Wat gebeurt er in sprong 7 (9-11 maanden oud)?

Het eerste jaar komt langzaam tot zijn eind. In deze laatste sprong van het eerste jaar zie je ineens weer een flinke ontwikkeling plaatsvinden op meerdere vlakken. In Oei, ik groei staat deze bekend als sprong 7: een ontwikkelingssprong die maar liefst zes weken kan duren. Wat er allemaal gebeurt en in welke zin je kindje verandert, lees je in dit artikel.

Hoe merk je dat je kindje weer in een sprong zit?

Een vooruitgang bij je baby gaat vaak gepaard met een tijdelijke fase waarin ze meer huilen en hangerig zijn. Soms slapen ze niet meer op de tijden die ze eerst aanhielden. Misschien vraag je je wel af of hij geen griepje onder de leden heeft of slecht slaapt, maar dat is het vaak niet. Er gebeurt gewoon van alles in dat lijfje en dat merk je op die manier. Dit gedrag hoeft overigens niet de gehele periode te duren. Volgens Oei, ik groei is het hoogtepunt van deze fase zo rond de 44 weken. Enkele weken later, aan het eind van deze sprong, zie je waar ze in stilte zo mee bezig zijn geweest.

Wat kenmerkt de zevende sprong (van 41-47 weken)?

Een nieuwe vaardigheid die je kindje leert, is het begrijpen van een serie gebeurtenissen die verband houden met elkaar. Ze noemen dit ook wel ‘wereld van opeenvolgingen’. Als je A doet en vervolgens B, is C de uitkomst. In dit geval gebruiken de methodemakers het voorbeeld van pap eten: als je een lepel pakt, in een kommetje pap doet, kan je daarna de lepel naar je mond brengen en daarna eten. Bij een baby zie je een stapsgewijze ontwikkeling. Ze beheersen niet ineens het hele proces, maar leren wel dat je een lepel kan pakken en in de pap kunt stoppen.

Het zijn zaken die voor ons heel vanzelfsprekend zijn, maar bij baby’s natuurlijk een nieuwe ontdekking. Je kunt ze lekker laten ‘aanrommelen’ en op die manier leren om zelf te eten met een lepel – voortbordurend op bovenstaand voorbeeld. Aan de andere kant is er ook niks mis met nog even wachten en oefenen met andere dingen.

wat kan je baby sprong 7 oei ik groei
©Africa Studio – Shutterstock

Waarin verandert je kind?

Ieder kind is verschillend en laat nieuwe dingen zien. Wat je rond de 9-11 maanden vaak ziet (en wat je dus eventueel kan toeschrijven aan sprong 7) zijn de volgende dingen. Maak je echter niet druk als jouw kindje dit nog niet laat zien of allang kan – ze volgen allemaal hun eigen tempo. Rond de vier jaar zie je dat de grootste verschillen tussen kinderen onderling doorgaans wel weer zijn bijgetrokken.

  • Veelvuldig brabbelen Kinderen kletsen je na, roepen enthousiast ‘Dadadada!’ en oefenen met klanken. De eerste papa en mama heb je misschien al gehoord en andere woordjes kunnen volgen.
  • Sprong in de motoriek Een rustige baby? Nee, als ze middenin sprong 7 zitten, zie je doorgaans een flinke ontwikkeling plaatsvinden in de motoriek. Misschien gaan ze ineens nog sneller tijgeren of kruipen, ze pakken kleine dingetjes van de vloer tussen duim en wijsvinger, je ziet ze ‘dansen’ als er muziek op staat. Soms draaien ze al 360 graden in de rondte. Sommige kinderen kunnen al staan of leren zich nu optrekken, ze klimmen voorzichtig en/of lopen zelfs (langs de spijlen van de box). Of je kleintje nu nog tijgert of al loopt, hun wereld wordt duidelijk groter.
  • Grapjes maken Je kindje weet steeds beter hoe het reilt en zeilt bij jullie thuis. Als je eens een grapje met ze uithaal, begrijpen ze dat soms zelfs al. Niks is toch mooier dan het geschater van je baby?

Wat merken wij hier thuis aan sprong 7 bij Sean?

Ontwikkelingssprong bij prematuur

Onze zoon is van november 2021. Hij werd echter vijf weken te vroeg geboren, dus volgens de methode moet ik zijn uitgerekende datum aanhouden (medio december). Dat zou betekenen dat we nu zo ongeveer de zevende sprong ingaan, al heb ik zelf het idee dat we er middenin zitten – als ik zo even kijk naar de kenmerken die bij deze ontwikkelingssprong horen.

Wat we merkten aan sprong 7?

Hij sliep afgelopen tijd minder lekker. Ondanks het ritme dat we leken te hebben opgebouwd, huilde hij vaker en wilde ineens weer een flesje. Vaak rond 2 uur, als je net lekker in je diepe slaap zit. Verder zagen we grote vooruitgang. Hij tijgert niet alleen het hele huis door, maar vindt het ook heerlijk om te spelen met de vormenstoof en te ‘bouwen’. Vanuit het niets lijkt hij ook veel meer te kletsen. Steeds vaker horen we hem klanken maken die lijken op de woorden die we zeggen, hij zegt regelmatig mama en papa en vindt het heerlijk om te zingen of dansen.

Wat nieuw is sinds afgelopen week, is de verlatingsangst. Dat heeft best even geduurd bij hem, maar als ik even de gang inloop hoor ik gepiep (of hoe hij in razend tempo mijn kant op tijgert). Ook lacht hij niet meer zo uitgebreid naar iedereen. Steeds vaker betrap ik hem op een onderzoekende, ernstige blik als iemand heel lief gedag zegt. Hij trekt zich aan ons op om te gaan staan, protesteert als je hem brood voert (liefst eet hij zelf) en is dol op de vissen.

Of het echt een sprong is?

Tja… Ik vind dit soort dingen toch wel lastig. Aan de ene kant merken we echt wel een flinke ontwikkeling, maar aan de andere kant denk ik: als je had gezegd dat die sprong rond de acht maanden lag, of negenenhalf, had ik dat ook geloofd. Tegelijkertijd is het slechter slapen en hangerige gedrag wel echt kenmerkend voor een sprong. En dat hebben we dus wel achter de rug.

Ik ben benieuwd hoe het verder loopt. Ro is nogal allergisch voor rommel op de grond, dus het petsen in de pap zullen we maar even laten voor wat het is 😉 Misschien kan hij eerst proberen om te oefenen met een kommetje zonder inhoud.

Sprong 7 duurt vrij lang, maar levert ook een ontwikkelingssprong op waarbij ‘voor’ en ‘na’ echt wel weer heel anders zijn. De motoriek verbetert, ze kletsen soms al de horen van je hoofd en beginnen te dansen op muziek. Wat merkten jullie bij sprong 7? Zag je al snel verschil of viel dat wel mee? We lezen het graag in de reacties.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©kryzhov – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven