last van als je gewoon een lekkere pasta maakt, patat bakt of op een andere manier simpel houdt. De meeste dingen zijn er dan gewoon en het is nog beter voor je budget ook!

Zorg dat je na de boodschappen een moment van rust hebt

Waar mogelijk even zonder anderen om je heen. Het is belangrijk om lekker te ontspannen, zeker als je een berg aan irritaties hebt moeten wegzuchten in de supermarkt. Ga mediteren, boek een massage of kijk een grappige kerstfilm met het gezin – wat werkt voor jou. Dan kan je daarna de feestdagen weer met een glimlach tegemoet. Tot je de oudejaarsboodschappen moet doen trouwens; dan lijkt het land ook ineens te moeten hamsteren. Maar goed, die zorgen zijn voor een andere keer!

Schuif het klusje op iemand anders af

Is je man de rust zelve? Heb jij vorig jaar de kerstboodschappen moeten doen? Als je er echt geen zin in hebt, is er hopelijk iemand in de buurt die je dit jaar voor je karretje kan spannen! Scheelt jou frustratie, mits die persoon de juiste dingen mee terugneemt althans…

Bestel je kerstboodschappen

Als je de financiële middelen hebt en enorm opziet tegen de kerstdrukte, zou ik voor deze optie kiezen. Hoewel je daar inmiddels te laat voor bent, is het wel iets dat je volgend jaar kunt doen. Om te voorkomen dat je dit vergeet, zet je gewoon een alarm in je agenda rond 1 december. Dan ben je in elk geval ruim op tijd!

Heb jij dit jaar alle kerstboodschappen al gedaan? Of moet je net als ik zo meteen nog?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken om nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding, Natalia Lisovskaya – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Be First to Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© De Mamagids