Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Sterilisatie op jonge leeftijd: wat mag en kan?

Wanneer je zeker geen kinderen (meer) wil, is sterilisatie een goede optie. Althans, dat zou je denken. Vaak staat het ziekenhuis niet heel vrijwillig tegenover een sterilisatie op jonge leeftijd. Hoe zit dat precies wat mag en kan er dan wel?

Sterilisatie op jonge leeftijd: waarom lukt dat bijna niet?

Religieuze of morele overwegingen

Net zoals euthanasie niet door elke arts wordt uitgevoerd, zo geldt dat ook voor een sterilisatie. Wanneer je vanuit de overtuiging leeft dat God de mens gemaakt heeft om voort te planten, zal je waarschijnlijk nooit achter de beslissing staan een sterilisatie uit te voeren bij iemand die gezond is. Andere gynaecologen of urologen vinden het moreel gezien niet verantwoord. Die keus heb je als patiënt te respecteren. Tegelijk maakt dit je zoektocht naar een arts die wel een sterilisatie wil uitvoeren op jonge leeftijd lastiger.

Het mag dus officieel wel, maar lukt zeker niet altijd.

Artsen beoordelen dat je nog niet toe bent aan een sterilisatie, omdat je nog geen kinderen hebt

Je leeftijd is vaak de doorslaggevende factor als het gaat om een sterilisatie op jonge leeftijd. Zeker bij vrouwen. Je zou niet de eerste zijn die als twintiger nog overtuigd roept geen kinderen te willen, maar ergens op haar drieëndertigste toch terugkomt op die beslissing. Dat is niet zo gek: je komt dan in een heel andere fase van je leven. Je ziet vrienden om je heen gaan samenwonen en zich terugtrekken in een burgerlijke manier van leven. En dat wil jij eigenlijk ook wel.

Dit neemt niet weg dat jij misschien wél die twintiger bent die dolgraag zou tekenen voor een kinderloos leven. Het is lastig dat een arts dat op heel jonge leeftijd niet altijd goed kan beoordelen. Bovendien zou een toekomstige relatie je – in bepaalde gevallen – weleens van gedachten kunnen veranderen.

Artsen beoordelen dat je nog niet toe bent aan een sterilisatie, omdat ze niet geloven dat je al toe bent aan gezinsuitbreiding

Zo kwamen Ro en ik [Merel] destijds bij de uroloog. Met een blik op mijn bolle buik zei hij direct: ‘Dit is wel het slechtste moment om een sterilisatie te overwegen. Bovendien zijn jullie allebei nog jong. Je kunt nu niet zeker weten of je echt geen kinderen meer wil.’ Onze argumenten, dat twee zwangerschappen in een jaar tijd veel van mijn lijf hadden geëist en we bang waren voor nog een derde zwangerschap er achteraan, vond hij eigenlijk niet afdoende. Dat liet hij de hele afspraak merken.

In ons geval bleek hij trouwens wel gelijk te hebben. Onze jongste dochter kwam met 37 weken ter wereld en daardoor net voor de afspraak bij de uroloog. Na twee dagen keken Ro en ik elkaar aan en schudden ons hoofd. Het was inderdaad nog niet de tijd om zo’n ingrijpende beslissing te maken. En stiekem ben ik hem daar nog dankbaar voor.

Dat neemt echter niet weg dat het voor jou misschien wel als een paal boven water staat. Dat je toevallig jong bent, zou een sterilisatie eigenlijk niet in de weg moeten staan. Tegelijk blijft het een morele beslissing. De sterilisatie doorvoeren is een relatief kleine ingreep. Terugdraaien meestal onmogelijk, zeker bij de man.

sterilisatie jonge leeftijd waarom

Waarom zou je een sterilisatie toch overwegen op jonge leeftijd?

Je weet heel zeker dat je geen kinderen wil

Niet iedereen heeft een diepgewortelde kinderwens. Dat is met oog op de aangroei van de wereldbevolking natuurlijk maar goed ook. Hoewel het ontbreken van een kinderwens meestal niet maatschappelijk geaccepteerd is, kan het natuurlijk prima dat jij wel zeker weet dat hij er niet is of gaat komen. En daar hoef je echt geen veertig voor te zijn.

Je hebt een aantal genetische aandoeningen en wil daarom een eventuele zwangerschap voorkomen

Wanneer je genetische aandoeningen hebt en/of met je meedraagt, is het niet gek dat je bewust afstand doet van een eventuele kinderwens. Je weet wat je zelf (of iemand in je omgeving) moest doormaken en wil dat een ander niet aandoen. Ook dan is het niet gek dat je eigenlijk op jonge leeftijd al graag een sterilisatie zou willen. Hiernaast kan chronische depressie een gegronde reden zijn om voortplanting te willen voorkomen.

Door een traumatische ervaring is de kans uitgesloten dat jij kinderen krijgt

Wat er ook is gebeurt, bepaalde zaken zijn heel heftig en kunnen de reden zijn dat je geen kinderen wil. Jezelf laten steriliseren voelt dan misschien als de enige of beste oplossing. Ook al denken de artsen daar (vaak) anders over.

Je hebt meerdere keizersnedes gehad en durft een volgende zwangerschap niet aan (of: het wordt zelfs medisch afgeraden)

Zo besloot één van onze lezeressen, die anoniem wil blijven, dat ze na twee zwangerschappen een derde niet meer aandurfde. ‘De pijn van een volgende keizersnee wordt nog heftiger. Bovendien is de kans op complicaties groter en dat risico willen we niet nemen.’

De mogelijkheden voor anticonceptie zijn beperkt

Niet elke vrouw reageert goed op hormonen. In bepaalde gevallen ben je aangewezen op de niet-hormonale varianten: onthouding, condooms, koperspiraal of een sterilisatie. Wanneer je echter bloedarmoede krijgt van het koperspiraal en condooms of onthouding ook geen aantrekkelijke optie zijn, blijft sterilisatie over.

Je gezin is compleet

Soms is het gewoon klaar en dan weet je dat. Je wil allebei pertinent geen kinderen meer krijgen, het huis is vol en je budget is – even hard gezegd – op. Nog een mondje erbij om te voeden, zou het plezier doen omslaan in stress en dat wil je voorkomen.

geen kinderwens jong sterilisatie opties

Wanneer krijg je wel een sterilisatie voor elkaar op jonge leeftijd?

Er zijn wel verhalen bekend over jonge mensen die een sterilisatie voor elkaar kregen, zoals de Britse Holly. Het kostte haar vier jaar, maar toen vond ze uiteindelijk toch een arts die bereid was haar te helpen. Dat geldt eigenlijk voor iedereen die graag op jonge leeftijd een sterilisatie wil ondergaan: je zal geduld moeten hebben, vaak ‘nee’ te horen krijgen en doorzettingsvermogen moeten tonen. Bijkomend ‘voordeel’: hoe langer je zoektocht bovendien duurt naar een arts die je wil helpen, des te duidelijker wordt dat je dit echt wil. Genetische afwijkingen kunnen in dit geval een belangrijk onderdeel zijn van de beslissing.

En angst voor spijt? Uit onderzoek blijkt dat slechts 6% van de mensen die een sterilisatie ondergingen daar na afloop toch anders over ging denken. Daarom is het belangrijkste advies om deze beslissing nooit vanuit emotie te nemen.

Het blijft een lastige kwestie om over te oordelen, zeker voor gynaecologen. Je op jonge leeftijd laten steriliseren, kan immers uiteindelijk zorgen voor gevoelens van spijt. Tegelijkertijd zijn er jonge mensen die 100% zeker weten nooit kinderen te willen krijgen. Hoe denk jij over deze kwestie? Zouden artsen sneller bereid moeten zijn iemand te helpen? Of denk je dat het in het algemeen belang beter is om de mogelijkheden zoveel mogelijk te beperken?

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids