Stress door de kinderen? Met deze 5 tips kom je tot rust

Zeker nu school weer begonnen is, merk je dat de bezigheden zich in rap tempo opstapelen. Het is druk: brengen en halen van/naar school (of BSO), door naar verschillende clubjes en sportverenigingen, zwemles, afspraken met klasgenootjes en dan is je eigen leven er ook nog. Tel daar de informatieavonden en een nieuw ritme bij op, en je kan je voorstellen dat het ouderschap in de beginmaanden van zo’n schooljaar behoorlijk druk is. Maar hoe ga je daar nu mee om? Hoe zorg je voor spreekwoordelijke rust in de tent – voor zover je daar invloed op hebt? Met deze 5 tips kom je in elk geval in de goede richting.

Minder stress in het ouderschap?

Ondersteun je lijf met de juiste vitamines en mineralen

Goede voeding, meer beweging, voldoende slaap en een aanvulling door middel van de juiste supplementen? Je weet het vast al, maar volhouden is soms lastig. Toch zijn het de belangrijkste manieren om stress te reduceren, ook binnen het ouderschap. Hoe beter jij je voelt, des te meer energie je hebt om de kinderen te ondersteunen op een kalme manier. Naast een gezonde voeding is een natuurlijk kalmeringsmiddel misschien ook een optie. Denk aan valeriaan, een ouderwets kopje kamillethee of saffraan. Het helpt je om even tot rust te komen na een lange dag.

Bij stressgevoelens hoef je overigens niet direct naar de huisarts te rennen. Veel ouders ervaren het, zeker in de beginperiode van het schooljaar. Vaak helpt het al als je een stapje terugneemt en meer var krijgt op de situatie door de boel thuis wat beter te organiseren. Wil je toch iets gebruiken om tot rust te komen? Dan zijn homeopathische anti stress pillen misschien wel iets voor jou, omdat ze van natuurlijke oorsprong zijn. Laat je hierover ook voorlichten door een homeopaat. Die kan je adviseren wat het best bij jouw persoonlijke situatie past.

Neem voldoende tijd voor jezelf

Hoe lastig dit soms ook is, kies soms bewust voor jezelf. Nee, dat is niet altijd de populairste of makkelijkste keuze, maar het is wel een goede manier om je lijf en geest weer te kunnen opladen. Tijd voor jezelf nemen kan in kleine dingen zitten: even een aflevering kijken van je favoriete Netflix serie, een hoofdstuk lezen in je nieuwe boek of iets lekkers bakken.

Door de stress kan je, ook al weet je misschien best dat je liever voor jezelf zou mogen zijn, het gevoel bekruipen dat er voor jou weinig tijd is om te kunnen ontspannen. Soms is dat inderdaad zo. Je bent dan zo druk met het regelen en uitvoeren van praktisch alles. Toch is het belangrijk dat je dan kijkt of ergens tussendoor niet toch even een moment is waarop je kan zitten. Per slot van rekening kan schoonmaken en opruimen ook straks. Toch?

Gebruik je telefoon als agenda

Vind je het lastig om alles te onthouden? Je bent lang niet de enige. Om te voorkomen dat je altijd die moeder bent die vergeet wanneer de schoolfotograaf zou langskomen, die aan de poort staat te vloeken op studiedag en die nog een keer naar huis kan lopen om gymkleding op te halen, noteer je gewoon alles wat je nodig hebt. Aan het begin van het jaar zet je de studiedagen erin (en herinner je jezelf desnoods nog drie keer van tevoren), je stelt een alarm in voor gymkleding, schoolfoto, excursies, kerst en welke andere grote momenten er ook zijn die je wil onthouden. Doordat je telefoon dat denkwerk overneemt, ben je zelf ook meteen een stuk relaxter.

Ga een stuk wandelen

Dat de natuur positieve invloed heeft op de daling van je stressniveau is al meerdere keren wetenschappelijk bewezen. Daarbij helpt beweging ook om je gedachten op een rijtje te krijgen en is een wandeling goed voor je gezondheid. Dat je tijdens die wandeling ook even in stilte kunt nadenken over zaken waar je thuis niet altijd de rust en ruimte voor krijgt, is vervolgens mooi meegenomen.

Zeg af en toe eens nee

Hoe moeilijk ook, het is belangrijk je eigen grenzen te (h)erkennen. Daar hoort ‘nee’ zeggen ook bij. Het is weliswaar vervelend om je kinderen te moeten teleurstellen, maar aan de andere kant schiet het voor hen ook niet op als jij je opbrandt in alle drukte die het ouderschap op sommige momenten nu eenmaal met zich meebrengt. Misschien kan de ander dit keer de speelafspraakjes op haar rekening nemen, doe jij het een volgende keer. Of is het een optie om te carpoolen naar de sportvereniging met andere ouders? Door goed voor jezelf te zorgen, zit je vanzelf weer beter in je vel en dat heeft zijn weerslag op alles.

Vind jij het stressvol nu school weer is begonnen? En hoe zorg jij voor een goede balans tussen werk en verplichtingen tegenover je privéleven? We lezen het graag in een reactie.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©FamVeld – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven