Nagelbijten: 9 manieren om er vanaf te komen

Als je last hebt van nagelbijten (officieel: onychofagie), zien je handen er meestal niet optimaal uit. Daarnaast moet je opletten. Want hoewel het een relatief onschuldig gebruik is, kan je er ziek van worden of kunnen infecties ontstaan. Tijd om er vanaf te komen dus! Maar hoe doe je dat? In dit artikel vind je verschillende methoden die je van het nagelbijten af kunnen helpen.

Hoe kan je stoppen met nagelbijten?

Acrylnagels nemen

Door te kiezen voor nepnagels kan je niet meer bij je oorspronkelijke nagel komen. Het voordeel daarvan is dat het bijten veel lastiger gaat en je eigen nagels langer worden. Helaas komt het de gezondheid van je nagels niet per se ten goede – zoals iedereen weet die weleens acrylnagels heeft gehad – maar zolang ze erop zitten, zijn je handen in elk geval presentabel.

Lak je nagels mooi zodat het zonde is om te bijten

Dit helpt niet altijd, maar toch kan het helpen. Elke keer als je wil bijten, zie je je mooie nagels en dat kan sommige mensen weerhouden.

Gebruik een nagelverharder

Hoewel nagelbijten een gewoonte is, kan een nagelverharder schelen als je ermee wil stoppen. Hardere nagels bijten minder makkelijk. Het kan net de herinnering zijn die je nodig hebt.

Probeer te achterhalen wat de oorzaak is van het nagelbijten

Krijg je vooral last bij stress? Angst? Ongemak? Door de oorzaak aan te pakken, kan je het bijten verminderen.

Byte-X

Misschien ken je de pen nog wel van vroeger? Byte-X is verkrijgbaar in een soort stift met een kwastje. Deze strijk je over de nagels en dan laat hij een bittere smaak achter. Zo vies dat je echt een verslaving moet hebben aan nagelbijten, wil je hier alsnog mee doorgaan. Bijkomend voordeel is trouwens ook dat het middel je nagels versterkt.

Let op: Byte-X is een middel dat je pas mag gebruiken vanaf 3 jaar

Knip je nagels kort zodat er weinig te bijten valt

Klinkt als een simpele, open deur, maar het is wel waar. Het enige risico is dat je gaat kauwen en bijten op de velletjes rondom de nagel, zoals je ook weleens ziet voorkomen. Kijk hier wel mee uit: je kunt zo een nare infectie veroorzaken.

Beloon jezelf als je de neiging tot nagelbijten kan beheersen

Eigenlijk werkt het met alle verslavingen en slechte gewoonten zo: als je jezelf beloont met iets leuks, lukt het vaak makkelijker om van je slechte gewoonte af te komen. Zo ook in dit geval. Beloon jezelf bijvoorbeeld met een mooie nagellak na een paar weken of een behandeling bij de manicure.

Vraag hulp aan anderen of ze je kunnen waarschuwen

Het vervelende aan nagelbijten is natuurlijk dat het vaak onbewust gebeurt. De gewoonte is zo ingesleten dat je er geen erg meer in hebt. Het kan dan schelen als je omgeving je waarschuwt wanneer je eraan begint. Zo word je bewust van de momenten dat je bijt en hopelijk helpt dat om er uiteindelijk mee te stoppen.

Bijt op iets anders: kauwgum, zoethout of pepermunt

Zoek een vervanging van je nagels. Denk aan een stokje zoethout of kauwgum. Vooral bij gevoelens van stress kan het enige afleiding bieden.

Helpt dit allemaal niet?

Dan is het verstandig hulp te zoeken. Misschien kunnen een paar goede gesprekken al verlichting bieden of krijg je handvatten om mee aan de slag te gaan. Soms lukt het nu eenmaal niet alleen en dan is er niets mis mee als een ander je een duwtje in de goede richting geeft.

Waarom bijten mensen eigenlijk op hun nagels?

Een belangrijke reden om te gaan nagelbijten is het verwerken van stressgevoelens. Dat is waarschijnlijk één van de oorzaken waarom nagelbijten bij pubers en jongvolwassenen vaker voorkomt dan bij andere leeftijdsgroepen. Daarnaast kunnen angst en andere vormen van onrust deze gewoonte veroorzaken.

Dat nagelbijten ook nadelige gevolgen kan hebben voor je gezondheid bewijst het verhaal van de veertigjarige John Gardener, die in 2014 overleed aan een ernstige bloedvergiftiging en kan je er meerdere soorten nare infecties aan overhouden.

Hoeveel mensen doen aan nagelbijten?

In november 2014 hield Marktonderzoeksbureau Ipsos een onderzoek onder 1.000 respondenten. Hieruit kwam naar voren dat 26% van de totale bevolking en 42% van de 21-25 jarigen op zijn nagels bijt. Een relatief groot deel daarvan wil graag stoppen.

Behoor jij tot de 26% van de bevolking die graag nagelbijt? Of heb je nog nooit op je nagels gebeten? En heb jij misschien nog een alternatieve oplossing die je ervan af hielp? Dan lezen we het natuurlijk graag terug! Wie weet kan je anderen er ook mee helpen.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Uitgelichte afbeelding ©Krakenimages.com – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven