Spruitjes? Nee, ik vond het niks
Spruitjes? Nee, ik ben er nooit dol op geweest. Denk net zoals zo’n beetje ieder ander kind. Toen we nog jong waren, moest ik wel altijd het aantal spruitjes eten naar mijn leeftijd, maar gelukkig hield dat op in mijn tienerjaren. Maar goed ook, anders zou ik nu 32 spruitjes per maaltijd moeten nemen.
Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. Vanaf het moment dat onze oudste zoon ging mee eten met de pot, vond ik dat we meer verschillende groenten moesten aanbieden. Ik besloot spruitjes eens op een nieuwe manier klaar te maken en het meest onwaarschijnlijke gebeurde: ik vond een lekker quicherecept dat niet alleen heerlijk smaakte, maar wat ik inmiddels ook al meerdere keren heb gemaakt.
Onderstaand recept is in de basis afkomstig van Keukenliefde. Ik heb het aangepast naar onze persoonlijke smaak en wil hem graag met jullie delen. Een aanrader als je eens iets anders wil aanbieden!
Ingrediënten
- Vellen bladerdeeg (hoeveelheid afhankelijk van je quichevorm of ovenschaal; ik gebruik er ongeveer 6)
- Zak spruitjes
- 1 ui
- 5 champignons
- 1 teentje knoflook
- 1 bakje spekreepjes (of kipfilet blokjes als je geen varken eet)
- 200 ml ongeklopte slagroom of kookroom
- 3 eieren
- 1 pakje geitenkaas (of geraspte kaas, als je dat lekkerder vindt)
- Honing
- Rozemarijn en tijm
- 1 tl. provençaalse kruidenmix
- Peper en zout naar smaak
Optioneel: andere groenten, zoals wortel, prei, paprika
Verder nodig
- Quichevorm of ovenschaal
- Boter of spray om de vorm in te vetten
Bereidingswijze
- Haal het bladerdeeg uit de vriezer en laat dit ontdooien.
- Zet de oven op 180 graden.
- Pel de spruitjes en snijd ze in kleine blokjes. Doe ze in een pan met water en laat ongeveer 10 min koken, tot ze zacht zijn en van je vork afglijden
- Bak in een hapjespan de spekjes, ui, champignons en knoflook. Eventueel kan je hier ook nog andere groenten zoals wortel, prei of paprika aan toevoegen.
- Als de ui glazig is, de spekjes gebakken en de andere groente zacht, kan je de gekookte spruitjes hieraan toevoegen. Voeg hier ook de Provençaalse kruidenmix aan toe.
- Ondertussen kan je de eieren, kookroom en peper en zout door elkaar klutsen.
- Doe de bladerdeegvellen in een ovenschaal of quichevorm. Vul de bodem op met het spruitjesmengsel. Daarna voeg je de eieren met kookroom toe. Hier overheen verdeel je de geitenkaas en/of geraspte kaas. Voeg de honing toe naar smaak. Niet teveel en niet te weinig. En strooi een snufje rozemarijn en tijm eroverheen.
- Doe het baksel in de oven en na 30 minuten kan je aan tafel.
Wij eten hier 2 dagen van, met 2 volwassene en een peuter.
Wees de eerste om reactie te geven