12 leuke sporten en activiteiten voor kleuters

Behalve de gebruikelijke ABC-zwemlessen, lijkt het of er weinig te doen is voor kinderen in de kleuterleeftijd. Dat is jammer, want sporten is voor een kleuter ideaal om sociale vaardigheden te oefenen met andere kinderen dan hun klasgenoten en zijn energie kwijt te kunnen. Maar gelukkig, ondanks dat er weinig aanbod lijkt te zijn, vonden we toch nog 12 leuke sporten en activiteiten voor kleuters.

Veel sporten beginnen na de kleuterleeftijd

Als je zoekt naar sporten voor kleuters, kom je vaak een tikje bedrogen uit. Paardrijlessen, teamsporten en vechtsporten beginnen vaak pas vanaf een jaar of zes. En dat is jammer, want voor kinderen is bewegingsonderwijs juist heel goed. Zeker omdat we in Nederland eigenlijk juist te weinig bewegen en dat begint al als kind.

Waarom bewegen zo goed is?

  • Het helpt je hersenen beter ontwikkelen
  • Je leert motorische vaardigheden, maar ook inzicht en nieuwe begrippen
  • Sporten is goed voor je conditie en een gezond gewicht
  • De sociale ontwikkeling wordt gestimuleerd: je leert omgaan met nieuwe kinderen, een andere juf of meester en je wordt weerbaar als je veel buiten sport (dus ook in de regen)

Kortom, het is goed om te kijken naar een geschikte sport voor je kleuter. Hieronder vind je 9 leuke sporten die al geschikt zijn voor kinderen van 4-6 jaar oud. Tip! Voor wie minder te besteden heeft is er het Jeugdfonds Sport & Cultuur. In dit uitgebreide artikel vind je meer informatie over de betreffende sporten en activiteiten, voorwaarden en andere handige informatie.

Deze 9 sporten zijn ook geschikt voor kleuters

Bootcamp

Vindt je kind het heerlijk om buiten te ravotten? Heeft hij veel energie en sport jij ook het liefst in de frisse buitenlucht? Dan is ouder-kind bootcamp echt iets voor jullie. Je hoeft geen fitmom te zijn: alles draait om plezier. Je traint zowel cardio als je spieren, waardoor je kind lekker fit wordt en stimuleert hiermee echt het enthousiasme over sporten en bewegen bij je kleuter. Daarbij kan je je kind gebruiken als levend gewicht. Vinden zij fantastisch en je spieren ook.

Dansen

Veel ballet- en dansscholen bieden dansvormen aan voor kleuters. Denk daarbij aan:

  • Algemene kleuterdans
  • Klassiek ballet
  • Hiphop Kids

Let op! Bepaalde dansstijlen worden alsnog vanaf zes jaar aangeboden. Vraag daarom altijd naar het aanbod bij jullie dansschool.

Gym/turnen

Op kleutergym krijgen kinderen iets meer uitdaging dan ze misschien al gewend waren tijdens de peutergym. Zo gaan ze oefenen met de trampoline, op de evenwichtsbalk, de dikke mat en bijvoorbeeld het wandrek. Als ouder ben je hier niet meer bij. Ze leren dus ook meer op eigen benen staan en vertrouwen krijgen in eigen kunnen.

Kleutergym is een ideale sport om de motoriek te stimuleren, net als het zelfvertrouwen en contact met andere kinderen. Je leert omgaan met hoogte (en springen), ontwikkelt je spieren en traint het evenwicht. De meeste groepen zijn gemengd. Turnen (dus echte oefeningen doen) kan soms ook al vanaf de kleuterleeftijd. Vraag bij jullie gymnastiekvereniging naar de mogelijkheden.

Hockey (Funkey)

Om kleuters kennis te kunnen laten maken met hockey is er tegenwoordig Funkey: lessen van 4-6 jaar waarbij kinderen oefenen met bewegen, balvaardigheid en conditie – allemaal vaardigheden die bij hockey van pas komen. De kinderen gebruiken hierbij trouwens geen echte hockeysticks, maar knots- en ringhockeysticks.

Judo

Het leuke van kleuterjudo is dat het echt een heel andere tak van sport is. Kinderen die op jonge leeftijd al bezig zijn met judo oefenen weer andere vaardigheden dan bijvoorbeeld op turnen. Denk aan kracht, behendigheid en het samenwerken met anderen. Judo voor kleuters gaan op een speelse manier. Een fijne bijkomstigheid? Respect is belangrijk onderdeel van de lessen en dat werkt natuurlijk door op andere vlakken van het leven van je kleuter.

Tennis

Zijn jullie zelf graag geziene gasten op de tennisbaan? Dan is het leuk om te weten dat je kind vaak al vanaf de kleuterleeftijd (soms zelfs drie jaar) terecht kan bij een tennisvereniging. Ze leren hier lekker bewegen en dat vormt de basis voor het echte tennis. Denk aan balbehendigheid, conditie en slaan met een racket. Bovendien leert je kleuter doorzetten van deze sport. Nu lukt het misschien nog niet, maar wie weet over een tijdje wel.

Voetbal

Hoewel meisjes tegenwoordig ook vaker voetballen, zijn het toch meestal jongens die al vanaf jonge leeftijd onafscheidelijk zijn van hun voetbal. Weer of geen weer, ze trainen hele dagen door – alles om de nieuwe Messi te worden. Daarom is het leuk dat je al vanaf de kleuterleeftijd kan voetballen. Let op: deze lessen zijn duurder dan gewone trainingen bij de vereniging. Vanaf 5-6 jaar kan je ook gaan trainen bij de mini-pupillen. Hiermee speel je nog geen competitie maar oefen je vooral met balgevoel, conditie en (spelenderwijs) leren voetballen met elkaar. Echt een sport voor kleuters die het leuk vinden om bezig te zijn met een team en in de buitenlucht.

Yoga

In een wereld die vooral druk en chaotisch is, vol indrukken en strakke schema’s, kan het voor kleuters heel fijn zijn om even tot rust te komen met yoga. Ze leren hier ademhalingstechnieken en bewegingen uitvoeren die hun evenwicht en souplesse bevorderen. Ook kunnen energiekere kinderen, die gevoelig zijn voor prikkels, hier weer op adem komen. Wil je hier thuis verder mee aan de slag? Dan zijn deze kinderyogakaarten misschien ook wel iets voor jullie.

Zwemmen

Hoewel de meeste kleuters starten met het zwem-ABC kan je op de jonge kleuterleeftijd ook lessen nemen die voorbereiden op het zwemmen straks. Kleuters kunnen oefenen met watervrij worden, beginselen van de zwemslagen en oefenen zonder bandjes. Deze lessen kan je al doen vanaf 3,5 jaar. Daarnaast kunnen kleuters in deze leeftijd natuurlijk ook beginnen met de reguliere zwemlessen voor een diploma.

Ook leuk voor kleuters – naast lekker sporten

Muziekles

Muziekverenigingen bieden regelmatig cursussen en workshops aan voor kleuters. Op die manier komen ze spelenderwijs in aanraking met muziek. Net als sporten is dit ook goed voor de ontwikkeling van je hersenen, zo bleek uit onderzoek. Kinderen die langdurig muziekonderwijs kregen, waren beter in bepaalde vaardigheden (planning, zelfbeheersing en concentratievermogen) dan een controlegroep die dit niet kreeg. Dus zoek je een leuke bezigheid naast het sporten? Dan is muziekles zeker een goede optie voor je kleuter.

Scouting

Een andere leuke vorm van bezigheid is scouting. Dit is zeker geschikt voor kleuters die het heerlijk  vinden om in de natuur te scharrelen en dol zijn op het buitenleven. Je start bij de Bevers (5-7 jaar) en gaat dan vooral spelletjes doen. Intussen leren ze ook allerlei vaardigheden die je bij iedere volgende groep weer verder gaat uitbreiden.

Toneellessen

Het mooie aan kleuters is dat ze zo’n rijke fantasie hebben. Toneellessen passen daar perfect bij. Ze mogen zich heerlijk uitleven in allerlei rollen. Zo leren ze om een typetje te spelen, improviseren en lekker te dansen en zingen op het podium. Staat jouw kind graag in de aandacht, heeft hij of zij veel fantasie en verzinnen ze allerlei ‘shows’ thuis? Dan past toneel zeker bij je kleuter.

Kortom, voor kleuters is het aanbod in sporten gelukkig toch groter dan alleen zwem-, dans- en gymles. Er zijn genoeg activiteiten en sporten die perfect zijn voor kinderen van 4-6 jaar oud. Welke sport uit het bovenstaande rijtje past echt helemaal bij jouw kind? Of heb je misschien aanvullingen? Laat het ons weten in een reactie.  

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven