Stiekem snoepen als moeder: handige tips!

Dat je de kinderen leert dat hun voeding gezond en gebalanceerd moet zijn, betekent niet dat jij je daar consequent aan houdt. Stiekem snoepen is iets wat bijna alle moeders weleens doen. Ondanks dat je pretendeert dat eerlijkheid het langst duurt. Je hebt gewoon niet altijd zin om te delen. Maar hoe je dat écht goed aanpakt? Wij delen onze beste tips met je.

Stiekem snoepen

Wanneer je kleintje nog in de babyleeftijd zit, hoef je niks stiekems te doen. Als je trek hebt in Twix, kan je hem in één keer opeten zonder dat iemand naast je vraagt om ook een stukje. Anders wordt het wanneer je kind steeds meer doorkrijgt. Op een gegeven moment zal je dus stiekem moeten gaan snoepen. Niet per se het beste voorbeeld natuurlijk, maar hey, moeders zijn ook maar een mens!

Waarom zou je stiekem snoepen?

Het is legitiem om je af te vragen: waarom zou je stiekem snoepen en waarom kan je niet wachten? Soms is het nu eenmaal zo dat de nood hoog is en je zelfdiscipline laag. Daarom drie redenen waarom je het best door de vingers mag zien.

Het is de tijd van de maand, je bent zwanger of aan het ontzwangeren

Hormonen zijn het beste excuus om stiekem een koekje naar binnen te proppen. En niet alleen dat, ze schreeuwen op bepaalde momenten gewoon. Kan je niks aan doen. Althans, zelfdiscipline is op die momenten soms ver te zoeken. Dan kan je er maar beter even aan toegeven, morgen doe je alles weer volgens het boekje.

Je moet het goede voorbeeld geven

Het is onmogelijk om met droge ogen te blijven beweren dat je kinderen gezond en voedzaam moeten eten, als jij af en toe wel iets lekkers mag. Bovendien, waarom mag het op dag 1 wel en dag 2 niet? En het was niet eens een feestje! Dat voorkom je allemaal door consequent te blijven in je regels: we snoepen niet zomaar tussendoor. Althans, we… Jij dus af en toe wel. Maar dan stiekem.

Vandaag was een draak van een dag. En snoep is beter dan wijn.

We kennen allemaal die dagen wel. Niets lukt, de kinderen werken elkaar gigantisch tegen en je hebt rond 10.30 uur al het gevoel dat je zelfbeheersing zijn maximum heeft bereikt. Even een momentje voor jezelf kan dan gewoon helpen. En nee, dan is een vette hap niet het gezondste idee. Maar wel lekker. Daarom is het soms gewoon heerlijk om even bij te komen met een klein blokje chocola of een handje chips. Altijd nog beter dan een mok met wijn!

Stiekem snoepen, hoe doe je dat dan?

Open de koelkastdeur en ga erachter staan

Dit moet je, met oog op het milieu, alleen doen wanneer je een kleine snack wil hebben die in de koelkast ligt. Een klassieke manier: deur open – snoep in je mond – deur dicht en dan plots ernstig geïnteresseerd naar buiten staren, terwijl je stiekem die bonbon opsnoept.

Wacht tot iedereen bezig is met iets anders

Een risicovolle. Want op de een of andere manier lijken kinderen het te ruiken wanneer je iets lekkers wil nemen. Maar soms is het een prima moment als je ene dochter zit te kleuren en de ander braaf een boekje leest of bezig is met een spelletje. Als niemand kijkt, kan je stiekem snoepen. Doe echter niet te opzichtig, want voor je het weet vragen ze wat je daar in je mond hebt zitten. Of erger nog, willen ze uitgerekend dan tandartsje spelen…

Verwijder jezelf uit de situatie

Je kunt natuurlijk ook iets veiliger te werk gaan. Hierbij kan je ook gewoon een hele Twix opeten. Hoe je dat doet? Trek een vest aan met grote zakken. Loop richting de keuken en kijk vooraf goed om je heen. Zijn ze afgeleid? Mooi! Je pakt je gewenste snack uit de kast en stopt hem zo geruisloos mogelijk in je zak. Rommel daarna nog even voor het idee in het kastje en zet een kop thee voor jezelf.

Daarna loop je rustig naar de gang, alsof je daar iets gaat wegleggen. Zodra de deur achter je dichtvalt, probeer je zo zacht mogelijk het cellofaan eraf te halen en je kan gaan eten. Let wel op: niet te veel in één keer. Zodra ze de deur opendoen, moet je direct antwoord kunnen geven zonder dat ze horen dat je probeert een complete Twix in je gehemelte te verstoppen.

Plaats ze voor de televisie

Weliswaar totaal niet pedagogisch verantwoord, wel een heel effectieve manier van stiekem snoepen. Soms is de nood gewoon hoog. Dus zet hun favoriete film op en neem rustig de tijd. Het eerste halfuur zitten ze als het goed is volledig in de film en kan je op je gemak iets eten. Al ga ik er vanuit dat je veel minder tijd nodig hebt.

Geef hen ook iets te eten

Bijvoorbeeld wanneer je ze film laat kijken. Je kan natuurlijk een thuisbioscoop creëren en ze lekker aan de popcorn zetten. Dat jij stiekem chips snoept in de keuken? Geen haan die ernaar kraait. Ze hebben het hopelijk niet eens door.

En nog een allerlaatste tip: wis je sporen uit

Als je besluit om stiekem te snoepen en je geeft hen helemaal niks, zorg dan dat je na het snoepen een glas water drinkt. Neem ook meteen een smintje om de geur van chocola of koek te verdoezelen. Kinderen zijn namelijk best op zichzelf gericht, behalve als het jou net even niet uitkomt. Dus wis die sporen uit! Zorg dat, wanneer je hen ziet, ze geen moment aan je kunnen afzien (of ruiken) dat jij zojuist iets heerlijks op hebt waarvan zij niet eens een stukje mochten.

Vergeet ook niet om verpakkingsmateriaal onopvallend weg te moffelen. Je kunt het plastic of cellofaantje beter weggooien als ze op bed liggen. Een beginnersfout is om hem plompverloren in de prullenbak te gooien. Grote kans dat één van je kinderen binnen een halfuur roept: ‘Wat heb jij gegeten, mama?!’

Wat als je die ene paashaas opeet waar ze de volgende dag om vragen?

We kennen het misschien (bijna) allemaal wel. Je krijgt onbedwingbare trek en besluit met enig schuldgevoel toch maar de paashaas van je dochter aan te breken. Per slot van rekening staat hij al twee weken onaangeroerd in de kast. Misschien is ze hem wel vergeten en… Voor je het weet heb je het stiekem snoepen van de paashaas voor jezelf goed gepraat en een halfuur later is hij per ongeluk op.

Je kan op je vingers uittellen dat je kleuter de volgende dag uitroept ‘zo’n trek te hebben in die heerlijke paashaas die ik van oma en opa heb gekregen!’ Oeps. Wat nu? Je zou eerlijk kunnen zijn, met alle gevolgen van dien. Alternatief is om je dochter net zo stralend aan te kijken en te zeggen dat ze binnenkort een stukje haas mag. Misschien van het weekend? Dat geeft jou nog wat tijd om een alternatief chocoladebeest te vinden dat je komende zaterdag al in stukjes gebroken hebt voor ze aan de verpakking kon zien dat het niet haar haasje was. En hoewel het eigenlijk echt slecht is natuurlijk, heeft het toch een pedagogisch voordeel. Kind is blij en ziet jou nog steeds als haar goede voorbeeld, jij bent nipt aan de dans ontsprongen.

Hoe gaat het bij jullie thuis? Ben je weleens betrapt op stiekem snoepen? Heb je er je expertise van gemaakt? Of heb je wel de zelfdiscipline om keurig te wachten tot ze op bed liggen? Laat het ons weten!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Ook leuk om te lezen

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven