Wie is de mol? 2022 | Aflevering 4, Stemmen

In de wekelijkse nabespreking van Wie is de mol, seizoen 2022 gaan we in op de hints die voorbij komen in de aflevering, wat verder opviel, wie welke opdrachten deed en hoe het zit met de verdenkingen. Wil je gezellig meedoen in onze poule? Zoek dan naar De Mamagids in de app of vraag via DM op Instagram om een linkje/uitnodiging.

Lees hier de samenvatting van Wie is de mol? seizoen 22 (2022), inclusief alle hints en theorieën

Wie is de mol? 2022, aflevering 4: stemmen

De vierde aflevering van Wie is de mol? 2022 begint met Thomas die vertelt over ‘de donderwolk die Everon heet’. De acteur zit inderdaad in zijn eigen taxi te mopperen tegen de rest over de laatste opdracht van week 3. Hij voelt zich genaaid. Of melkt hij de situatie uit, omdat hij de mol stiekem is? Kim-Lian haakt in elk geval af en staart uit het raam, waarna Everon en Thomas het weer bijleggen. Gelukkig maar, want opdracht 1 van deze vierde aflevering draait volledig om samenwerken. En hoewel dat soepel lijkt te gaan, zitten er best nog wat haken en ogen aan.

Opdracht 1: Luid Sprekers (maximaal € 2.000,00)

Een tikje chaotische opdracht. Om beurten moeten de kandidaten woorden opnoemen die de anderen dan vervolgens moeten onthouden. Ze staan in een koepel waardoor alles lekker galmt en, met een beetje pech, iedereen wordt overstemd. De opdracht is dus niet per se makkelijk en mogelijk ideaal om te mollen. Tussendoor zullen geluidssignalen klinken die een pauze aankondigen. Tijdens die pauze mag je niets roepen, anders gaat er geld uit de pot (€ 100,00 per gesproken woord).

Verdeling van de groep in Luid Sprekers

 • Kim-Lian en Sahil
 • Everon en Fresia
 • Arno en Laetitia
 • Hila en Thomas

Opvallend tijdens de verdeling:

 1. Fresia wil niet samenwerken met Hila. ‘Ik wil gewoon nu met iemand die ik gewoon helemaal vertrouw. We moeten geld verdienen. Ik wil eigenlijk met Everon.’
 2. Sahil: ‘Liever minder woorden onthouden en het goed doen dan heel veel woorden onthouden en uiteindelijk allemaal vergeten.’
 3. Hila roept: ‘Ik ben de mol!’
 4. Sahil vindt het saai en denkt – misschien nog een beetje aangestuurd door vorige week: ‘We moeten schieten!’ Vervolgens begint hij allerlei woorden achter elkaar te roepen.
 5. Arno roept 296, Sahil 134. Zij zijn de enigen die een bedrag noemen.
 6. Fresia heeft wel een cijfer zien staan, ‘maar we zijn met allemaal woorden bezig. Het is heel onhandig als daar ineens een cijfer tussen staat.’ Vervolgens geeft ze ook toe: ‘Daar heb ik toen niet voor gekozen.’

Je zou kunnen denken dat als je tussen alle woorden één cijfer ziet staan, de kans bestaat dat je dit geld kunt verdienen. Zou ik zo snugger zijn als ik in Wie is de mol? zat? Mogelijk niet.

Is Sahil nu de mol?

Omdat Sahil de opdracht verstoorde en achter elkaar termen begon te roepen, kon zijn partner Kim-Lian de woorden veel lastiger onthouden. Dat zou natuurlijk een perfecte mollentactiek kunnen zijn. Maar was het dat? Zelf denk ik van niet. Als je de mol bent, weet je namelijk dat de bedragen geraden moeten worden. Dan ga je die niet omroepen, want de kans bestaat dat één van de anderen het oppikt. Zelfs al is die kans heel klein wanneer je achter elkaar doorroept.

Maakt dit een mol van Kim-Lian?

Tja, Kim-Lian dan – ze heeft als enige een bedrag goed. En omdat het zo’n klein bedrag is, zou ze natuurlijk prima een mol kunnen zijn: niemand verdenkt immers degenen die het geld binnen brengaen. Is een legitiem argument. Je zou hier nog steeds tegenin kunnen brengen dat ze grote musicals doet en dus hele lappen tekst moet onthouden voor haar werk. De kans bestaat dus ook nog dat ze daadwerkelijk het getal hoorde en misschien zelf beredeneerde dat dit een geldbedrag zou kunnen zijn voor de pot.

De opbrengst van opdracht 1

Met de eerste opdracht van aflevering 4 verdient de groep € 134,00 voor de pot. Rik heeft medelijden en rondt dit af op het ronde bedrag van € 150,00. Het is in elk geval iets en eigenlijk een klein wonder, aangezien alle kandidaten – op Sahil na – niet eens tot deze bedragen zijn gekomen op hun lijstje.

De pot staat nu op € 4.300,00.

Wie lijkt de mol in opdracht 1?

Het is flauw om Fresia te roepen, puur omdat ik in de Fresia-tunnel zit. Dus zo objec tief mogelijk gesteld is de kans het grootst dat de mol in elk geval geen getal heeft geroepen of geraden. Dat zijn Everon, Fresia, Hila, Laetitia en Thomas. Laetitia glimlacht en geeft nog wel toe dat ze een getal hoorde, maar niet opsloeg. Of ze de mol is? Zo lijkt het niet.

Opdracht 2: Hoog Spel Spelen (maximaal € 2.000,00)

Ga er maar aan staan: elke kandidaat mag in een zestig meter hoge toren naar beneden zakken aan een touw (met de keus hoofd of voeten naar beneden) of besluiten het helemaal niet te doen. Beneden staat een andere kandidaat die mag inschatten wat de ander doet. Daar krijgt hij drie kistjes voor. In één stopt hij € 250,00, in een ander twee jokers en de derde blijft dan leeg.

Verdeling in opdracht 2

 • Fresia en Everon
 • Kim-Lian en Hila
 • Sahil en Arno
 • Laetitia en Thomas
Opbrengst per duoOpvallend
Fresia/Everon:
2 jokers
Fresia zegt na de opdracht: ‘Wat kom je me nou high-fiven, ik wil geld in de pot!’
Kim-Lian/Hila:
€ 250,00
Kim-Lian verwacht dat Hila normaal naar beneden gaat, dus de verdiensten zijn ‘per ongeluk’. Maar in tegenstelling tot Hila vindt zij dat niet erg.
Sahil/Arno:
NIKS
Sahil weet dat Arno hoogtevrees heeft. Hij zet dus in op ‘niet’ en ‘normaal’. Arno besloot echter zijn angsten te overwinnen en ging head first naar beneden. Een logische beslissing, maar helaas dus geen winst of jokers.
Laetitia/Thomas: 2 jokersZe verwacht eigenlijk dat Thomas normaal gaat (€ 250,00), maar gunt hem ook de jokers. Hij gaat ondersteboven en kan zijn voorraad dus weer aanvullen (maar deelt er ook één met Laetitia)
Thomas/Laetitia: € 250,00Laetitia vindt de € 250,00 voor de pot prima, ook omdat ze al allebei een joker hebben.
Arno/Sahil:
2 jokers
Arno schat goed in dat Sahil ondersteboven naar beneden zal gaan. Die verdient daarmee twee jokers, die hij deelt met Arno.
Hila/Kim-Lian:
€ 250,00
Mogelijk kiest Hila voor geld in het ondersteboven kistje omdat ze verwacht dat Kim-Lian dat zal doen (en dat ze de mol is)?
Everon/Fresia:
2 jokers
Was wel te verwachten dat ze ondersteboven ging. Everon gunt haar dus twee jokers.

Opvallend in Hoog Spel Spelen

 • Aangezien iedereen ondersteboven naar beneden gaat, kiest Thomas bewust voor om het bedrag van € 250,00 in dat kistje te leggen. De mol zou dit niet doen. Ditzelfde geldt trouwens voor Hila.
 • Fresia legt opnieuw sterk de nadruk op het willen winnen van geld voor de pot. Intussen doet ze dat nauwelijks sinds aflevering 1. Bovendien vindt ze het helemaal niet zo’n ramp om geen geld te verdienen in haar eigen ronde.
 • Kim-Lian leek eerst de mol, maar verdient steeds vaker geld voor de pot en lijkt daar ook geen moeite mee te hebben.

Verdiend in deze opdracht? € 750,00 (of toch niet?)

Rik vertelt dat er € 750,00 is verdiend in Hoog Spel Spelen. Er wordt echter € 500,00 ingeleverd bij de penningmeester, Kim-Lian houdt haar deel achter om chaos te creëren. Dat lukt! Fresia vindt dat iedereen zijn troeven moet laten zien om te kunnen achterhalen wie niets inlevert. ‘Ik ben altijd alert,’ zegt ze dan. De mol ook… (Nee hoor, ik zal jullie niet vervelen met opnieuw een theorie waarom Fresia hierbij opnieuw de mol zou kunnen zijn. Dit is juist niet wat de mol zou doen).

Wie zou de mol kunnen zijn?

In deze opdracht zou de mol kiezen om samen te werken met iemand die hem troeven gunt. Een theorie die me net te binnen schiet vanuit mijn door Fresia overheerste tunnel: in opdracht 2 kiest Fresia bewust voor hem. Als mol weet je natuurlijk wat de opdracht inhoudt. Door te gaan voor iemand die je een beetje kent en vertrouwt, is de kans immers groter dat deze je 2 jokers gunt. Voor de overige duo’s (Kim-Lian en Hila; Sahil en Arno) zou dit ook kunnen gelden, alleen brengen die eerste twee alleen maar geld binnen voor de pot en doet Sahil een oprechte poging om Arno goed in te schatten. En die laatste is het sowieso niet.

Opdracht 3: Huis(ont)houden (maximaal € 2.000,00)

Huis(ont)houden is ook zo’n typische Wie is de mol? opdracht. Ieder duo (Arno/Everon, Fresia/Sahil, Hila/Thomas en Laetitia/Kim-Lian) staat in een Albanese kamer. Via de portofoon moeten ze details doorgeven over de kamer waarin ze staan aan een ander duo. Na een kwartier wisselen ze van woning en is het een kwestie van verschillen zoeken. Wat staat er anders of is verdwenen?

Hieronder vind je een schema waarin je kunt aflezen wat er verandert, hoe het duo dit doorgaf via de portofoon en of dit daadwerkelijk gevonden is.

Arno/Everon geven door aan Thomas/Hila

Wat verandert in de kamer?Geraden?
Glaasjes staan nu ondersteboven en rest rechtopJA
Vaas voor het bed verdwenenJA
Kandelaar in de vorm van een tak met twee vogeltjes is wegJA
Dekbed met palmboom eropNEE

Hila/Thomas geven door aan Arno/Everon

Wat verandert in de kamer? Geraden?
Eiffeltoren is verplaatstJA
Vaas met tulpen wegJA
Twee schilderijen worden omgewisseld NEE
Kleed over de kerstboomJA
Kussens weg van de bankJA

Fresia/Sahil geeft door aan Kim-Lian/Laetitia

Wat verandert in de kamer? Geraden?
Linker kledingstuk (vier naast elkaar) verandertJA
Rechterkussen op de bank ontbreektJA
Religieuze muur; ontbrak een religieus tafereelJA

Kim-Lian/Laetitia geeft door aan Fresia/Sahil

Wat verandert in de kamer? Geraden?
Gouden sleutel op tv is wegJA
Televisietoestel uit de hoek van de kamer wegNEE

In totaal verdienen ze hier € 1.100,00 voor de pot, waarbij vooral Everon lekker bezig is. Fresia en Sahil weten bijna niks meer, op de gouden sleutel na. Ik heb de opdracht eindeloos nagekeken, maar dat leverde op zich weinig nieuwe inzichten op. Toch blijft het interessant dat vooral de kamers van Laetitia/Kim-Lian en Fresia/Sahil weinig in beeld komen. Te weinig althans om te zien welke attributen ongenoemd blijven en dus ook niet geraden worden. De tweede kamer van Fresia en Sahil komt zelfs helemaal niet meer in beeld. Betekent dat toch dat de mol in het team Kim-Lian/Laetitia zit?

Opvallend in opdracht 3

 • Everon beschrijft alles ontzettend uitgebreid. Hiermee steelt hij tijd van de anderen, maar tegelijkertijd onthoudt hij ook goed wat Thomas en Hila zeggen. Hij weet vrijwel alles.
 • Fresia is heel vaag in haar omschrijvingen. ‘Religieuze dingetjes’ hier, ‘rode dingetjes’ daar… Daar kan je helemaal niks mee natuurlijk.
 • Laetitia en Kim-Lian doen fanatiek mee. Zij luisteren goed, ondanks de halve omschrijvingen die ze doorkrijgen. Andersom leggen ze ook goed uit hoe de kamer eruit ziet, maar aangezien Sahil meer bezig is met de bewoner dan de portofoon komt dat nauwelijks door.

Wie is de mol na aflevering 4 – Stemmen?

Arno in elk geval niet, zover is duidelijk. Zelf zit ik nog in de Fresia-tunnel, maar ik twijfel toch inmiddels. Ze lijkt best gefixeerd op het geld, dus misschien is ze dat ook wel gewoon. Een laatste hint vind ik dat Fresia op zichzelf ‘stemt’ in de laatste testvraag is.

Sahil legt alles er dik bovenop, waardoor ik denk dat hij niet de mol is. Aan de andere kant is hij misschien gewoon heel brutaal.

Wie volgens mij wel echt kandidaten zijn? Kim-Lian, Everon en Laetitia. Hila misschien ook, maar die doet de ene keer heel actief mee en de andere keer saboteert ze wellicht subtiel. Juist omdat ze niet opvalt – en dat is bij Wie is de mol? dan vaak wel weer verdacht.

Overigens zijn onderstaande video’s erg interessant om te kijken als je eer wil weten over bijvoorbeeld Kim-Lian. De video’s van de Thermolmeter, Gido en Siem bevatten best wat aanwijzingen die naar haar wijzen.

Meer hints en theorieën over aflevering 4 van Wie is de mol? 2022

De nabespeking van Gido

Nabespreking van Siem

Thermolmeter over goud

Er valt dus weer een heleboel over te zeggen. Voor nu blijft Fresia mijn mol, maar helemaal overtuigd ben ik niet meer. Wie vind jij verdacht? Wat viel jou op? En heb je nog leuke hints of theorieën? Voeg ze vooral toe in de reacties!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Meer Wie is de mol – seizoen 2022?

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven